JohnnyCage

Év végére várható előzetes döntés a Microsoft ügyében

Az Európai Bizottság előreláthatólag az idei év végén adja ki előzetes döntését a Microsoft trösztellenes perében. A végső ítélet a jövő évre várható.

A bizottság azt hivatott megállapítani, hogy a Microsoft visszaélt-e a PC operációs rendszerek piacán fennálló egyeduralmával annak érdekében, hogy az IT ipar más területein is előnyt szerezzen riválisaival szemben, és ha igen, milyen lépéseket köteles tenni a tisztességes piaci verseny biztosítása érdekében.

"Az év végére várhatóan megszületik az előzetes döntés a Microsoft ellen folyó antitröszt vizsgáltaban" - mondta Philip Lowe, az Európai Bizottság versenyügyi albizottságának vezetője. "A végső döntés néhány hónappal későbbre, a jövő évre várható."

Mind Lowe elmondta, az előzetes döntés a nyilvánossággal való konzultáció után emelkedik majd végleges erőre. "Egyelőre nem lehet tudni, mely kérdéseket fogja tisztázni az Egyesült Államokban folyó per." A washingtoni fellebbviteli bíróság korábban megállapította, a Microsoft visszaélt a Windows operációs rendszer monopól helyzetével, hogy a piac más szegmenseiben is visszaszoríthassa riválisait. Az amerikai pert vezető bíró jelenleg abban a kérdésben készül dönteni, milyen változtatásokkal köteles a szoftveróriás "jóvá tenni" trösztellenes lépéseit.

Az Európai Bizottság emellett azzal is vádolja a szoftveróriást, hogy szándékosan úgy alakította ki a Windows-t, hogy az jobban együttműködjön a társaság saját szerver szoftverével, mint a konkurens megoldásokkal. A bizottság szerint a Microsoft azzal is törvénytelenül szerzett előnyt, hogy olyan szoftvereit, mint a Windows Media Player, vagy az Internet Explorer a Windows-ba építette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)