Gyurkity Péter

A rivális cégek sokallják a Microsoft tervezett licencdíjait

Riválisai szerint a Microsoft - az Egyesült Államokban évekkel ezelőtt lezárult, és az Európai Bizottság által lefolytatott hasonló trösztellenes per dacára - jókora bevételre igyekszik szert tenni a megosztásra kötelezett komponensek licencdíjából.

Az IBM, az Oracle, a Nokia, valamint a Red Hat támogatását élvező European Committee for Interoperable Systems (ECIS) a Microsoft által megszabott licencdíjak nagyságát kifogásolja, felróva a szoftvercégnek, hogy még a bíróság által meghozott szigorításokból is újabb jövedelmekre kíván szert tenni. Emlékeztetőül: az ECIS kifejezetten a szoftvercéggel szemben alakult meg, és a szervezet tagjai májusban csatlakoztak az EU kontra Microsoft perhez, természetesen az Európai Bizottság oldalán.

Thomas Vinje, az ECIS jogi képviselője a BusinessWeek tudósítása szerint kijelentette, hogy a vállalat szerverprotokolljait - amelyek az információ megosztásában töltenek be fontos szerepet - csak borsos licencíjak megfizetése ellenében használhatják fel. Márpedig a Microsoft az amerikai bírósági döntést követően volt kénytelen betekintést engedélyezni operációs rendszébe, megosztva riválisaival annak egyes részleteit.

A szoftvercég ezt követően enyhített licencfeltételein, amivel szintén azt kívánták elősegíteni, hogy a konkurens szoftvercégek betekintést nyerjenek az operációs rendszerbe. "Ezek a módosítások lehetővé teszik, hogy a társaságok könnyebben licenceljék technológiánkat. Teljes mértékig elkötelezettek vagyunk amellett, hogy maradéktalanul teljesítsük mindazt, amit a peren kívüli egyezségben vállaltunk" - jelentette ki akkor Brad Smith, a Microsoft jogi ügyekkel foglalkozó részlegének elnökhelyettese.

A jelek szerint azonban a szoftveróriás két év elteltével sem elégíti ki a rivális cégek igényeit, sőt, éppen a magasabb licencdíjak révén törekszik újabb bevételekre. "Az általános gyakorlat szerint a különböző protokollok licencelése ingyenes. Ez csak abban az esetben kerülhető meg, ha az illető vállalat abszolút monopolhelyzetnek örvend" - vetette fel aggályait Vinje.

Ám Jim Desler, a Microsoft szóvivője nem értett egyet az ügyvéddel, és hangsúlyozta, hogy egy külső cég segítségével határozták meg a licencdíjak nagyságát. Elgondolásuk szerint a fejlesztők a szoftvercég által biztosított tekintélyes listából válogathatják ki a számukra szükséges komponenseket, és egyes esetekben a licencdíjak az új termékekből befolyó bevételek egy százalékát vennék csak el. "A licencdíjakat érintő bármilyen kritika egyértelműen megalapozatlan" - szögezte le a szóvivő.

