Gyurkity Péter

Nyolc vádlott a Csillagok Háborúja 3. perében

Az amerikai szövetségi hatóságok összesen nyolc embert vádolnak George Lucas utolsó Csillagok Háborúja filmjének belső használatra szánt változatának ellopásával és a kalózmásolat elterjesztésével.

A legújabb fejleményekről a Reuters számolt be. Eszerint az ügyészi hivatal a szerzői jog megsértésével vádolja a 28 éves Albert Valentét, aki a kaliforniai Lakewoodban eltulajdonította a végleges változatot tartalmazó kópiát. Valente időközben beismerte tettét, ám a hatóságok szerint további hét személy játszott fontos szerepet a kalózpéldány bemutató előtti elterjesztésében. Egyikük akár három évet is kaphat, amiért weboldalán elérhetővé tette a lopott példányt.

Emlékeztetőül: a Sithek Bosszúja kalózmásolata már a hivatalos megjelenés előtti napokban letölthető volt, és néhány nap múlva rohamosan terjedt a különböző fájlcserélő hálózatokon. A kalózpéldány azonban nemcsak a szemfüles internetezők, hanem a hollywoodi filmstúdiókat tömörítő MPAA figyelmét a felkeltette, pláne, hogy ezúttal nem hamisítványról volt szó. Többek között ennek köszönhető, hogy a filmstúdiók kiterjedt hadjáratot indítottak a p2p-hálózatok ellen, különös tekintettel a BitTorrentre, amely napjainkra az egyik legnépszerűbb fájlcserélővé nőtte ki magát. A D-elite elnevezésű akció eredményeként májusban bezárták az Elite Torrents oldalt, amelynek fő bűne szintén a film terjesztésének lehetővé tétele volt.


A történelem ezúttal is ismételte önmagát, ugyanis az előző két rész megjelenését követően is hasonló perekre került sor, éspedig szintén a kalózmásolat kijuttatása és elterjesztése miatt. Az észak-kaliforniai ügyészi hivatal 2000 decemberében jelentette be, hogy az első rész eltulajdonításával vádolt személy vallomást tett, és elismerte, hogy több weboldalnak is elküldte a kópiát. A második rész esetében 2002 októberében került sor hasonló perre, amikor egy volt LucasFilm-alkalmazottat vádoltak meg lopással. Akkor 450 ezer dollárra becsülték az eltulajdonított példány értékét.

A filmstúdiók tehát mindent elkövetnek, hogy felelősségre vonják a megjelenés előtt álló filmek kalózmásolatainak elterjesztőit, ám eddig nem nagyon sikerült megakadályozniuk a kópiák kiszivárogtatását. Hozzászokhattunk ahhoz, hogy az új - különösen a felfokozott várakozással övezett - filmek már napokkal a bemutató előtt letölthetők különböző weboldalakról, hálózatokról. Így volt ez a Mátrix filmekkel, a Csillagok Háborújával, és megannyi más népszerű és kevésbé népszerű alkotással. Az viszont már korántsem olyan egyértelmű, hogy ezzel a kiadók óriási veszteséget szenvedtek volna.

A letöltők nagy hányada ugyanis saját bevallása szerint az általában rossz minőségű másolat után is elmegy a moziba, természetesen csak akkor, ha arra érdemesnek találja a filmet. Jelentős károkról tehát inkább azon műveknél beszélhetünk, amelyek amúgy is kívánnivalót hagynak maguk után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Runo #36
    "Jelentős károkról tehát inkább azon műveknél beszélhetünk, amelyek amúgy is kívánnivalót hagynak maguk után."

