Gyurkity Péter

Gyorsnak találják az Intel chipes Macin­toshokat

A szoftverfejlesztők egy része az Intel processzoraira épülő új Macintosh számítógépek kiváló sebességéről áradozik, amelyek nem csak a Windows XP, hanem a Mac OS X esetében is gyorsabbnak mutatkoznak elődeiknél.

Erről számolt be az AppleInsider, megemlítve, hogy az új rendszereket három héttel ezelőtt kezdték leszállítani, egyelőre kizárólag a fejlesztőknek. A 3,6 GHz-es Pentium 4 chippel, 2 MB másodszintű gyorsítótárral, 800 MHz-es FSB-vel, 1 GB 533 MHz-es kétcsatornás DDR2 memóriával, valamint az Intel Graphics Media Accelerator 900 nevű integrált grafikus vezérlővel érkező konfigurációkat egyelőre bérlik az Apple-től.

"Ezek gyors gépek. A Mac OS X gyorsabban fut rajtuk, mint a 2 GHz-es Dual Power Mac G5-ön" - jelentette ki az egyik fejlesztő, hozzátéve, hogy az Apple operációs rendszere a logó megjelenését követően mindössze tíz másodpercen belül betöltődik. Az operációs rendszer mellett a Rosetta kódnevű bináris fordító is igen jól fut, ami létfontoságú, hiszen ez teszi lehetővé az eredetileg PowerPC platformra írt szoftverek futtatását az új gépeken. A cikk példaként említi a Firefox böngészőt, amely a Rosetta alatt nem veszt sebességéből - a fordító alatt elindított szoftverek a natív módban futó programokkal összehasonlítva átlagosan 65-70 százalékos sebességgel futnak.


Steve Jobs a bejelentéskor - érdemes megfigyelni az intelesen lejjebb lévő e betűt

Úgy tűnik tehát, hogy az Apple igencsak jól eltalálta az új Intel-alapú gépeket, és nem csak hogy sikeresen le tudja bonyolítani a váltást, hanem akár megerősödve kerülhet ki abból. A vállalat erősödése már most is megfigyelhető: nemrég közzétett negyedéves eredményük a Macintoshok esetében 35 százalékos, míg az iPod lejátszók körében 616 százalékos forgalomnövekedésről számolt be.

Ezzel cseng össze a The Register cikke, amely az IDC kutatócég adataira támaszkodva 4,5 százalékos piaci részesedésével az Egyesült Államok negyedik legnépszerűbb gyártójaként említi Steve Jobs cégét. Az Apple ugyan ezzel az eredménnyel jócskán elmarad a HP és a Dell teljesítményétől, a harmadik helyezett Gateway azonban már látótávolságon belül van, és nem kérdés, hogy az Intel-alapú konfigurációkkal a vállalat tovább növelheti részesedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FunDead #61
    Mi a helyzet a multimédiával? A videószerkesztéshez milyen gép köll? No nem profi vágáshoz, csak MPEG1 és WVM filmeket akarok vagdosni, semmi DV és hasonlók!
  • Kelt #60
    FunDead:
    Attól függ milyen g3 és mit akarsz rajta csinálni. Szöveget szerkeszteni, netezni, zenét hallgatni egy g3-500-on is lehet. Tapasztalat. ;)
  • FunDead #59
    Köszönöm szépen, hiába kerestem, ezeket eddig még nem találtam meg.
    De sajnos nem sokat segített rajtam, nem sokkal olcsóbbak a bolti árnál, kb. az ÁFÁ-t spórolhatom meg.
    De azért még nézegetem.

    A G3-asok nagyon elavultak már? Azokra szerintem lenne pénzem, de ha nem bírja az OSX-et, akkor nem sokra mennék vele...

    Kihez fordulhatok Mac-es tanácsokért?
  • Kelt #58
    Fundead:
    "(használtat nem nagyon hirdetnek)"
    http://www.mymac.hu és http://elado.beszeljukmac.com ;)
  • FunDead #57
    Ohhhh... Drága Troll... A legcsodásabb álmaimról meséltél... OSX PC-n... De szép is lenne... Egy olyan nem M$-os oprendszer, amire van MS Office, meg az összes nagy program, ugyanakkor atomstabil, kegyetlenül jól néz ki és marha gyors, kényelmes.