Vinje azonban nevetségesnek nevezte Desler válaszát, és hangsúlyozta, hogy az ágazat jelentős szereplői, mint a Novell, a Sun, vagy az IBM, nem kérnek pénzt protokolljaikért, kivéve a Microsoftot, amely monopolhelyzetben lévő szoftvere miatt döntött így. Az ügyben az Európai Bizottság hivatott dönteni, amely azonban nem közölte, hogy mikor hozza meg végső döntését a folyamatban lévő trösztellenes ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #60
    A szoftver intellektuális alkotás.
    Igaz, hogy elkészítése munka, de ne feledjük el, hogy van egy csomó ember a világon, akik szerint ez szórakozás.
    És kezdenek egyre meghatározóbbá válni a piacon.
    Érdekes, hogy míg Mac-re egy csomó szoftver párhuzamosan megjelenik, linuxra nem. Pedig ott ugyanaz az architektúra is, nem kell x86-ról RISC-re optimalizálni(mert jobb helyeken ilyen is van).
    Ha a linux legalább 5-10%-al jelen lenne a piacon, akkor már könnyebben fordulhatna a kocka.
    De akkor az MS tényleg tönkremenne. Képzeljétek el, hogy van egy operációs rendszer, széleskörű szoftverellátottsággal, emellett teljesen ingyenes.
    Ilyen konkurenciával nem tudják felvenni a versenyt. És ezért van szükségük a szoftverszabadalmakra, nem a mostani helyzet miatt.
    De az undorító, hogy egyes cégek beleszólhatnak a törvényalkotásba.
    Ez a demokrácia szégyene!
  • dez #59
    Én nem látom sötéten. Csak egyszerűen már az MSDOS óta követem a pályafutásukat. Te mióta?
  • FTeR #58
    nem m$nek dolgozok, ha ez érdekel. és nem vagyok m$ fan. csak nem látom olyan sötéten a helyzetet mint ti.
  • dshk #57
    FTeR, érdekelne hogy milyen munkahely lehet az, ahol ilyen világképed alakulhatott ki. Azért ahhoz súlyos trauma kell, hogy manapság M$ fan legyen valaki.
  • FTeR #56
    akkor, te valszeg minden cég hallatán hányingert kapsz. sz*r lehet.
    "van pozitív verseny amikor szolgáltatásokkal, árakkal versenyeznek, és van tisztességtelen, amikor a másik termékét akarják tönkretenni."
    jajh, de naííííívvvv.
  • dshk #55
    van pozitív verseny amikor szolgáltatásokkal, árakkal versenyeznek, és van tisztességtelen, amikor a másik termékét akarják tönkretenni. Ez történt a Microsoft - Sun esetben. Ezen nincs értelme vitatkozni.
    Hogy ez szerinted nem probléma, az legyen a te bajod, de ne csodálkozz, ha egy csomó embernek hányingere van a M$ neve hallatán. Ez is természetes.
  • FTeR #54
    kíváncsi akart lenni
  • FTeR #53
    "Ha létezett volna a linux akkor[..]"
    igen, és ha a nagyanyámnak szakálla lenne ő lenne a nagyapám.
    PS2re is azt mondták, h default linux lesz rajta, és csak annyi lett belőle, h pár geek ezzel gizdúlhatott. Sony most egy kicsit elvan szállva. Össze vissza igérgetnek mindent. Nem látom, h a sony mitől lenne jobb fej, mint az m$.
    A palmtopokon meg nem a win a legelterjettebb, de azt mondták 3éven belűl az lesz. Kiványcsi vagyok mi lesz ebből a linux lesz mindenen-ből.
  • FTeR #52
    ez korrekt volt.
  • strogg #51
    Olvasgatom a hozzászólásokat, és itt az ideje, hogy beszálljak a beszélgetésbe. Sajnos megint win-linux vita lett belőle, pedig nem erről szólt a dolog. Az m$ konkurencia nem jelenti azt, hogy a linux a másik pólus:) A blue flag nem kéne az EU-ba:) Tényleg van pár száz linux disztrib, és több nagy.A linux köszöni szépen jól van, eddig sem kellett neki EU disztrib, valszeg eztán sem fog kelleni. Aki nem ért hozzá, annak úgyis be lehet adn i, hogy nesze itt az OEM win, használd. Amilyen hülye ki is fizeti:) Aki meg ért is hozzá, és a winre esküszik, ám tegye, ő már viszont tudja miért teszi. A linuxosok meg remekül elvannak, köszönik ők is. Én már nem aggódom a linuxért, csak használom:) Ha valóban igaz a híresztelés, és a PS3 default oprendszere tényleg linux lesz, már az sem fog érdekelni, hogy a pc-n nem default játék platform, hisz valljuk be; a win előnye a pc-s szegmensben ledolgozhatatlan. Amikor a win megjelent, az egyetlen értelmes OS az volt. (most az os2 hívők úgyis megköveznek :DDDD) Ez előny. Ha létezett volna a linux akkor, és neki van ilyen előnye, hát a helyzet pont fordított lenne. (hozzáteszem az informatika is emberközelibb lenne, pl: nem lenne divat valszeg, tizenévesek bötrönbe zárása. Merthogy a BSA legfőbb támogatója az m$)

    Szóval peace.
    Undorító üzletpolitika? Nos értelmetlen ebben a topicban is felemlegtni ezt, hisz kb: 15 éve ismeretes a szemét hozzáállás. Persze viccesis valahol, mert az ms média center a myth tv egyértelmű koppinása, és két hétig röhögtem, hogy a mythtv for xbox project milyen régi már :) Kína komolyan előre fog lépni linux ügyben, mert erősen tolják. És olyan a politikai rendszer, hogy átvihető a dolog. (át is fogják vinni). Ezzel az m$ olyan problémába ütközik, amilyen még nem volt neki a cég történetében. A ps3 lehet linuxos lesz, és ígérte a palm is a linuxra átállást a kézigépein. Innentől nincs vita. A win a pc-n monopol helyztben van, de ez engem már nem fog érdekelni. (mondjuk most sem érdekel:) Szóval nem kell a fikázás, mert az x86 erősen csak EGY terület az informatikában, a többi területen az m$ eléggé gyenge. (legalábbis a linuxal eléggé egyformák az esélyei, és több jel van, hogy a linux lesz a favorit.)
    Amiben még komolyan ringbe tudnak szállni? Nos ígérik a mobil, és okostelefon piacot. Ígérik, hogy legyőzik a symbian-t. Kíváncsian várom az eredményeket. Ugyanis ha kezd kiahlni a symbian, biztosan átállnak a mobil gyártók is linuxra. De ők még erősen a kivárásos állásponton vannak, nem véletlen fejlesztették ki a symbian-t. Szóval sok érdekes dolog fog kiderülni. Az biztos, hogy az x86 tényleg csak EGY terület a számítástechnikában, és azok szoktak anyázni az m$-re, akik nem tekintenek ezen túl. Mert ha túlnézünk rajta, akkor rájövünk, hogy az m$ egyáltalán nem áll rózsásan a jövő felé. (nem véletlen tolják az sw szabadalom dolgot. Érzik, hogy kezdenek nagyon gyengülni.) Szóval peace.