Berta Sándor

Oroszországban is szabályoznák a világhálót

Annak ellenére, hogy Oroszországban technikai okokból még mindig csak keveseknek van hozzáférése az internethez, az orosz kormány teljesen az ellenőrzése alá akarja vonni a világhálót.

Katy Teubener, a Münsteri Egyetem Szociológiai Intézetének szociológusa szerint ismét egyre inkább előtérbe kerül Oroszországban az internetezők regisztrálása. Korábban már számos hasonló elképzelés látott napvilágot, azokból nem lett semmi, most azonban a kérdés ismét napirenden van. A kutató közlése szerint az országban a vezetők körében hasonló felfogás uralkodik a világhálóval kapcsolatban, mint Kínában. Véleményük szerint a világháló nagyon sokszor az üldözendő tartalmak melegágya, legyen szó pornográfiáról vagy a hatalomra veszélyes politikai eszmékről. Moszkva főpolgármestere, Jurij Luskov szerint az internetről mindenkinek csak a negatív dolgok jutnak az eszébe, úgymint a drogok, az erőszak, az emberkereskedelem, a gyermekprostitúció és a világot elborító terrorizmus.

Mivel a legtöbb orosz embernek nincs internethozzáférése, a német szakember szerint ezért fogalmuk sincs arról, hogy milyen is a világháló, és őket megfélemlítik az orosz politikusok által elmondottak. Egy nemrég elvégzett felmérésből kiderült, hogy többségük az internetet nemes egyszerűséggel szeméttelepnek nevezte. Katy Teubener úgy véli, amíg az orosz emberek többségének ez a véleménye, addig semmi szükség nincs állami cenzúrára, hiszen nem is kell eltiltani az állampolgárokat az internettől, ha a rémisztő dolgok miatt amúgy sem sokan akarják megismerni az online világot.


A német szakember szerint rendszeres internethozzáférése csupán az orosz lakosság 6-8 százalékának van, és mivel a világháló főként a Szovjetunió felbomlása körüli időkben nőtt ki mai helyzetébe, érdekes megfigyelni, hogy ez mennyire befolyásolja az orosz emberek világhálóhoz való viszonyulását.

A legtöbb internetező a nagyvárosokban található, és a távoli területek központjaként szolgáló településeken már minden kapcsolatért keményen meg kell küzdeni. Aki például Kurszkban vagy Rjaszanban ül a számítógép előtt, örül, ha böngészni tud a világhálón vagy e-maileket tud küldeni és fogadni, egy videó letöltése viszont szinte már álomnak tűnhet.

Ennek ellenére az orosz internetezők között megfigyelhető, hogy jóval erősebb a nemzeti, társadalmi összefogás és identitás. Erre vezethető vissza például, hogy Oroszországban óriási népszerűségnek örvendenek az internetes naplók, a blogok. Szintén érdekes, hogy Oroszországban nagyon rugalmasan viszonyulnak a szerzői és a szomszédos jogokhoz, sokan hoznak nyilvánosságra az interneten titkos anyagokat, és zeneboltjuk jogi helyzete sem teljesen egyértelmű. Ez azonban elsősorban arra vezethető vissza, hogy óriási az emberekben az információéhség, és nagy a szegénység.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tbone #13
    Annyira szarnak a szerzoi jogokra, hogy a masolt jatekokat boltokban aruljak, a legtobbszor mar szinronizalva.
  • Cat #12
    azért hazánk ORTT vezetője sem lehet büszke magára, tavalyelőtt kijelentette, hogy az internet csak pornóból áll...
  • mrzed001 #11
    Persze, hogy félnek a politikusok
    50 éven át azt sujkolták az emberekbe, hogy bár itt is rossz, azért itt jobb, most meg szétnéz a hálón, elolvassa a híreket, és hirtelen rájön, hogy itt milyen szar is minden
    Amúgy oroszoknál iszonyú jó fejlesztők vannak lásd RX komponenscsomag Delphi-hez
  • Sith #10
    Azért igaz ami igaz Oroszországban a szabad net elég nagy ugrás ahhoz képest hogy mi volt ott 20 éve.. vagy még inkább 60 éve

  • blackeagle #7
    ,vagy mindenki magából indul ki.
  • asysoft #6
    "Jurij Luskov szerint az internetről mindenkinek csak a negatív dolgok jutnak az eszébe, úgy, mint a drogok, az erőszak, az emberkereskedelem, a gyermekprostitúció és a világot elborító terrorizmus."
    Talán nem jó embereket kérdezett meg:)
  • blackeagle #5
    Mindha az a csillag nem lenne már annyira vörös.
  • AtisH #4
    Addig jó, amig az ottani politikusoknak nem nyílik ki a csipájuk, na meg nem nyomulnak a különböző "jogvédő" szervezetek.
  • fonak #3
    Hogy mitől szarnak? A szabad információáramlástól...
  • Noffir #2
    Csak parasztvakítanak a politikusok. Ez pont olyan mint hogy amcsiban "hűdekereszténynek" lenni nagyon is kifizetődő ha az ember politizál.
    Így próbálnak szimpátiát ébreszteni a választók egy csoportjában.