Gyurkity Péter

Frissül a Celeron család

Az Intel a Pentium 4 chipek butított verzióit frissíti utoljára, ám ezzel bezárul a kör, és csaknem minden asztali processzora esetében megvalósul a százszázalékos AMD-64 kompatibilitás.

A The Register információi szerint most a Celeron D processzorok következnek a sorban, és hamarosan itt is végrehajtják a processzormag felfrissítését. Az új sorozat hivatalosan december 2-án startol, immár a G-1 jelzésű maggal, a jelenlegi E-0 helyett. Ez a változás a Celeron 326, 331, 336, 341, 346 és 351 jelzésű chipeket érinti, és több változást is magában foglal.

A G-1 mag tartalmazza az eredeti EM64T-ből hiányzó két 64 bites utasítást - LAHF, SAHF - amely így tökéletesen kompatibilis lesz a rivális gyártó utasításkészletével. Az új mag ezen felül megfelel az Európai Unió új környezetvédelmi szabályozásának, pontosabban az elektronikus készülékekben, így például a számítógépekben és a számítástechnikai alkatrészekben felhasznált veszélyes anyagok mennyiségét korlátozó rendelkezésnek. A Restriction of Hazardous Substances (RoHS) 2006. július elsejei hatállyal szigorúan megtiltja az olyan termékeknek az Európai Unió területére való behozatalát, amelyek bármilyen mennyiségben is veszélyes, környezetszennyező anyagokat, így például ólmot tartalmaznak.



Kivételt képeznek azok az alkatrészek és eszközök, amelyeknél az ólmot mint forrasztóanyagot használják. Az AMD már meg is kezdte a korlátozott ólomtartalmú, ezáltal a RoHS előírásainak megfelelő processzorok piacra dobását. Az Intel ezen a téren is követi a konkurenciát, miközben folyamatosan frissíti processzorait. Korábban már hírt adtunk az EM64T kiterjesztéssel felvértezett Pentium 4 chipeket érintő változásról - itt szintén az új, G-1 jelzésű mag váltja fel a jelenlegi E-0 verziót. Az ily módon ráncfellvarrott Pentium 4 processzorok november 14-én, míg a Xeon DP chipek november 28-án érkeznek.

Az Intel eközben csökkentette a Xeon család tagjainak árát. A legnagyobb arányú csökkentés 34 százalékos volt, és érinti a 3,6, 3,4, 3,2 és 3 GHz-es, 2 MB másodszintű gyorsítótárral ellátott chipeket. Szakértők szerint ez annak jele, hogy a vállalat új, még gyorsabb Xeonokat készül piacra dobni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #20
    off
    Nem licensz, nem is liszensz, hanem licenc.
    on
  • Inquisitor #19
    Tök jó. Itt még Athlon64 alaplapba tehető Sempron sincs, nemhogy 64 bites ...
  • Inquisitor #18
    Az nem a gyártás, hanem a benne lévő mag és/vagy tokozás liszencelési dátuma.
    Nem mellékesen meg az éppen új procikat vagy fél évvel bejelentés elött kezdik gyártani.
    Anno bemutatták a Tualatin Celeront valamikor éve elején, közben japcsiknál előző év novemberében lehetett kapni, a gyártókód szerint meg augusztusban készültek :)
  • mousee #17
    Enyémben nem azér van celeron proci, mert meghitt inteles vagyok...nekem az kő ami jó... akár intel, akár amd...csak mostani alaplapomba nem megy bele az amd proci... De mondjuk mostanában nem is nagyon akarok venni új procit :P Jó ez még 1 darabig...
  • BiroAndras #16
    AMD procik
  • Akuma #15
    hol lehet ilyen 64 bites csoda sempronhoz hozzájutni ennyiért???
  • Chriss745 #14
    Valaki elmagyarázhatná, hogy mit jelet ez:

    Intel '03.

    Józan paraszti ésszel 2003-ban gyártották, nem?

    2 ével ezelőtt 64 bites Celeron?
  • Inquisitor #13
    "A G-1 mag tartalmazza az eredeti EM64T-ből hiányzó két 64 bites utasítást - LAHF, SAHF - amely így tökéletesen kompatibilis lesz a rivális gyártó utasításkészletével."
    Tehát aki korábbi revizíóból vett Celeron vagy Pentium procit, az feldughatja a s*ggébe a 64 bite s támogatást? Vagy nekik külön írnak oprendszert meg drivert??????
  • Flashy #12
    ezek a típusszámok,...
    ja nemtom figyeltétek-e, az Intel lett ezzel full AMD-kompatibilis. érdekesen hangzik azért.
  • waterman #11
    nagyon egyet értek. a sempron eléggé kiforrta magát, rendkívül jól kezelhetö. amit a procin megspórolsz azt egy kicsit komolyabb alaplapra költheted. esetleg egy #force.. ezek mellé egy alsó-közép kategóriás #vidia videókártya és egy igen stabil gépet kaptál egész jó pénzért, ami nem rökönyödik meg ha esetleg véletlen két komolyabb szál is elindul.