Berta Sándor

Kalózellenes konzorciumot alapított hat hollywoodi filmstúdió

A laboratórium felállítására a hat hollywoodi filmstúdió szerint azért volt szükség, mert a szórakoztató elektronikai és az informatikai ipar nem tud elég gyorsan megfelelő másolásvédelmi megoldásokat kifejleszteni.

A hat legnagyobb hollywoodi filmstúdiónak egyszer s mindenkorra elege lett az illegális filmmásolókból. A cégek ezért úgy döntöttek, hogy egy olyan új kutatólaboratóriumot állítanak fel, amelyben a szakemberek új módszereket kísérletezhetnek ki a filmkalózok visszaszorítására. Az új konzorcium neve Motion Pictures Laboratories (Movielabs) lett és az első két évben több mint 30 millió dolláros költségvetésből gazdálkodhat majd. A Movielabs ősszel kezdi meg a működését.

"Az új intézmény célja, hogy valóban hatásos másolásvédelmi eljárást dolgozzon ki" - nyilatkozta James Gianopulos, az egyik alapító cég, a 20th Century Fox alelnöke. Az egyik reménytkeltő dolog amitől a filmipari szakemberek sokat várnak, az egy a mozikban a filmezést megzavaró technológia. A tervek szerint az emberi szem ezt a sugarat nem látná, viszont a felvett anyagon kockák, csíkok jelennének meg. Egy másik rendszer felderítené az illegális film- és zenetartalmakat kínáló fájlcserélő és egyetemi, főiskolai hálózatokat és megakadályozná ezeknek az anyagoknak a le-, illetve a feltöltését, valamint segítene a hatóságoknak és a szerzői jogvédő szervezeteknek, a kalózkópiák készítőinek és terjesztőinek kézre kerítésében.

A hollywoodi filmstúdiók közötti együttműködés egyébként nem újkeletű, hiszen a cégek már korábban vizsgálták a Dél-kaliforniai Egyetem Szórakoztatóipari Technológiai Központjának bevonásával a digitális filmek másolásvédett terjesztésének lehetőségeit. "A kifejlesztendő rendszert egyelőre az illegális filmmásolatok kiszűrésére fogják alkalmazni - nyilatkozta Dan Glickman, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) elnöke, aki nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a rendszer képességeit később kibővítik más illegális kópiák, például zeneszámok, albumok felderítésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #28
    A homerseklet csokkentesevel is lehet segiteni. Olyan h fenyfoton nincs, csak olyan hogy a lathato tartomanyba eso. De a lampakat nem nagyon erdekli h az emberek mien tartomanyokat huznak, minden fenynek az osszeteteleben, van uv es infra is. Foleg azoknak szeles az infratartomanya amik magas homersekleten mukodnek.
  • Caro #27
    Nem voltam elég érthető?
    Az a lényeg, hogy van egy határhullámhossz, amitől a kamera CCD-je elkezdi "venni" a jelet, addig semmi nincsen.
    Ez azért van, mert az anyag kilépési munkájánál nagyobbnak kell lennie a foton energiájának, ha nem nagyobb, akkor nem észlelhető az a foton(talán, ha valamilyen feszültséggel rásegítenek, de pontosan nem tudom, hogy csinálják).
    Mivel az infratartományba eső fotonnak kisebb az energiája, ezért nem érzékelhető annyira, mint a fényfoton, aminek nagyobb. Ezért jóval több kell belőle, hogy megzavarja a kamera fényerőbállítását.
    Remélem így már világos :)
  • uniu #26
    "infra erősebb legyen a fénykomponensnél", "kilépési munkáról nem is beszélve" sztem pihenny 1et, mar ugyis keso volt:)
  • aaaaa #25
    Egy kissé nevetségesnek tartom, hogy a fő mumus, és legnagyobb terrorista a kamerás filmkalóz.
    De hát már nálunk is fogtak egy szerenecsétlen gyereket, országszerte mutogatták is, mert most ez a menő...
    Elég szánalmas ez az egész, a régiókódokkal,a DRM védelmekkel együtt.
    Milyen érdekes, hogy pl. azokból a konzolokból, amiknél megoldható volt a másolás nagyságrendekkel többet eladtak, mint amelyikeknél nem. Pl. Playstation vs Nintendo 64.
  • Caro #24
    Persze, van neki infra komponense is, de egy ilyen vetítőgép nagyon magas hőmérsékleten megy, és ott már kevés neki. Szóval azzal nem fogják a kamerát babrálni, ahhoz az kellene, hogy az infra erősebb legyen a fénykomponensnél, ami nem könnyű, tekintve, hogy a kamerák azért mégis csak a fényre vannak optimalizálva, a kilépési munkáról nem is beszélve, és akkor is új filmet kell kifejleszteniük.
  • Dr4gonlord #23
    Megmondja, csak a kiadó lesz@rja, mert van sok vadb@rom, aki a sok selejtet is megnézi, és ameddig van profit, addig minek? Hosszútávon ők fognak szívni, szerintem.
  • NEXUS6 #22
    Ez az erölködés, jól kifejezi a kereskedelmi és a open fejlesztési mód közöttti különbséget.

    A laborban 10 komoly ember 30 milkóért 2 év alatt kifejleszt valami fenomenális védelmet, amit aztán 10 000 jókedvű fiatal próbálkozik "ingyen" feltörni, ebből az egyikkük kb 2 hét alatt sikerrel is jár;))))

    Bezzeg Afrikában meg ennyi pénzből valamelyik 100 éve gyógyítható betegséget meg lehetne szüntetni.

    -Azannyát, már megint olyan demagóg voltam;)-
  • blakshep #21
    arról a bevételről miért nem beszélnek sose amit a világ leghatékonyabb ingyenreklámja, amit internetnek hívnak, hoz a konyhára?
  • uniu #20
    "Mert a mozigép vetítőlámpája nem bocsát ki infra tartományba eső fényt" ez biztos igy van ? nem hinnem:))ez azt jelentene, hogy nem melexik, meg a fenycsovek is melegednek, pedig azok az UV tartomanyhoz kozelitenek, hat meg egy ilyen nagy teljesitmenyu lampa.
  • HUmanEmber41st #19
    30 millió.. máskor meg sírnak, h a sok kalóz miatt nincs bevétel, csak éppen hogy elvegetálnak..
    ki érti ezt ????