Gyurkity Péter

Az eBay 530 millió dollárért felvásárolja dél-koreai riválisát

Az eBay szóvivője megerősítette, hogy a cég 530 millió dollárt is kifizetne az Internet Auction nevű dél-koreai vállalatért, miután a fő részvényesek beleegyeztek a korábbi ajánlat 79 százalékos emelésébe.

A világ legnagyobb online aukciókkal foglalkozó vállalata jelenleg az ázsiai cég 62 százalékát birtokolja, de újabb 325 millió dollárért a részesedést 86 százalékra növelné, így az eBay gyakorlatilag felvásárolná a dél-korai piac vezető vállalatát. Az Internet Auction összesen 9,9 millió regisztrált taggal rendelkezik, ami az ország lakosságának mintegy 20 százalékát jelenti. A vállalat oldalain június végéig 2,5 millió aukció indult, ami jelzi az internet népszerűségét, és az online kereskedelembe fektetett bizalmat.

A cég részvényeinek árfolyama a keddi záráskor elérte a 102 ezer wont (a hivatalos dél-koreai pénznem), de az eBay jóval áron felül fizetne, és mintegy 125 ezer wont adna a részvényekért - a vállalat decemberben még 70 ezer wont ajánlott tett, de a cég részvényesei ezt visszautasították. A részvényesek között eddig is az amerikai vállalatoknak jutott a főszerep, és a Tiger Technology, a Lone Pine Capital LLC, valamint a Viking Global mind jelentős befektetésekkel járultak hozzá a cég sikereihez.

Az előzetes várakozások szerint az Internet Auction 25 milliárd won tiszta nyereséggel zárja majd az idei évet, amely a tavalyi 18 milliárdos profitot is jelentős mértékben túlszárnyalja. A vállalat sikere nem véletlen, hiszen az ország 48 milliós lakosságából 11 millió fő rendelkezik szélessávú internet-eléréssel, amely megfelelő alapot biztosít az internetes kereskedelemnek, és az online aukcióknak egyaránt. Az ázsiai terjeszkedés révén pedig az eBay jelentős többletbevételhez jutna, és - a vállalat reményei szerint - fellendülést indítana el a jelenleg stagnáló területeteken is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ugye aki megteheti ...