Gyurkity Péter

Ismét előkerülhet a szoftverszabadalmak ügye

Az elképzelés ellenzői szerint a nemrég elszenvedett vereség ellenére újból felmerülhet a szoftverszabadalmak ratifikálásának gondolata, mégpedig az Európai Bizottság jóvoltából.

Emlékezhetünk arra, hogy az Európai Bizottság az eredeti javaslat egyik előterjesztője volt, és az irányelvek kezelésének módjával felháborodást váltott ki az Európa Parlament képviselőinek körében. Állítólag ez vezetett oda, hogy nagy többséggel elutasították a javaslatot, és megkadályozták az egységes szoftverszabadalmak bevezetését. A testület maga sem tartotta reálisnak a szoftverek szabadalmaztatását, mindössze a fejlesztő vállalatok érdekeit szerették volna valamilyen módon megvédeni.

A július eleji elutasítás azonban még nem jelentette az ügy lezárultát, mivel a tagországok hivatalai jelenleg is bejegyzik a benyújtott találmányokat. Erre maga az Európai Bizottság figyelmeztetett, amely egyúttal kifejezésre juttatta ezzel kapcsolatos véleményét is. Szerintük a direktíva mindössze a jogharmonizációra törekedett, és nem eredményezett volna olyan mindent elsöprő katasztrófát, amelytől az ellenzők tábora tartott. A nyár elején több szervezet, IT-cég is kifogást emelt a tervezet ellen, itthon pedig az Informatikai Vállalkozások Szövetsége fejtette ki ellenérveit, igaz, a hazai feltalálók egyenesen sürgették a szoftverszabadalmi irányelv elfogadását.

Az Európai Bizottság ezúttal az úgynevezett Közösségi Szabadalom bevezetése mellett foglalt állást, amely lehetővé tenné a feltalálóknak, hogy az egész Unión belül elfogadtassák a benyújtott szabadalmat. Ennek hiányában szerintük a kis- és középvállalkozások nem tudják ésszerű költségek mellett megvédeni találmányaikat. Az általuk elkészített tervezetben leszögezik, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal lenne jogosult eljárni a közös ügyekben, amely jóváhagyásuk által az egész Unión belül érvényessé válna.

Többen azonban máris arra figyelmeztettek, hogy a javaslat nem más, mint a bizottság trójai lova, amely a hátsó ajtón csempészné vissza az egyszer már elutasított szoftverszabadalmakat. Éppen ezért ismételten elutasítják a gondolatot, és kitartanak korábbi álláspontjuk mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BlackRose #14
  Laci73:
  Nem, nem ... miért is vennéd meg a net az elképesztő hely... (information should be free - the hacker ethics ) go figure.
  És nem, nincs arany-középutas véleményem, csak a demokráciát nem úgy képzelem el, mint a többség hatalmát, hanem úgy mint az érintettek kompromisszumát, sajnos ezt ma kevesen értelmezik így, éppen ezért is van minden ennyire [email protected] a helyéről. Érdekességként említeném, hogy a szabadalmak ellen vagyok ebben a mostani formában, de eltörölni őket semmiképpen sem tartom okos lépésnek, na most akkor megkövezel vagy meghalgatsz? És még egy dolgot, a börtönökben elég sok ember kerül ici pici vagy semilyen bűn miatt (statisztikailag bizonyítva) vannak emberek akik ártalmatlanságuk ellenére évtizedeket töltenek a börtönökben, persze vannak olyanok is akik gyilkosok stb. és nem kerülnek a börtön közelébe sem, na most akkor ezek szerint a börtönöket meg kell szüntetni? Szerintem nem, egyrészt társadalmunk még nem olyan fejlett, hogy egy ilyen luxust megengedhessen magának (ha egyáltalán ilyen lehet valamikor is), a másikoldalon meg nagy hibát követünk el, hogy ezeket a rendellenességeket nem orvosoljuk, megoldásokat kell találni mindenre és a megoldás soha (na jó, majdnem soha) sem abban rejlik, hogy valami fekete vagy fehér és ez így van a szabadalmak esetében is, úgyhogy habár a régi ismerősödnek igaza van a női arany-középről, annyira kizáró nézőpontal, hogy "semminek csak annak" túlságossan nincs értelme, mert hidd el ha elkezdenénk sorolni, hogy mennyi mindennek van még arany-közepe... hát elfoglalnánk magunkat egy jó kis időre. Két féle dolog lehet, az egyik a tárgyalható a másik a nem tárgyalható. Pl. az, hogy mennyi legyen az adó a tárgyalható, az, hogy hogyan rendezzük a szabadalmakat az tárgyalható stb. és ezeket a dolgokat meg kell tárgyanlni és kompromisszumokon kell alapozni. Az, hogy nem lehet valaki agyonlőnni az utcán az NEM tárgylható, és itt nincs kompromisszum, ez egy társadalmi általánosságon alapszik évszázadokkal ezelőtt ez is tárgyalható volt, mert a társadalom más hozzáállással volt az ilyen dolgokhoz, de most már ez teljessen világos, ebben a dologban nem lehet arany-középen járni, de ott ahol lehet, ott a legjobb esetben is csak felelőtlenség kikerülni az arany-közép utat.
 • Laci73 #13
  Blackrose: Nem gondolod komolyan hogy vegyem is meg őket?

