Gyurkity Péter

Immár hivatalos: Intel processzorok kerülnek az Apple gépeibe

Amint az várható volt, az Apple elnöke hivatalosan is elismerte, hogy a vállalat a következő évtől kezdve az IBM az Intel processzoraira építi saját konfigurációit, és 2007-re befejezi az átállást.

Steve Jobs a San Franciscóban megrendezett Worldwide Developer Conference nevű rendezvényen jelentette be szándékát, amely hagyományosan az új Apple termékek bemutatójaként szolgál. A vállalat vezetője nem kis meglepetéssel szolgált a résztvevők számára, amikor elárulta, hogy a Mac OS X operációs rendszert kezdettől fogva PPC és x86 vonalon egyaránt fejlesztették, így az átállás nem okoz különösebb gondot a vállalatnak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"A Mac OS X tulajdonképpen kettős életet élt az utóbbi öt évben" - jelentette ki Jobs a meglepett hallgatóság előtt, és a bejelentést egy rögtönzött demonstrációval támasztotta alá, amelynek keretében Intel alapú számítógépen futtatták az operációs rendszert. Az egykori "forradalmár" érdekes gondolatmenettel indokolta döntését: "Célunk, hogy a lehető legjobb számítógépeket szállítsuk vásárlóinknak, és a gyártók közül kétségkívül az Intel útiterve a legmeggyőzőbb. Tíz év telt el a PowerPC platformra történt átállás óta, és most úgy gondoljuk, hogy a lehetséges partnerek közül az Intel bizonyul a legjobb választásnak az elkövetkezendő tíz évre" - tette hozzá Jobs.

Az Apple a több mint 3800 résztvevő fejlesztő előtt először mutatta be a sikeres piaci fogadtatást élvező Mac OS X Tiger operációs rendszert Intel-alapú Mac munkaállomáson, Steve Jobs elnök-igazgató megnyitóbeszéde alatt. A vállalat fejlesztői programjának résztvevői számára megkezdi egy fejlesztői csomag terjesztését is, mely lehetővé teszi a szoftverek adaptálását az új, Intel-alapú Mac architektúrára is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A lépés természetesen kedvező fogadtatásban részesült a processzorgyártó részéről, és Paul Otellini, az Intel elnöke sietett kifejezni izgatottságát. "Izgalommal tölt el minket, hogy az innovációban vezető szerepet betöltő cég ezentúl a vásárlónk lesz. Az Apple jelen volt a PC-piac kialakulásánál, és hosszú éveken keresztül új és érdekes ötletekkel adott újabb lökést az újításoknak" - jelentette ki Otellini. A fejlesztők mától megrendelhetik az átállást megkönnyítő Developer Transition Kit csomagot, és az Intel még ebben az évben kiadja az Apple hardver architektúrához hangolva fejlesztőeszközeinek új változatait, így a C/C++ és Fortran fordítókat, a matematikai könyvtárakat és az integrált teljesítmény-optimalizáló modulokat.

A lépés a Microsoft és az Adobe részéről is pozitív fogadtatásra talált. "A Microsoft Office új változatainak kiadását tervezzük a Mac platformra, mely már támogatni fogja a PowerPC és az Intel architektúrákra épülő Mac modelleket is" - mondta Roz Ho, a Microsoft Macintosh üzletágának vezetője. "Szoros kapcsolatban állunk az Apple céggel, és együttműködésünket tovább erősítjük újabb kiemelkedő szoftverek fejlesztésére ezen a remek platformon." Bruce Chizen, az Adobe igazgatója hasonlóan nyilatkozott: "úgy gondoljuk, ez egy igazán előrelátó lépés volt az Apple részéről, és tervezzük a Creative Suite új változatának bemutatását, mely egyaránt működik majd a PowerPC és Intel processzorokkal épített Mac gépeken is".

