Specker Balázs

A csereberélt fájlok kétharmada videóanyag

Egy friss felmérés szerint a fájlmegosztó rendszerekben csereberélt fájlok majd kétharmada valamilyen videó anyag. A BitTorrent visszaesést mutat, de egyre többen használják nem audió vagy videó fájlok megosztására.

A P2P hálózatok elemzésében élen járó CacheLogic sajtóközleményéből az is kiderül, hogy az eDonkey hálózatán cserélt gazdát a legtöbb videó fájl. A vállalat közlése szerint kifinomult technikájukkal a négy legnagyobb fájlcserélő rendszerben, a Gnutellában, FastTrackben, BitTorrentben és az eDonkeyban elemzik a kiterjesztéseket és a csomagok útját. Mostani felmérésükben negyvennyolc órán keresztül figyelték a P2P hálózatok forgalmát, és azt állapították meg, hogy a BitTorrenten talál gazdára a legtöbb legális anyag. A videó fájlok cseréje az összforgalom 61,4%-át tette ki a négy rendszerben.


Nick Farka, a CacheLogic munkatársa úgy véli, hogy a videó és hangfájlok forgalmának visszaesése a BitTorrentnél az Amerikai Filmipari Szövetség (MPAA) pereskedéseivel magyarázhatóak, amelyek kifejezetten a rendszer oldalait vette célba. Az MPAA-nak tavaly sikerült néhány jelentősebb BitTorrent oldalt bezáratniuk, köztük az igen közkedvelt Suprnovát is. "Egyre inkább jelen vannak más tartalmak is - a CD image file-ok, szoftverek és tömörített állományok. Úgy tűnik változik az összkép" - nyilatkozta Farka a BBC Newsnak

A jelentés beszámol arról is, hogy a cserélt audió fájlok 68.9%-a MP3 formátumú volt. A felmérést végző cég igazi meglepetésként értékelte a nyílt forráskódú OGG formátum 12,3%-os részesedést, melyet most már a legtöbb médialejátszó program támogat. A letöltéseket a file-ok méretei szerint is elemezték: a nagyobb állományok leginkább az eDonkey és a BitTorrent rendszerében kerülnek megosztásra, míg a kisebbek a Gnutella és a FastTrack hálózatában a legkeresettebbek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DanyyX #25
    Te se gondolod komolyan, hogy a P2P forgalmának 46,66%-a wmv. Nevetséges.
  • arty #24
    kizárt
  • tomo #23
    vagy inkabb a wmv t jelenti
  • pemga #22
    Cool, jók ezek a doksik, de ha jól értelmezem ez azért trükközés. Hiszen az OSI lényege pont az, hogy az alacsonyabb rétegek nem-végpont gépei nem látják egybefüggőnek az adatfolyamot) A mezei (nemproxy) router ip szinten operál, igaz abban is van PROTO információ, de a tartalmat honnan halássza ki? Jójó, nincs alternate routing így minden packet rajta folyik át, ha jó helyen van, de ez csak idő kérdése :)).

    A megoldás mi lenne, IPSec? :)). Decode this :). A magasabb layer minden infója titkosítva megy át, és csak a végpontok látják, alul csak az ip-címük meg a header látszik.

    Gondolom a tartalom alatt file-extension-t értenek. Tehát pl. a bin is simán lehet dvd image :)).
  • PLaci #21
    A májkrémszoft videó 100%, hogy az AVI-t jelöli. ;)

    Szal minden DivX, Xvid és hasonlók ;)
  • Alfa Of NS #20
    "Egyébként az eredeti cikkben van még egy érdekes mondat: A BitTorrent-et egyre inkább használják legális tartalmak terjesztésére."

    Egyszer mar toltottem le vmi publikus szoftvert, vmelyik usa egyetemi oldalrol BitTorrenttel.
  • onimusha #19
    "nyilatkozta Farka a BBC Newsnak" szegény Nick szóhoz se jutott , jah grafikon video:microsoft pfff ........
  • [HUN]PAStheLoD #18
    Meg lehet kerülni ? Pl. StrongDC-ben van olyan lehetőség, hogy a csomagok elejént szeméttel tölti meg, így megkerülve az esetleges packetshaping-et..
  • kiss béla #17
    hát nemtom
  • Fenjoy #16
    no át tanulmányozom az oldalt, mivel sima Dc++ vagyok meglesem mit tud ez a BcDc:)