Berta Sándor

Microsoft: nem konkurencia a nyílt forráskód

Úgy tűnik, mintha az eltelt esztendők alatt némileg megváltozott volna a redmondi szoftveróriás álláspontja a nyílt forráskódú szoftverfejlesztő társadalommal kapcsolatban.

Amíg korábban Steve Ballmer, a redmondi cég elnöke még elítélte a Linuxot és társait, addig napjainkban ebben a kérdésben már jóval visszafogottabb nyilatkozatokat lehet hallani a Microsoft vezetőitől. "Nem folytatunk konkurenciaharcot a nyílt forráskódú fejlesztőkkel, hiszen az csupán egy szoftverkészítési módszer. Ez ugyanolyan dolog, mint hogy az időjárással sem harcolunk" - nyilatkozta Münchenben Martin Taylor, a Microsoft stratégájáról. Taylor, aki a Microsoft platformstratégiai főmenedzsere, aki a vállalaton belül a más operációs rendszerekkel való versenyért felel elismerte, hogy 3-4 esztendővel ezelőtt még teljesen más volt a Microsoft álláspontja a nyílt forráskódú szoftverfejlesztő közösséggel szemben.

2001-ben Steve Ballmer még korántsem fogalmazott ilyen finoman, amikor rákos burjánzásnak nevezte a nyílt forráskódú szoftverfejlesztő közösséget, amely a szellemi tulajdonnal kapcsolatban, mindent megfertőz, amivel kapcsolatba kerül.

A nyílt forráskód alatt olyan programokat kell érteni, amelyeknek forráskódjába szabadon bele lehet tekinteni, sőt, bizonyos feltételek mellett még változtatni is lehet rajtuk. Az ilyen szoftvereket tetszőleges számban szabadon lehet másolni, terjeszteni és használni. A Microsoft ezzel szemben egy olyan kereskedelmi szoftvermodellel dolgozik, amelynél a forráskód is a fejlesztő cég tulajdonát képezi és abba csak a konszern néhány kiválasztott partnere tekinthet bele, de senki nem módosíthat benne semmit.

Taylorhoz hasonló véleményen van Alfons Stark, a Microsoft Németország platformmenedzsere is, aki azonban rámutatott. A helyzet abból a szempontból is megváltozott az elmúlt 3-4 évhez képest, hogy napjainkban már senki sem tekinti az IT-problémák megoldására szolgáló csodafegyvernek a Linuxot, vagy más nyílt forráskódú szoftvereket. Ezt bizonyítja, hogy nyilatkozata szerint a Microsoft Németországban fokozatosan visszahódítja azokat a felhasználókat, akik Windowsról váltva több évig nyílt forráskódú alkalmazásokat használtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szjanos32 #265
    üdvözlet mindenkinek!

    Az Inforádió csütörtöki Fórum műsora foglalkozott a
    tisztaszoftver-programmal
    (http://www.inforadio.hu/hir/eletmod/magazin/10/archivum/). Pajna
    Sándor, az IHM helyettes-államtitkára érdekes dolgokat mondott:

    Légyegében azt állította: a magyar általános iskolák, középiskolák,
    főiskolák és egyetemek, a tanárokkal, hallgatókkal együtt illegálisan,
    törvénytelenül használták a Windowst és MS Officet.

    Magyarul: a magyar oktatás úgy ahogy van egy tolvaj banda, meglopja
    az MS-t,... meglopja "a naaagy" Bilit. Hogy ezt a fekete dolgot
    kifehérítsék, meghirdették a tiszta
    (microsoft) szoftver programot és tavaly az adónkból Magyar Bálinték
    máris fizettek a Microsoftnak 1,5 milliárd forintot. És ezt 2008-ig
    minden évben meg akarják tenni.
    Így aztán az a fránya helyzet állt elő,
    hogy fizetünk az adónkból Bilinek vagy 4,5 milliárdot, hogy
    a magyar gyerekek és tanárok kizárólag Bili szoftver cuccait
    ismerjék meg és persze ezzel a versenyképes tudással felvértezve
    lehetőleg a munkahelyükön is ezt használják majd.
    ÉN úgy hanyatt vágtam magam a hír hallatán: HOGY IS VAN EZ???
    Azért, hogy a gyerekeink
    kizárólag az MS szoftvereit tanulják meg használni, kizárólag azt
    ismerjék meg,... tehát a "kizárólagosságért" mi fizetünk az ADÓNKBÓL,
    és nem a naagy Bili fizet nekünk a kizárólagosságért?
    Emberek, hallott már valaki ilyet???
    Máshol, más országokban, más termékek, szolgáltatásoknál is így
    van ez? A kizárólagosságért a felhasználó fizet? Teljesen bolondok
    vagyunk mi???
  • bakterrier #264
    a kylix helyett meg ott a lazarus, sőt az van windows alá is - és ingyenes
    én meg nem láttam a delphi2005-öt, 7-est használok, láttam a 8-ast kiröhögtem és letöröltem :D a
    szvsz a .net egy akkora baromság, mint tejet inni sörrel :D
  • bakterrier #263
    bár ilyen egyszerű lenne...
  • h4x0r #262
    FTeR: Bocs, kicsit lemaradtam. De te nem írtál már "komolyabb" programot pusztán azért, mert ki akartad próbálni magad? Vagy segíteni mások programjában hasonló okokból? Sokszor az elismerés egy programozónak több, mint a pénz. "Lássátok, milyen zseni vagyok? Látjátok?" Ettől függetlenül az illető még dolgozhat cégnek, és néha igen okos és jó szakemberek programoznak bérért. Nekik is van családjuk.