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Apple döntése - amely a korábbi híreszteléseknek köszönhetően már nem különösebben meglepő - mindenképpen érdekes, hiszen két évtizedes különállás után éppen akkor váltanak az Intel chipekre, amikor a processzorgyártó érezhető nehézségekkel küzd, és a legújabb asztali fejlesztések terén némi lemaradásban van örök riválisához, az AMD-hez képest. Példa erre az új ikermagos processzorok körüli küzdelem: az első tesztek bebizonyították, hogy az AMD chipjei alacsonyabb fogyasztás és hőtermelés mellett nagyobb teljesítményt nyújtanak, és egyedüli hátrányuk a magas ár, amely azonban idővel mérséklődik majd.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Természetesen az x86 platformra történő váltás nem zárja ki az AMD processzorok felhasználásának lehetőségét, de erről egyelőre hallgat az Apple, és nem lehet tudni, vajon folynak-e tárgyalások a konkurens termékek alkalmazásáról. Igaz, a Mac OS körüli titkolózás után már egyáltalán nem lenne meglepő, ha egyszer csak kiderülne, hogy az Intel mellett az AMD is esélyes a partnerségre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lowdog #73
    értem már. csak nem értettem :)
    hát reménykedni lehet... de ahogy közeledik a sorozatgyártás, egyre csökken az esély... :(
  • dez #72
    Úgy értem, hogy nem fognak most holnap beszüntetni minden fejlesztést a PowerPC-s gépekre sem. Épp ellenkezőleg, a meglévő gépek miatt még sokáig kell támogatni a PPC-t is. Csak bejön az x86 is. Ha - tegyük fel - időközben előáll az IBM valami új cuccal, ami újra jobb alternatívává teszi a PPC-s vonalat (pl. épp a Cell válik elérhetővé, és beválik), akkor könnyen lehet, hogy a felhasználók egy része ilyen gépet akar majd venni... (Remélhetőeg nem kötöttek olyan szerződést az Intellel, hogy ezután 10 évig [ennyit említett Jobs] csak Inteles gépeket gyárthatnak.)
  • lowdog #71
    lehet tompa vagyok, de nem értem mire érted azt hogy "nem teljesen lefutott"
  • dez #70
    Végülis ez talán még nem teljesen lefutott dolog, évekig párhuzamosan fognak futni a PPC-s és x86-os konfigok. Emiatt létre is hozták a Universal Binary-t (lásd 10-es kép).
  • lowdog #69
    nem mondta miért, az Apple mégis Intel mellett döntött, pedig akár az AMD is lehetett volna, gondolom csak nem voltak olyan idióták hogy meg se kérdezték őket, de nem sikerült megegyezniük valószínűleg...
    ne felejtsük el hogy ez elsősorban a biznisszről szól :)
  • lowdog #68
    hát igen és az is lehet hogy holnap leigáznak minket az űrlények, de mindig vannak olyan dolgok amiket nem lehet előre tudni...
    :)
    az biztos, hogy az IBM nem haladt úgy a PowerPC processzorokkal ahogyan kellett volna (legalábbis a G5-ökkel), ezért úgy gondolták váltaniuk kellet.
    én abban bíztam, hogy Cell-t fognak szerelni a kövekező generációs Mac-ekbe, mert Sony meg Toshiba ide vagy oda, szerintem meg lehetett volna oldani, csak lehet hogy olyan vonzatai lettek volna a dolognak, amiket az Apple nem akart vállalni, inkább más gyártót keresett...
  • Athlon64 #67
    Egyébként meglepően erősebb procit pakolt össze az AMD az X2-esbe mint amit az Intel tudott felmutatni, a fogyasztásról ne is beszéljünk!

    És akkor az Apple meg az Intelt választja?
    Na azért ez még változni fog szerintem...
  • Athlon64 #66
    De honnét tudják, hogy nem lesz egy olyan fejlesztés ami úgy befolyásolja a procitervezést, hogy arra nem is gondoltak?
  • lowdog #65
    "Vagy elismerik, hogy túloztak?"

    a jövő a lényeg: eddig valóban az volt a helyzet, hogy a G5-ök verték az x86-okat (persze árban is :)), de az IBM nem tudja úgy fejleszteni a PowerPC-ket hogy ez a jövőben is így maradjon...
  • lowdog #64
    "Steve Jobs -ha igaz amit mond- már lassan fél évtizede készül a váltásra, tehát nyilván nem igazak azok az állítások, hogy azért vált mert az Intelnek olyan nagy a jövőképe"

    Szerintem ezt úgy kell érteni, hogy nem abszolút mértékben nagy az Intel jövőképe hanem relatíve, mondjuk az IBM-hez viszonyítva...
    Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az OSX-et más platform(ok)ra is fejlesztgették párhuzamosan, és most ez jött ki a legjobb lehetőségnek