Gyurkity Péter

Zavart okozhat a legújabb GPL licenc

Egyes programfejlesztők szerint a General Public License harmadik verziójának megjelenése zavart és megosztottságot idézhet elő a nyílt forráskódú projektek között, de a Free Software Foundation szerint nincs ok az aggodalomra.

Az elmúlt hetekben számos önálló fejlesztő jelezte aggodalmát, miszerint a GPL 3 megosztja majd a nyílt forráskódú világot, és zűrzavart idézhet elő a programok licencelésénél. Daniel Carrera, az OpenOffice.org egyik munkatársa például a Debian Linux disztribúció levelezőlistáján fejtette ki véleményét, és feltette a kérdést, hogy vajon a különböző Linux disztribúciók - amelyek kizárólag a GPL 2 alatt jelennek meg - vajon milyen problémákkal szembesülnek majd a GPL 3 elterjedésekor.

A Debian egyik fejlesztője válaszában egyetértett Carrera félelmével, és kijelentette, hogy egyes projektek könnyen két ágra szakadhatnak, míg más fejlesztők valószínűleg kizárólag egyik vagy másik licenc mellett döntenek majd. "Ez természetesen némi zűrzavarhoz, és félreértésekhez vezethet, így nagyon oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük az ebből adódó kellemetlenségeket."

Eben Moglen, a Free Software Foundation főtanácsosa azonban a napokban elhárította az új licenc bevezetése körüli aggályokat, és hangsúlyozta, hogy a GPL 3 kidolgozása a fejlesztők bevonásával történt, így nagy valószínűséggel elkerülhetők lesznek a nagyobb gondok. "Nem hiszem, hogy az új licenc komolyabb nehézségeket támasztana. A GPL 3 első vázlatának megbeszélése után hosszú szünet következik majd, amelyben mindenki elmondhatja véleményét. Ezen időszak alatt a fejlesztők is jelezhetik az esetleges problémákat, és javíthatunk a tervezeten" - jelentette ki Moglen.

Elmondása szerint a GPL 3 újításai között megtalálható lesz a nemzetközi szerzői jogi törvényt, valamint a szabadalomsértéseket érintő rész, de arról nem szolgált bővebb információval, hogy a megújult licenc mikorra készül el. Szakértők szerint erre legkorábban a következő évben kerülhet sor, de a 2007-es megjelenés sem zárható ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    hát hogy GPL KETTŐ vagy GPL HÁROM ..és a 2!=3 [kettő nemegyenlő három] .. tehát nem u. az tehát eltér..
  • h4x0r #3
    A GPL 2 virulens :-)
  • pemga #2
    OK, és nagyon szép, de miben tér el a kettő?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    Ha a GPL 3 még kész sincs, hogy okozhat zavart? :o