    A kernel régi, lib nem müxik dologhoz: ez elég ritka. A legtöbb program nem foglalkozik pl. ioctl hívásokkal (sem a használt libek), így a lib és programjai a legfrissebbek is lehetnek, nem fog interferálni. Az API-k is sok esetben stabilak, a régi dolgok nagyon sokszor működnek.

    A POSIX eléggé él, Windows is támogatni fogja közvetetten (SFU), huszonix éve gyakorlatilag fix. Ez a UNIXok és "utánzatainak" a támpontjai. Tudjátok, még az IT-ben is igaz, hogy ami régi, az nem feltétlenül elavult.

    Mellesleg tegyék fel a kezüket, akik legális Win-t használnak. kbupdate, te leteheted... :)
  • Ginoo #261
    "...ez az egyetlen dolog, ami miatt még létezik"
    Nem sok fogalmad van a dolgokról :p
  • janyikzs #260
    A logóm "talán" a reményemet hordozza magában, amit remélem kiérdemel majdan a megjelenéskor/után. A mostani xp-m az összes javítással, tűzfallal, vírusirtóval elég stabilan működik. Ha ezt átteszik alapból az új rendszerbe, akkor már egy pici lépéssel előrébb is vagyunk. Próbáltam a béta változatot a vistának, engem megfogott, bár eszi a gépet rendesen, de sajnos, mint szinte minden más MS termék: ez se lesz ingyen.
    Ha nem lennének játékok pc-re, akkor linux lenne a gépemen, de így mit mondjak a kislányomnak, ha játszani akar, vagy sógoromnak, aki szintén a gépet püföli.
    Ráadásul a munkahelyemen is 98/XP van, így az otthoni dolgaimat a munkahelyivel könnyen átcserélgetem.
  • NEXUS6 #259
    Hát ha janyikzs ilyen lelkesen ecseteli a szabad fejlesztés előnyeit az ő logójával, akkor én is leírom miért is szeretem a wint.;))) (komolyan!!!;)

    Jelenleg otthon win2000 sp4-et használok, és elmondhatom hogy tényleg a legjobb os ami az otthoni gépemen volt. Ráadásul tényleg elégedett vagyok vele, mert mint rendszer is stabil. Az első pár hónapban reflexből ugyan néhányszor újra telepítettem, de valójában többször indok nélkül.
    Manapság már nem tudom elképzelni, hogy bármi olyan történne vele ami miatt erre szükség volna.

    Az erőforrás/hw igénye is elfogadható.
    A biztonság kérdése abszolút fel sem merül (főleg mióta FF-et használok;)))

    Egyetlen gondot látok, hogy amíg azt elértem hogy így működjön amögött rengeteg fórúm böngészés, meg tweakeles van. Olyan dolgokat trükköket regisztri bejegyzéseket kellett megkeresnem, amiről az átlagjúzer még csak nem is hallott!

    De mégegyszer, én elégedett vagyok vele!
  • janyikzs #258
    Ezt most nem a MS miatt hoztam fel, csak a példa kedvéért egy nyílt forráskódú programot állítottam a kemény fizetős valósággal szemben.
    A prof. változat annak elég, aki nem nagyban akar dolgozni. A különböző interneten keresztül összekapcsolódó adatbázisok munkáját a prof. nem támogatja csak részben. A legfontosabb viszont, hogy ha meg is oldom vele a munkámat, akkor se adhatom el, mert az ilyen megoldások eladásának a jogát csak enterprise változattal vásárolom meg. (Még annyit tennék hozzá, hogy a prof. is 253.000 Ft-ba kerül, tehát az sem piskóta)
  • yvorl #257
    Ugyanmár, bármit is mondjanak sose fogod elismerni a jogosságát, itt senki nem győz meg senkit...
  • FTeR #256
    #247, az az értelme, h megtudjuk mi a másik álláspontaj, pl én marhára kiváncsi vagyok mért imádják az opensource-t (gyk. ingyenmunka).

    #248, szép is lenne, ha csak azon múlna az egész, h újra kell fordítani és megy a másikon is :)

    #251, ez a topik kis részben volt win vs linux, a lénegy az nyílt kontra zárt fejlesztés volt.

    #253, kezdésnek lehet, h jól jön az ingyenes megoldás, de a tudásukat nem lehet összehasonlítani. aki komolyan programoz, annak simán megtérül a befektetés.

    #254 nem várom el, itt épp arról próbálnak megyőzni, h alapból jobb az egész és még ingyenes is (mármint a program).

    #255 linuxról volt szó