Berta Sándor

Elkészült az első Common Creative-licencű film

Míg a filmipar azzal van elfoglalva, hogy hogyan számoljon le a BitTorrenttel és más fájlcserélő hálózatokkal, illetve a filmkalózokkal, addig néhány független filmes feltette az internetre az első ingyenesen letölthető alkotást.

Ugyan hasonlóra már korábban is volt példa, így például nem is olyan régen Michael Moore cselekedett hasonlóképpen a Fahrenheit 911 esetében, ám ez az első film, amely a Creative Commons licenc hatálya alá tartozik. A Route 66 vagyis a "66-os út" című művet decemberben mutatták be és már bárki ingyen letöltheti. Persze senki se várjon hollywoodi sztárszereposztást, de a film forgatókönyve egy meglehetősen érdekes alkotást sejtet. A történet szerint ugyanis három szászországi fiatalember Hollywoodról álmodozik és egy 30 éves, hamisítatlan országúti cirkálóval elindulnak, hogy beutazzák az Egyesült Államokat.

A film készítői azért választották a Creative Commons-licencet, ezáltal szabadon elérhetővé téve művüket, mert korábban egyik filmforgalmazó cég sem mutatott túlzottan nagy érdeklődést az alkotás iránt. Hasonló érdektelenség fogadta őket a televíziós társaságoknál is és a különböző filmfesztiválokra sem kaptak meghívást. Végső elkeseredésükben még megpróbálták a film egy kópiájának értékesítését is az eBay internetes aukciós portálon is, ám mindössze 150 eurót kasszíroztak volna. A lipcsei VEB Film alkalmazottai ekkor döntöttek úgy, hogy ingyen letölthető lesz a Route 66.


Maga a film 104 perces és DivX-kodekkel van tömörítve, mérete így csupán 715 MB. A mű több helyről, köztük a BitTorrent fájlcserélő hálózat segítségével is letölthető. Az alkotás alapötletéül szolgáló könyvet pdf formátumban szintén bárki ingyen letöltheti az internetről. Aki szeretné, természetesen felajánlhat egy tetszőleges összeget a készítőknek, akiknek a honlapján ezzel kapcsolatban ez olvasható: "A filmek pénzbe kerülnek, és valamikor nem lesz pénzünk a pirítós kenyérre sem. Aki tehát támogat minket, az nemcsak a nyílt forráskód filozófiát támogatja, de a következő, Az utolsó drog című filmünk elkészítését is, illetve segít abban, hogy továbbra is egészségtelenül élhessünk."

Mint azt Stefan Kluge, a VEB Film munkatársa, a mű egyik készítője elmondta, a Route 66 teljes mértékben nyílt forráskódú film, ami ebben az esetben annyit jelent, hogy bárki, aki komolyan érdeklődik megkaphatja tőlük az eredeti nyersanyagot. Ezt egyébként merevlemezen tárolják és 300 GB méretű. Bárki szabadon átírhatja a filmet, ám kereskedelmi forgalomba ezek a változatok sem hozhatók.

Eddig már ugyan több mint 25 ezren letöltötték az alkotást, ám csupán 400 euróval támogatták a készítőket. Ez az összeg azonban még messze van a tervezettől, Stefan Kluge és társai ugyanis úgy számolják, hogy legalább kétezer euróra lenne szükségük ahhoz, hogy finanszírozhassák az új filmjük elkészítését, amiben három jóbarát dél-amerikai körútra indul egy titokzatos drog nyomában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #8
    Valahogy nekem is ez volt az elso benyomasom.

    DVD-n is kiadhatnak 5-6 Euroert es akkor lenne eleg penzuk, hogy uj filmet keszithessenek.

    Y
  • mechorg #7
    Ha nincs más akkor - rossz szájízzel ugyan, de - common licence, ez nem olyan gyönyörű azért...

    Szerintem.
  • TRB #6
    Na végre! Vannak még csodák. A nagy Hollywoodi filmesek is jobban járnának, ha interneten is par euróért/dollárért arulnák a filmjeiket. Mondjuk 5-10 €/$ -ért. Így nem nyávognának ,hogy miért nem veszik a filmjüket. Aki akarja így, aki nem az meg megveszi a szép diszdobozos DVD-t. MPAA
  • irkab1rka #5
    ugyan, vannak magyar srácok, akik feliratozással foglalkoznak, és van magyar szinkron csoport is.
    Utána nézek a címeknek.
  • Tetsuo #4
    Végre, ez szép dolog.
  • noss #3
    készíccsünk hozzá szinkront mint a dallaszhoz ;)
  • Zozo76 #2
    Ja, ez eszembe se jutott... :)
  • blackgamer #1
    van magyar felirat?
    szinkron gondolom nincs