Gyurkity Péter

Közeleg a GPL licenc legújabb változata

A héten megrendezett kétnapos LinuxWorld konferencián és kiállításon elhangzott, hogy már készül a General Public License harmadik kiadása, amely a szabadalmakkal kapcsolatos kérdésekre koncentrál majd.

Ezt Eben Moglen, a Free Software Foundation (FSF) jogi tanácsadója árulta el a rendezvényen tartott beszédében, hozzátéve, hogy a licenc első nyilvános tervezete hamarosan mindenki számára elérhető lesz. "A nyilvános tervezetet rövid időn belül közzétesszük, és ebből kiderül majd, hogy a GPL 3 alatt milyen módon védhetjük meg szabadalmainkat" - jelentette ki Moglen, aki szerint a nyílt forráskódú szoftverek 60-70 százaléka készül a GPL hatálya alatt.

Az eWeek oldalán megjelent cikk szerint éppen ezért szükséges egy jelentős ráncfelvarrás, hiszen a licencet utoljára 1991-ben frissítették, és az azóta eltelt időszakban számos újabb kérdés merült fel a szabadalmakkal, illetve a mások által felhasznált munkákkal kapcsolatban. A frissített változat mielőbbi kiadásával a szakemberek többsége egyetért, és ezen szakemberek véleménye abban is megegyezik, hogy a legnagyobb figyelmet a szabadalmak kérdésének kell szentelni.

Ezt Steven Henry, a bostoni székhelyű Wolf Greenfield & Sachs PC ügyvédi iroda tanácsadója is megerősítette, aki még a LinuxWorld nyitónapján nyilatkozott a Ziff Davis Internet News munkatársának. Henry ebben a nyilatkozatban a nyílt forráskódú szoftverek licencelését a fagylalthoz hasonlította: rengeteg fajta és íz létezik, és nem lehet egy mindent átfogó változatot készíteni. Sokak számára éppen a licencek nagy száma jelenti a problémát - a Ziff Davis megemlíti, hogy a fejlesztők egy része nem tudja nyomon követni a jelenleg alkalmazott licencek változásait, és azt sem tudják eldönteni, hogy melyik licencet érdemes alkalmazni.

Nemcsak új változatra van tehát szükség, hanem egy egyszerű, világos és könnyen kezelhető előírás kidolgozására, amely ugyanakkor egyértelműen állást foglal a szabadalmakkal kapcsolatos kérdésekben, és tisztázza a helyzetet. A Free Software Foundation szerint ezt úgy oldható meg, ha a licenc a származtatott munka kifejezést használja, amely jelzi, hogy módosított, átvett, de ennek ellenére levédhető fejlesztésekről van szó.

A helyzet bonyolultságát Moglen így foglalta össze: "vitás kérdéssel állunk szemben. Mindenki meg szeretné védeni magát, de senki nem tudja a választ arra, hogy mi a legjobb védekezési forma." Véleménye szerint ezt a licenc nem foglalhatja magában, mivel a legjobb védekezés az lenne, ha a nagyvállalatok - a fontos szabadalmak birtokosai - nem a nyílt forráskódú szoftverekkel szemben, hanem azok támogatására fordítanák szabadalmaikat. Ez nagy lökést adna a nyílt szoftverek piacának, és a fejlesztők előtt is óriási lehetőségek nyílnának meg.

A beszédből sajnos nem derült ki, hogy a GPL 3 mikorra készül el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!