JohnnyCage

A bíró elfogadta a Microsoft megállapodását

A Microsoft ellen irányuló antitröszt pert vezető amerikai bíró elfogadta azt a megállapodást, amelyet a szoftveróriás tavaly kötött az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával. Az évek óta húzódó per ezzel valószínűleg véget ért.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő a napokban elmondta, hogy a Microsoft elleni szankciók öt évig érvényesek, de a bíróság később kiterjesztheti azokat. "A bíróság elégedett azzal a megállapodással, amelyet a felek kötöttek" - mondta Kotelly bírónő. "A megállapodás feltételesen elfogadásra került, mint a végső döntés az ügyben." A felek november 8-áig kaptak határidőt, hogy a bíró által kért módosításokat végrehajtsák a megállapodásról szóló dokumentumon.

Kotelly egyébként szinte kivétel nélkül elfogadta a megállapodás minden pontját, és elutasította a pert tovább folytató kilenc állam beadványát, amelyben az államok szigorúbb szankciókat kértek a Microsoft ellen. Tom Miller, a felperes államok egyik ügyvédje a per "utolsó fejezetének" nevezte a döntést, arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy várható-e fellebbezés a bírói döntés ellen. "Erről először beszélnem kell kollégáimmal, valamint elemeznünk kell a döntést" - mondta Miller a kérdésre válaszolva.

Kotelly néhány ponton elrendelte a megállapodás módosítását, amelynek eredményeként a Microsoftnak például hat hónappal kevesebb ideje lesz, hogy nyilvánossá tegye kommunikációs protokolljait. A bírónő emellett változtatott a szankciók betartását ellenőrző bizottság összetételén is, amelyet így kevésbé tud majd befolyásolni a szoftveróriás.

"Elégedettek vagyunk, hogy a bíróság elfogadta a megállapodást, amelyet az Igazságügyi Minisztériummal (U.S. DOJ), illetve kilenc állammal kötöttünk" - áll a Microsoft közleményében. "A megállapodás kemény, de igazságos, és mindkét oldal számára bizonyos fokú kompromisszumot igényel. A megállapodásban a felperesek jelentős elvárásokat fogalmaztak meg a Microsofttal szemben, de továbbra is folytatni tudjuk innovatív munkánkat, termékeinkkel pedig továbbra is megfelelhetünk felhasználóink igényeinek. Tisztában vagyunk vele, hogy versenytársaink, valamint az állam folyamatosan ellenőrizni fogja a megállapodás betartását, de minden erőnkkel azon leszünk, hogy felelősséggel teljesítsük a velünk szemben megfogalmazott elvásárokat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!