    De bizonyos vagyok benne, hogy az ilyen csodálatos dolgok csak álmok maradnak. És sajnos nincs és egy jódarabig nem is lesz 2-300 ezer forintom egy Mac-re (használtat nem nagyon hirdetnek).
    Úgyhogy marad a tákolmány PC XP-vel meg az állandó vesződség.
  • Kelt #56
    irkab1rka:
    szívesen veszem a magyarázatot, hogy írnak a továbbra is bsd alapú macre vírust, és mi gátolta meg a népeket eddig. ;)
  • irkab1rka #55
    eddig nem volt virus mac-re. mostantól lesz. kár érte...
  • NEXUS6 #54
    Szerintem is csak úgy fog elterjedni az OSX, ha az Apple megfeleleő teret enged a wareznek. Csakhogy ha elterjed, akkor elkezdi fenyegetni a wint. Ha fenyegeti a wint, lehet hogy az M$ addig nyomorgatja szegény Applet, amíg az majd kénytelen lesz fellépni a warez ellen. Akkor megint nem tudja majd az eladásokat növelni.

    Másrészt, ha jól emlékszem volt egy időszak, amikor más gyártók is forgalmazhattak Mac kompatibilis gépeket. De ez közvetlenül nem volt érdeke az Apple-nak, nem sok haszna volt belőle. Manapság sem nagy vaszizdasz alaplapból, gfx kariból tápból össszelegózni egy MAC-et. Olcsóbb is mint egy origi, de a vásárlók mégsem csinálják.

    Egy PC egyelőre annyira olcsó, hogy az embereknek megéri vele kézimunkázni, a nevesincs kisbótnak saját konfigot össszedobnia.

    Ha egy warezolt összegányolt apple csak egy kicsit lesz csak drágább, már nem éri meg vele vesződni. Persze egy profinak még mindíg nagyon jó üzlet lenne egy olcsó warezos OSX-es gép. De Átlag Józsit még mindíg nem dobja fel a dolog.

    Ide valami nagyon kafa marketing fogás kéne még, hogy miért is éri meg inteles Mac-et venni!!!!!!

    Én eddig ilyenről még nem hallottam.
  • pafi #53
    Pont az a szép az Apple-ben, hogy sohasem tudjuk, mire készül..
    Komoly haszna lehet belőle, ha megtörik az OSX-et, hiszen a warez a legjobb reklám.
    De akkor csökkenhetnek a HW eladások.

    A védememről viszont azt hallottam, hogy az Intel chipset szintű DRM-jét használja, amit elég hard lenne törni. Persze nem lehetetlen, de akár több száz helyre is beleírhatják, hogy csekkolja meg van-e a chip, akár minden app-ba. És ezt lehet, hogy minden software update után újra kellene crackelni.

    Szerintem ha úgy látják, hogy megéri, akkor engedik a warezt, ha pedig úgy, hogy nem, akkor letiltják, és nagyon nehéz lesz törni. (Vagy először engedik (beetetés), aztán kijön egy új verzió, amit már nem lehet törni.)

    A Hardverről, videókártyákról stb., meg annyit, hogy ha megy rajta az XP, akkor tök tuti, hogy szabványos ATi és nVidia cuccok lesznek, amik mennek cataly. Máskülönben semmi értelme sem lenne az egésznek.

    Én dual G5-ön melózom, és tényleg qvajó, nem melóznék PC-n. De otthon XP van pont a játékok miatt. Most például BF2. És mivel a haverokkal játszok, nagyon számítana pár hét késés is, nemhogy pár hónap. Addigra mindenki mással tolná.
    Éppen ezért nem vettem volna eddig otthonra Mac-et. De ha nem lesz warezolt OSX, akkor a következő gépem otthonra Mac lesz.
  • Troll #52
    Ami meg az OSX és a PC-ket illeti, olvastam olyan elemzést, ami szerint könnyen lehet, hogy semmi idő alatt megtörik az Apple rendszerét, hogy fusson bármi Wintel PC alatt. Végülis a hardverek egyformák, valószínűleg a Mac-ekben lesz egy kis csip, ami megmondja az OSX-nek, hogy "te most feltelepülhetsz".
    Ez megtörik hamar, és ha a dzsunka PC-dben az Apple által támogatott hardverek vannak (szerintem nem lesz nehéz), akkor máris megy majd az OSX.
    Az elemzés szerint előreláthatólag az Apple hallgatólagosan hagyni fogja az OSX másolását, és amikor már kellő mértékben elterjedt, akkor fogják piacra dobni más PC-kre az OSX-et.