Gyurkity Péter

Hosszas pereskedésnek vetett véget az IBM és a Microsoft

A két óriáscég a napokban megállapodott az évekkel ezelőtt indult trösztellenes per lezárásában, és míg a szoftvercég 775 millió dollárral engeszteli ki az IBM vezetését, a Nagy Kék máris a megújuló együttműködésben reménykedik.

Amint arról a két fél által kiadott közös sajtóközlemény beszámol, a trösztellenes per meglehetősen hosszú múltra tekint vissza, és eredetileg még az Egyesült Államok szövetségi kormánya által a Microsoft ellen lefolytatott hasonló ügy nyomán indult. Akkor ugyanis a szövetségi kormány úgy vélte, hogy a Microsoft kíméletlen árpolitikája, pontosabban a szándékosan magasan tartott árak az IBM számára bizonyultak károsnak, ezért a redmondi szoftvercég köteles kártérítést fizetni. A most kötött peren kívüli megállapodás ezen kérdésekre tesz pontot, de ugyanígy véget vet az OS/2 operációs rendszerrel, illetve a SmartSuite termékcsomagokkal kapcsolatos vitáknak is.


Ed Lineen
"Örömünkre szolgál, hogy sikerült megnyugtató módon lezárnunk a hosszú ideje elhúzódó vitás kérdéseket" - adott hangot elégedettségének a közleményben Ed Lineen, az IBM alelnöke. A Nagy Kék vezetése joggal elégedett: a vállalat a megállapodás részeként 775 millió dollárt söpörhet be, és további 75 millió dollár értékben vehet igénybe Microsoft-szoftvereket. Brad Smith, a Microsoft alelnöke szintén pozitívan nyilatkozott, és hangsúlyozta, hogy a per lezárultával a két vállalat - együttműködve, vagy egymással rivalizálva - ismét a fejlesztésre és a vásárlók érdekeire koncentrálhat. "Az elmúlt néhány évben nagy hangsúlyt fektettünk az ellenünk indított peres ügyek lezárására, és a mostani megállapodás rendkívül fontos állomás ezen az úton" - jelentette ki Smith. A szoftveróriás azonban korántsem lehet maradéktalanul elégedett, ugyanis alighogy lezárult az IBM által indított per, Jerrold Kaplan, a Go Corporation alapítója szintén hasonló pert indított.

A Cnet magazin cikke szerint a kilencvenes évek közepén az AT&T-be olvadt cég egykori vezérigazgatója azzal vádolja a Microsoftot, hogy annak idején jogtalanul használta fel az általuk kifejlesztett kézírás-felismerő technológiát, és megfenyegette azon vállalatokat, amelyek a cég operációs rendszere mellett döntöttek.

A Microsoft természetesen tagadja a vádakat, és nem tartja megalapozottnak Kaplan állítását. "Ezek a vádak húsz évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatosak" - jelentettte ki Stacy Drake, a vállalat szóvivője. "Megalapozottságukat illetően azonban sem akkor, sem most nem állják meg a helyüket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)