  "Különben nekem világos lett, hogy mindkét fél óriásit téved...sokkal jobb és világosabb képet kaptam..."
  Neked mindig ilyen arany-középutas véleményeid vannak :) Nekem egykori öreg alkoholista mentorom azt mondta: arany közepe Lacikám csak a nőknek van, de az tényleg az...

 • BlackRose #12
  Mivel ebben a témában nagyon megosztottak a vélemények, én inkább azt szeretném ha az emberek minnél tübbet megtudnának a szabadalmakról, ezért ajánlok három jó könyvet melyeket a közelmúltban jómagam is elolvastam és mondhatom, hogy sokkal jobb és világosabb képet kaptam a dolgokról mint előtte a szedett vedett internetes cikkekből.

  1. Essentials of Patents
  http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0471250503?v=glance

  2. Essentials of Intellectual Property
  http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0471209422/ref=pd_bxgy_text_1/102-4381365-1188156?v=glance&s=books&st=*

  3. From Ideas to Assets : Investing Wisely in Intellectual Property
  http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0471400688/qid=1128895625/sr=2-1/ref=pd_bbs_b_2_1/102-4381365-1188156?v=glance&s=books

  de azoknak kellene elolvasniuk akik dönteni fognak, sajnos ezek nem tudnak erről a dolgokról semmit, de ez egyáltalán nem újság a politikában, "döntsenek azok akik a legkevésbé tudják miról van szó..." ez a menő a mai világban.
  Különben nekem világos lett, hogy mindkét fél óriásit téved, éppen ezért nem tudom mi az értelme vitatkozni amikor mindkét fél előre eldöntötte, hogy neki van igaza, pedig, hű de messze van ez a valóságtól...
 • Laci73 #11
  K0zi: "Egyszerűen ha elfogadják itthon megtámadjuk, mert alkotmányellenes..."

  Amióta tagjai vagyunk az EU-nak, nincs szuverén (önálló) jogrendszerünk. Az EU döntései kötelező érvényűek a tagságra: ellenkezés esetén (ami tkp. csak elméleti lehetőség) az EU szankciókkal élhet, amiket Mo. egyszerűen nem kockáztathat, annyirra függ gazdaságilag a nyugati hitelektől. A mi igazi döntéshozónk Brüsszel, csak még sokaknak nem esett le a tantusz... hátha még elfogadják az EU-alkotmányt...
 • k0zi #10
  Egyszerűen ha elfogadják itthon megtámadjuk, mert alkotmányellenes. Korlátozza a szabad gondolkodást, amihez alkotmányos jogunk van.
 • pemga #9
  izé: "Kb. ha nem adod oda, ..."
 • pemga #8
  Itt nem csak a kicsikről van szó (sőt leginkább nem róluk). A játék leginkább úgy néz ki, hogy a nagyok többezer ilyen kártyalapot tartanak nyilván, amivel egymás lapjait megmutogattatják egymásnak. (Kb. ha nem oda, beperellek azért, mert felhasználtad az enyém, bár nem adtam rá engedélyt.) US-ben ez már olyan szintre fajult, hogy a létező legidiótább dolgot is lehet védeni, és hosszasan pereskedni vele. Tele van egymásnak ellentmondó patentekkel, duplikátumokkal, és már régóta létező dolgokkal, amit előtte nem védetett le senki, de mindenki használt. Ez egy játék jogászoknak...
 • NEXUS6 #7
  Azt látom, hogy sokkal szigorúbban akarják a digitális világot leszabályozni mint a "régit". A digitális technológia sokkal egyszerábbé teszi az alkotást (ami sok esetben az eredeti anyag kis módositással történő lemásolása, és ha igy nézzük még Leonardo Mona Lisaja is csak az "eredeti" másolata).

  A multik ennek a nagyobb szabadságnak akarnak minden áron befékezni.
 • echo #6
  nem annyira off:
  Itt is a jogdíj téma:
  http://www.nol.hu/cikk/379913/
 • juhand #5
  Mennyi pénzt fizethettek ennek a szemét Európai Bizottságnak, hogy állandóan nyomja a témát ?