    ERRÖL VAN SZÓ!!!
  • csomi #35
    De hat az a szomoru ebben, hogy nem is G. Lucastol loptak. Ez akkor lenne igaz, ha O egymaga leforgatta volna sajat maganak. Ez nem az O sajat filmje amit maganak keszitett. Nevetseges. Teljesen analog ahhoz mikor MS csinal valamit, egyeseknek barmit, es rogton Bill Gates ugatjak le amihez adott esetben lehet kurvara semmi koze sem volt. Olyan jo latni, hogy azert nap mint nap bebizonyosodik a magyar ember jo nagy fikagyaros es akkor erzi jol magat ha valaki ellen mindig askalodhat. Ehhh.
  • SirLord #34
    Akkor szerinted nem bün gazdag embertöl lopni?
    Nyóc-kerben élsz vazz? itt nem az a lényeg hogy kitöl lopott, hanem hogy lopott... az hogy kitöl lopott csak azért fontos maximum, mert egy rohadt hires ember... az hogy mennyi pénze van, rohadtul nem számit bele, hogy roszat tettek-e a "roszfiu"-k
    szerintem
  • csomi #33
    Akkor tessek megprobalni jobbat csinalni! Az en kornyezetemben az emberek nagy reszenek tetszett a film. A rajongokgnak egyertelmuen tetszett. Aki csipobol, ahogy emlitette valaki korabban, lefikazza ezt a reszt azzal nem erdemes vitatkozni. Szintugy erdemtelen barmilyen vitara aki egy pillanatig is komolyan gondolja, hogy Lucas egyeduli szelmalomharca ez a kopialopas dolog. Mellekesen en teljes mertekben megertenem, ha o kezdemenyezi. Azt hiszem aki olyan butasagokat beszel, hogy G. Lucasnak ennyi meg annyi penze van es nagy kretenseg ez tole az meg az eleteben nem alkotott szellemi produktumot. Sajat szememmel lattam, amikor valaki csorgo nyallal es fenyegetozve vedte peldaul 'szanalmas' kis weblapjat mert latta valahol felbukkani. Es itt azert tobb 100 ember tobb honapi osszehangolt munkajarol van szo. Aki ezen emberek munkajanak ellopasat tenyleg helyen valonak talalja azzal tenyleg nincs valami rendben. Komolyan kiakasztottatok.
  • Dante73 #32
    Aki azt mondja, hogy erre való az előzetes, az téved. Illetve elméletileg nem, hiszen arra szánják, de gyakorlatilag mindenképp!
    Egy csomó olyan előzetest láttam már ugyanis, amiben a kivágott jelenetek is benne voltak, másrészt 20 másodperc puffogtatásból, belassításból egy filmet nem lehet megitélni. Arról pedig ne is besszéljünk, hogy kizárólag a legjobbnak ítélt jelenetek vannak belevágva. Sokszor láttam már ojat is, hogy az előzetes az ÖSSZES jó jelenetet tartalmazta, azon kívül nem is volt benne nézhető jelenet. Egy ilyen filmnél, mint a Star Wars, sztem már inkább reklámnak minősül a varez. Ugyanis az, aki csak egy kicsit is kedveli ezt a világot, a rossz minőségü kopiát látva el fog menni a moziba, hogy "nagyban" is láthassa azt ami hiába mese, mégsem nevezhető rossznak!
    A cikk írójának pedig gratulálok az utolsó bekezdéshez. Sikerült megfogalmaznia miért van az átlagembernek SZÜKSÉGE a warezra.

    Dante
  • BiroAndras #31
    "Mert az kb. 25000 évet ölel fel, az összes létező utalással, a különféle StarWars cuccokból. A filmen ennek a világnak maximum az 1%-a(!) látható."

    A nézők 99.99%-a cask azt az 1%-ot ismeri. Már az is jó, ha az eredeti részeket látta. Tehát úgy kellett volna megcsinálni a filmet, hogy így is élvezhető legyen.
    Egyébként sok mással is baj volt (pl. rendezés), nem csak a történettel.
  • Zoley #30
    Lattam mar fos filmbol keszitett uber trailert es hat mitmondjak, qrva nagy csalodas volt amikor a moziban lenyegeben csak a trailert lattam egy csomo unalmas es ertelmetlen resszel kiegeszitve "film" cimszo alatt....
  • Atyus #29
    "A letöltők nagy hányada ugyanis saját bevallása szerint az általában rossz minőségű másolat után is elmegy a moziba, természetesen csak akkor, ha arra érdemesnek találja a filmet. Jelentős károkról tehát inkább azon műveknél beszélhetünk, amelyek amúgy is kívánnivalót hagynak maguk után." - A filmelőzetes pont erre való, hogy a néző eldönthesse, hogy számára érdemes-e megnéznie. Ehhez nem feltétlen kell letöltenie a filmet.Az egyszer megnézett film utáni moziélmény azért mégiscsak más, mintha rögtön ott nézte volna meg először.
  • Caro #28
    Ennyi erővel minden film mese.
    Miért "mesébb" a Star Wars, mint egy olyan film, amit földi környezetbe helyeznek? Mert a szerző olyan dolgokat használ, amik jelenleg nem léteznek?
    Semmivel se másabb, mintha egy történelmi környezetbe helyezte volna a sztorit(most ne gyertek azzal, hogy "réges-régen egy messzi, messzi galaxisban" jó?)
    Csak annyi, hogy negatív helyett pozitív előjelet írunk be az időbe. Meg egy picit megdolgoztatjuk a fantáziánkat.
  • s1lkforrent #27
    Szeritem is sokan bajban lennének, ha nem költhetnének jelentős pénzeket a filmekkel kapcsolatos merchandisingért cserébe.
    Nem utálom a filmet, sőt az utolsó két rész(2., 3. sőt a régebbi 3. és 4. is) szerintem elég jó volt. Mesefilm jó kis CGI effektekkel, jó hangzással és zenével, profi munka. De hogy meghatározó legyen a filmtörténetben? Nézőszám, kialakult rajongótábor alapján lehet. De valójában nem hiszem hogy történet alapján messze lenne a gyerekkori estimeséinktől.
    e-Mese habbal a new generationnek.
    Egyébként meg nem hőbörögni hogy Lucas fogához veri a garast(amit jelen esetben nem is tett meg), egyszerűen biztosítani akarja az ük-ük-ükunokájának is a kényelmet, és biztos megélhetést, amihez nem biztos, hogy máshogy hozzájuthatna. Honnan tudhatja ő, hogy az unokája is majd milliárdossá válna saját erejéből?