Berta Sándor

Nemzetközi razzia film- és szoftver­kalózok ellen

A razziák során eddig csak az Egyesült Államokban négy személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy többek között a Star Wars-filmek egyes részeiről készítettek illegális másolatokat és ezeket árulták.

Az FBI vezetésével több országban is akció kezdődött a film- és a szoftverkalózok ellen. Mint arról tegnap Washingtonban Alberto Gonzales amerikai igazságügyi miniszter beszámolt,a héten a különböző amerikai szövetségi államokban összesen 90 akciót hajtottak végre az FBI vezetésével helyi hatóságok. Hasonló razziákra a világ számos országában sor került. A hatóságok többek között számítógépeket foglaltak le az Egyesült Államokon kívül Nagy-Britanniában és Hollandiában, valamint a holland kormány információi szerint Izraelben, Németországban, Ausztráliában, Dél-Koreában, Norvégiában, Franciaországban, Dániában, Svédországban, Oroszországban, Kanadában, Lengyelországban és Magyarországon is.

Az Egyesült Államokban letartóztatott négy férfit a hatóságok azzal vádolják, hogy a Star Wars legújabb, 3-as epizódjáról, valamint további filmekről, játékokról és számítógépes programokról készítettek illegális kópiákat, amelyek értéke összesen 40 millió euró. A gyanúsítottak a hatóságok szerint warez- és úgynevezett release csoportok tagjai, akik az illegális másolatokat FTP szervereken és chatszobákban cserélgették egymással, míg a kópiákat az interneten tették közzé.

A nyomozók végül úgy csalták lépre a másolókat, hogy a warezcsoportokat az FBI álcázott szerverére "hívták". A razziák az FBI tájékoztatása szerint a következő warez- és release csoportok ellen irányultak: RiSCISO, Myth, TDA, LND, Goodfellaz, Hoodlum, Vengeance, Centropy, Wasted Time, Paranoid, Corrupt, Gamerz, AdmitONE, Hellbound, KGS, BBX, KHG, NOX, NFR, CDZ, TUN és BHP. A csoportok által üzemeltetett szervereken a hatóságok lefoglalták a Mr. and Mrs. Smith című film, illetve az Autocad 2006 és a Photoshop szoftverek több illegális másolatát is.

A 90 házkutatásból hetvenre az Egyesült Államokban, míg a fennmaradó 20-ra a többi országban került sor. A hivatalosan Operation Site Down névre keresztelt akció a legnagyobb szerzői jogsértők elleni hadművelet, amit az FBI története során valaha is megindítottak nagyobb, mint a korábbi hasonló Fastlink-hadművelet. A hatóságok Belgiumban és Portugáliában sem tétlenkedtek, házkutatásokra és letartóztatásokra ebben a két államban is sor került. A nyomozóhatóságok összesen nyolc nagyobb warezhálózatot derítettek fel és 120 illegális másolatokat készítő személyt azonosítottak.

Becslések szerint csak a filmiparnak az illegális másolatokat készítő kalózok évente 3-4,5 milliárd euró kárt okoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nagykispeter #52
  • tudatlanka #51
    Ez jóóóóóó
  • geza109 #50
    Becslések szerint csak a filmiparnak az illegális másolatokat készítő kalózok évente 3-4,5 milliárd euró kárt okoznak.

    Kérdésem:Egy szofver valoságos és a reális ára közötti töblett különbséggel mennyi kárt okoznak nekünk vásárlóknak és mikor kaphatjuk vissza ezektöl az (Alibaba és a 40 rabló) csoportól?
  • [HUN]PAStheLoD #49
    Sajnos igazad van :/
  • Caro #48

    Azigen...
    És nem tudni hány százaléka warez miatt?
  • pemga #47
    Bocs, ezek már régi adatok, tavaly rekordot döntöttek. 2004-ben a felnőtt lakosság 3.2%-a volt börtönben vagy fegyházban. Land of the Free :D
  • TommoT #46
    Deviance télleg bukott? Nem is tudtam. Érdekes hogy reloaded nincs a listában. Most akkor nem lesz hoodlum? Nemtom reloaded hogy fogja bírni. :)
  • pemga #45
    Ezt most miért mondod? Már sikerült elkapniuk egy 17 éves német (sasser) és egy 21 éves (?) amerikai vírusírót is. :D

    Egyébként most olvastam egy tanulmányt, hogy US benne van a TOP10-ben azon országok között, amely börtönben tárolja a lakosságát. (1995-ben 1%)
  • grebber #44
    Sajnálom ezeket a teameket legfőképpen őket: Myth, Hoodlum, Vengeance, Centropy, Wasted Time

    Reloaded-et ne kapcsolják le.Mert ő sf3 killer :D
  • mrzed001 #43
    Vagy a maffiózókra, késelőkre, utcai bűnözésre és bankrablókra
    Na azokat lehetne üldözni. Ja, hogy arra nincs érdekvédelmi szervezet ami elvégzi helyettük a nyomozást