Specker Balázs

Négy hónapra ítélték az Xbox kalózhálózat egyik tagját

Nemrég arról adtunk hírt, hogy Nagy-Britanniában elfogtak és elítéltek egy 22 éves férfit tuningolt Xboxokkal való kereskedés miatt. Most egy újabb hasonló esetre derült fény, ám ezúttal a tengerentúlon. Egy amerikai férfit ugyanis négy hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélt a bíróság, amiért közreműködött szoftver- és hardverkalózkodásban egy videojátékbolt-hálózat keretein belül.

Rick Hirsch, az Entertainment Software Association (ESA, Szórakoztató Szoftverek Gyártóinak Szövetsége) érdekvédő szervezet szellemi termékeket védő osztályának alelnöke elmondta, hogy Hites Patelt, a három üzlettel rendelkező marylandi Pandora's Cube alkalmazottját, a bíróság négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, miután beismerte bűnösségét - közölte az Xbox Advanced. A szervezet szerint Patelt szerzői jogok megsértésével és a Digital Millenium szerzői jogokat védő törvény megszegésével vádolták - írja ZDNet. Hirsh úgy nyilatkozott, hogy Patel több kollégájával, köztük a Biren Aminnal, a Pandora's Cube tulajdonosával, együtt módosított Xbox konzolokat adott el, amelyek lehetővé tették, hogy a vásárlók feltört játékokat futtathassanak rajtuk. Úgy tudja, a Pandora's Cube eladói feltört játékokkal is értékesítettek Xboxokat - olvasható az Addict3D oldalán.



Amin, aki szintén a vádlottak padján ül, nem kommentálta az esetet. Több mint valószínű, hogy ő is hasonló ítéletre számíthat az következő hetekben. Az ügy felgöngyölítése az ESA feljelentése nyomán indult meg. Hirsht nem lepte meg Patel beismerő vallomása. "Elfogásuk váratlanul érhette őket. Nem hiszem, hogy bármit fel tudnánk hozni mentségükre, azzal kapcsolatban amit csináltak" - mondta a Hirsch.

Az ESA alelnöke úgy gondolja, távolról sem ők az egyetlen csoport az Egyesült Államokban, akik ilyen üzelmekből próbálnak pénzhez jutni. "Úgy vélem számos hasonló bűnbanda tevékenykedik az országban, akik a Pandora's Cube-nál ügyesebben titkolják kilétüket. Ám úgy gondolom ez eset tanúbizonysággal fog szolgálni azoknak is, akik eddig azt hitték, nem lehet bajuk abból, amit tesznek és senki sem érhet el hozzájuk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csomi #7
    Illegalis az is, ha modositod es azt haszonszerzes celjabol arulod. Raadasul masolt jatekokkal arulta ami meg plane tilos. 4 honapig majd gondolkodhat rajta, hogyan csinalja legkozelebb. Ennel kevesebb karokozasert is kaptak mar sokkal tobbet. Enyhe buntetes volt. Legkozelebb ugyesebb lesz.
  • Dzson #6
    Xbogz birtoklásért én fél évet adnék bárkinek.

    Viccet félretéve, durva az a 4 hónap, ha minden este másik 120 kilós n*gger rakja a répáját az ánuszába. :)
  • fonak #5
    A cím szerint az Xbox egy kalózhálózat :)
  • pemga #4
    Leginkább azért, mert normális esetben ez nem lenne illegális. Pl. mi az illegális abban, hogy autóhoz tuning-kipugót adsz el; mi az illegális abban, hogy egy ablakhoz kiegészítő függönyt adsz el? Normális esetben amit megvettél az a tied, azt csinálsz vele, amit akarsz: szétverheted kalapáccsal, átbütykölheted, befestheted, lyukat fúrhatsz bele, stb. Sőt, ezt utána el is adhatod (case-modder cégek is léteznek). Ezt most még megteheted, nagyon sok embernek ez sem tetszik, és küzdenek is keményen ellene. Akkor mi a probléma? Nos, az, hogy módosított Xbox konzolokat adott el, amelyek lehetővé tették, hogy a vásárlók feltört játékokat futtathassanak rajtuk.. Ez a DMCA (Digital Millenium Copyright Act) alapján illegális:
    a. titkosítást feltörni,
    b. másoknak megmutatni, hogy lehet ezt megtenni
    c. linkelni arra, ahol megmutatod másoknak hogy lehet ezt megtenni.

    Nóórmális?
  • mrzed001 #3
    Ha késsel megszúrnak az utcán, akkor csak felfüggesztetten kap talán 4 hónapot.
    Ha így nézzük, akkor már elég durva ?
  • janyikzs #2
    Nem tudom a kárérték mennyi lehet, de a 4 hónap nem tűnik olyan soknak.
  • cSuwwi #1
    közölte az Xbox Advanced
    írja ZDNet
    olvasható az Addict3D oldalán

    nem semmi, hogy 3 oldalról lehet összeszedni 1 normális hírt...