Berta Sándor

Ausztriában kiépült a szélessávú mobilhálózat

Mindez azt jelenti, hogy a Mobilkom Austria szolgáltatónak köszönhetően egész Ausztriában elérhetővé váltak az UMTS- és az EDGE-hálózatok.

A beruházások által Ausztriában az UMTS-hálózat lefedettsége 62 százalékos. A Mobilkom annak ellenére folytatni akarja a hálózatbővítést, hogy a tervek szerint a sógoroknál hamarosan bevezetik a mobilállomások után fizetendő adót. Az UMTS és az EDGE technológiáknak köszönhetően a nagy sebességű mobilhálózatokkal való lefedettség Ausztriában mára elérte a 97 százalékot.

Az UMTS-t 3G, vagyis harmadik generációs technológiaként tartják számon, az EDGE-et pedig 2.5G néven emlegetik. Előbbinél a maximális letöltési sebesség 384 kbit/s, míg az utóbbinál legfeljebb 200 kbit/s lehet. Az EDGE a GPRS-technológiához hasonló módon GPS-szolgál­tatáson alapul, sokkal gyorsabb viszont a GPRS-nél, és jóval olcsóbb az UMTS-nél. Kiépítésébe több tízmilliós összeget fektetett be a Mobilkom Austria. Ezeket a hálózatokat egyaránt használ­hatják mobiltelefonok, más mobil készülékek (például PDA-k stb.) és notebookok, utóbbiak feltéve, ha rendelkeznek egy megfelelő kiegészítő kártyával.

A Mobilkom eredetileg a közös UMTS/EDGE hálózatát UMTS pluszként hirdette meg, emiatt azonban több per is indult a cég ellen. A vitákat elkerülendő, napjainkban a szolgáltatáscsomagot "A1 UMTS+EDGE"-ként emlegeti a mobilkom. Mint azt Hannes Ametsreiter, a mobilkom marketingvezetője elmondta: a hálózat kiépítését a vállalat csak az év elején kezdte meg és alig néhány hónap alatt sikerült elérniük a gyakorlatilag közel 100 százalékos lefedettséget. Jelenleg a rendszer tesztelése zajlik.

Rohamosan emelkedik a mobil adatátviteli szolgáltatások igénybevétele mobiltelefon, PDA tenyérszámítógép és laptop révén. A Mobilkom mobil szolgáltatási forgalmának jelenleg 17 százalékát teszi ki az adatátviteli díj, amiből 9 százalékpont esik az SMS-ekre. Tavaly az adatforgalom részaránya még 13 százalékos volt. Az év végig pedig a becslések szerint 25 százalék körülire emelkedik.

A fenyegető, bevezetés előtt álló mobilállomás-adó ellenére a mobilszolgáltató máris újabb beruhá­zásokon gondolkodik. A tervek szerint az UMTS-hálózatot a még sokkal gyorsabb úgynevezett HSDPA vagyis High Speed Downlink Packet Access hálózat követi, amely elméletileg akár 2,4, második generációja pedig 14 megabit/s-os letöltési sebességet is lehetővé tenne. A HSDPA rendszer válaszideje az UMTS-nél kisebb, így a hálózat elérése a felhasználók számára emiatt is gyorsulhatna. Ezen rendszerek tesztelése már több szolgáltatónál javában folyik, kiépítése az idei év végén és a jövő év elején veszi kezdetét az ország legnagyobb városi körzeteiben.

Ám addig is az UMTS-é a jelen és a technológia hódít is. 2004 végéig Ausztriában összesen 30 ezer kiegészítő UMTS-kártyát adtak el, ami a korábban értékesített 7000 kártyához képest több mint 400 százalékos növekedést jelent, és ősszel megkezdik a laptopokban használható adatkártyák értékesítését is, amelyek EDGE forgalmazásra is alkalmasak lesznek.

Cikkünk a mobiltechnológiák jövőjéről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mipi #6
    Szép azért mi se vagyunk annyira lemaradva mert a T-Mobile-nak ez az EDGE bővítés elég jó dolog volt! Végre már nem csak Budapesten használható minden jó szolgáltatás! Ha így haladnak akkor van remény hogy Magyarországon is teljes EDGE és UMTS lefedettség legyen! Ja és ez függ az államtol is hogy nem rak be ilyen hülye adót a mobilszolgáltatók szivatására mert akkor nem lessz cash a fejlesztésekre!
  • Cat #5
    vakítás ez mind addig, amig megfizethetetlen árban van. Csak azért nem veszek drága, sokat tudo telot mert nem tudnám használni.
  • Apokrif #4
    2.5G az a GPRS
    2.75G az az EDGE
    3G az az UMTS
    csak javításképpen... :)
  • Skyper #3
    MONGYÁK MÁR A MOBILSZOLGÁLTATÓK: "ITTHON IS VAN 3G LEFEDDETSÉG"...
    ...(budapest egyik kerületében tesztelésnek) :)))
  • Darth Sith #2
    nah ez mire normálisan kiépül itthon, addigra japánoknál a 6G olyan lesz mint mostanság itthon a modemes internet.
  • mrzed001 #1
    Hurrá !!
    Itt mikor és mennyiért ?
    (Japcsik már 4G-t tesztelik)