Berta Sándor

25 ezer darabos kalózfogás Németországban

Az elmúlt nyár nem volt igazán volt hangos a zenei és a filmkalózok elleni razziákról szóló tudósításoktól. Ám ennek a vihar előtti csendnek most vége szakadt, amit leginkább a lefülelt orosz másolók és csempészek bánnak.

A Német Szerzői és Szomszédos Jogi Törvénysértéseket Felderítő Társaság (GVU) bejelentése szerint a bielefeldi rendőrség egy, a városban található raktárépületben számos Oroszországból származó illegálisan másolt termékre bukkant. A bielefeldi nyomozók az elmúlt évek egyik legnagyobb fogásának tartják a lefoglalt árut. A hamburgi Promedia GmbH, a helyi államügyészség és a GVU hónapokon keresztül megfigyelés alatt tartotta és gyűjtötte a bizonyítékokat a raktárépület üzemeltetői és a szállítók ellen.


A raktár tulajdonosát, egy orosz férfit a szerzői jogvédők és a német hatóságok azzal vádolják, hogy a részben illegálisan másolt kép- és hanghordozókat nagy számban importálta - magyarán csempészte - be Oroszországból Németországba és ott szétosztotta orosz állampolgárok és orosz származású bolttulajdonosok között, akik terítették az árut. A nyomozók és a szerzői jogvédő szervezet szakemberei a helyszínen összesen több, mint 20 ezer illegálisan másolt CD-t, 3000 darab zenekazettát, 2100 darab illegálisan másolt DVD-t és több mint 350 videokazettát találtak és foglaltak le.

A hanghordozókon egyébként kizárólag orosz előadók és együttesek dalai hallhatók. Az eddigi kihallgatásokon bebizonyosodott, hogy az első számú gyanúsított, a raktárépület tulajdonosa és a segítői már évek óta kalóz CD-ket és DVD-ket csempésztek be Németországba, illetve ilyen áruval kereskedtek. A nyomozók az illegálisan másolt CD-ken, DVD-ken és a videó- és magnókazettákon kívül lefoglaltak még öt számítógépet, valamint a cég könyvelését is. A gyanúsítottak komoly börtön- és pénzbüntetésre számíthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #10
    jah legális, magánhasználatra... De azért részben megérdemelték, aki ien nagyban csinálja és keres is rajta azér már túlzás, viszont ennek a razziáknak nem sok értelme van sztem.. most mit fognak a sok géppel csinálni? még 1 gond nekik ahelyett h megsemmisítenék vagy mvi odadhatánk rászorulóbbaknak vagy elárverezhetnéák (még ez a legjobb mer elég modern gépekről lehet qszó)
  • aaaaa #9
    Mennyire hűségesen védi a német az egykori "ellenségének " a jogait. Igaz az említett művek nem kaphatók németországban ,de sebaj a büntetés jól jön, mindegy miért fizetik.
    Gondolom az orosz jogosultak egy centet sem fognak látni az egészből...
    Midegy nekik, csak valakit jól le tudjanak húzni... Másról sem szól az egész szerzői jog.
  • DWz #8
    Kazetta? :))) Komoly a fogas! :)
  • AtisH #7
    Lehet, h megpróbálok betörni a német piacra egy kis hazaival, mondjuk a Matyi és a hegedűssel meg a Márióval. Vajon mekkora sikerem lenne?
  • pemga #6
    Olvasd végig, olyan dolgok voltak rajta, amik amúgy Németországban nem hozzáférhetőek. Lehet, hogy jobb lett volna megoldás, ha az eredetit veszik meg és adják el, de az sem elég biztonságos (ld. Anglia és a Sony PSP esete, ők Japánban vették és Angliában adták el, Sony beperelte őket)... Meg Németországban van egy olyan törvény, hogy minden forgalomba helyezett filmen rajta kell lennie a német korosztálybesorolásnak (mármint a dobozán :)).
  • Andris #5
    "20 ezer illegálisan másolt CD-t, 3000 darab zenei kazettát, 2100 darab illegálisan másolt DVD-t és több mint 350 videokazettát találtak"

    Azért ez nem otthoni gyűjtemény... Aki nagyban csinálja, és még pénzt is akar vele keresni, az ne csodálkozzon ha elkapják.
  • pemga #4
    Azért nem a "vastagabb" rétegből kerültek ki ők sem, rá kell nézni a vasakra, ez kicsit távol áll a jelentős üzleti bevételektől... Vajon az amerikai kiadóvállalatok betörtek már az oroszokhoz is? Ennyire? Hmm, tényleg, vajon a cd-kiadók már nagyon-nagyon megbánták, hogy nekik nincs régiókódjuk?



  • mrzed001 #3
    "A hanghordozókon egyébként kizárólag orosz előadók és együttesek dalai hallhatók"
    Magyarán loptak be egy kis hazai kultúrát távolba szakadt honfitársaiknak.
    Hát nemtom, de ha nem lehetett németbe azokat megvásárolni, én azt mondanám, hogy NEM BŰNÖS :)
  • irkab1rka #2
    végre egy jó hír.

    Akasszuk a kalózokat az árbócra. Közvetlenül azok mellé, akik baszogatják a usereket, annak ellenére, hogy legális a letöltés.
  • IoIa #1
    Most aztán vége a kalózkodásnak, igaz? ;))
    Egy butát megcsíptek, de ez csak csepp a tengerben...