Rónai György

Egyeduralkodó lesz a GSM

A 3G Americas jelentése szerint a GSM (Global System for Mobile Communications) már a 74%-át uralja a globális vezetéknélküli hálózatok piacának. A növekedés mértékét nagyban befolyásolta az is, hogy amerikai piac is egyre inkább a GSM felé fordult, 124%-os növekedést eredményezve.

Az említett régiókban megduplázódott a GSM felhasználók száma, így már ötször annyian vannak, mint a CDMA hálózatban, ami jelenleg a világ második legnagyobb hálózata. A GSM piac így a harmadik negyedévet globálisan 1,18 milliárd felhasználóval zárta, ami 74%-ot jelent a teljes piacból.

A harmadik negyedévben a GSM több felhasználót szerzett, mint eddig a világon bármely más drótnélküli technológia. Ez csak a nyugati féltekén 13 millió új belépőt jelentett. A régió idén átlagosan 12 millió új felhasználót vonzott negyedévente. A GSM hálózatot jelenleg a nyugati féltekén 167 szolgáltató alkotja. A latinamerikai, és karibi területeken a GSM csaknem 191%-kal növekedett, megháromszorozva felhasználó számát, elérve a 44 milliós előfizetői számot. A 3G Americas biztos abban, hogy a GSM tovább fog növekedni ezeken a területeken, és várhatóan a TDMA felhasználók számát is meghaladja 2005-re.

Az EDGE - amely jelenleg vezető újgenerációs technológia az amerikai területeken és 75 országban több mint 100 szolgáltató választotta - 40 új hálózatba tört be. A nyugati féltekén ez az Egyesült Államokat, Kanadát, öt Karib-tengeri országot, valamint hét további szolgáltatót jelent Argentínában, Brazíliában, Chilében, Mexikóban, és Venezuelában.

Az UMTS/WCDMA is jelentős növekedésen ment át. A harmadik negyedév végére az UMTS előfizetők száma elérte a 10,7 milliót, ami tavaly ilyenkor még csak 1,7 millió volt. Az UMTS-re folyamatosan készítik fel a szolgáltatók a hálózataikat, így máig több mint 50 3G hálózatot sikerült beindítani. Az EMC World Cellular Database adataira épülő kimutatása szerint több mint 100 további területen van meg a szándék az UMTS technológia bevezetésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!