Gyurkity Péter

2005 még nem az ikermagos chipek éve lesz

Tajvani alaplapgyártók szerint az Intel nem fogja tudni betartani korábbi ígéretét, és a tervezettnél jóval kevesebb chipet szállít le, aminek köszönhetően az idei év még nem az ikermagos processzorok tömeges térhódításáról szól.

A DigiTimes - tajvani alaplapgyártókra hivatkozva - arról számol be, hogy a világ első számú processzorgyártója az idei évben legfeljebb 500 ezer ikermagos Pentium D egységet készít el, míg a piaci kereslet igazán csak a következő évben lendül majd fel. A hír apropója, hogy a vállalat az elmúlt héten mutatta be a Pentium D 820, 830 és 840 jelölésű ikermagos processzorait, valamint az otthoni számítógépekbe szánt Intel 945 Express alaplapi lapkakészletet, megadva ezzel a kezdőlökést az új ikermagos chipek elterjedésének.


A szigetország több alaplapgyártója a most zajló Computex 2005 kiállításon is bemutatja majd saját i945 megoldását, de ezek a vállalatok nem számítanak arra, hogy a rendezvénynek köszönhetően észrevehetően megnő majd a forgalom, és továbbra is igen óvatosan állnak a kérdéshez. Véleményük szerint az ikermagos processzorokat támogató i945 alaplapok aránya az év végéig mindössze 7 százalékát teszi ki az összes leszállított Intel-alapú alaplapnak, míg az új termékek ára 90 dollár körül alakul, ami 15-20 dollárral haladja meg az i915 platform tagjainak árát.

Ez az óvatos hozzáállás egyáltalán nem számít újdonságnak az ikermagos chipeket illetően. Az Intel már márciusban leszögezte, hogy idén nem tervezi az új termékek sorozatgyártásának felfuttatását, és a nagy volumenű termelés beindítása csak a következő évben várható. Igaz, nyilatkozatában Tom Kilroy, az Intel amerikai részlegének elnöke akkor hangsúlyozta, hogy mindenáron ki szeretnék elégíteni a piaci igényeket, tehát valahol mégiscsak meg volt a lehetőség a sorozatgyártás beindítására.


"Több millió ikermagos processzor leszállítására számítunk idén, és a gyártás ütemét a következő évben még tovább fokozzuk, immár 65 nanométeren" - jelentette ki még áprilisban a vállalat egyik vezető beosztású tisztviselője, amit Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója azzal fejelt meg, hogy csak a második negyedévben több százezer példány legyártását tervezik. A jelek szerint ez mégsem valósul meg, és a vállalat jóval szerényebb számokkal kénytelen beérni, amíg a sorozatgyártást valóban képesek lesznek felfuttatni, és az új termékekkel elárasztani a piacot. A jelenlegi helyzet alapján ez legkorábban 2006 első felében valósulhat meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #24
    és ugassatok privátban :)
  • irkab1rka #23
    SLI+dual core amd. YES
  • dez #22
    Nem mondasz újat, tudom, mi volt renderelt és mi nem. Ezek pl. nem.

    A PS3 egy dolog, de nem csak abban lesz Cell.

    Azt egy szóval sem mondtam, hogy az X360 Cell alapú (csak azt, hogy PPC-s).
  • dez #21
    "Akkor olvass jobban utána, ha már ennyire magabiztosan állítasz valamit, vagy inkább kérdezz."

    Szerintem kérdés nélkül is leírhatod, ha más irányú adatod van. (De kicsit konkrétabban, mint alább.)

    ""mert mindenhol lassabb a DP"
    Ez sem igaz."

    Oh, valóban, egy pillanatra megfeledkeztem róla, hogy pl. egyes procik eleve DP-ben, vagy extended prec.-ben nyomják (és ha SP számra van szükség, úgy kerekítik vissza). De azért a legtöbb helyen nem így megy.

    "egy nagyságrenddel lassabb a cellen a dp peak."

    Erről ellentétes adatokat láttam. Egyes helyeken 1/10 teljesítményt ír a IBM, máshol 1/4. De még ez sem nevezhető olyan lassúnak.

    "2a). Nem most jöttem le a falvédőről ilyen marketing dumáknak én már nem dőlök be."

    Ez nem marketing duma. Nem úgy olvastam, és itt csak továbbadtam, hanem van erről egy egész komplett prezentáció, ami valamelyik szakmai bemutatón hangzott el, nem laikusoknak.

    "b). Ezek marketing demók, kihegyezve 1-1 rész területre, de egy valós alkalmazás ettől annyira távol van, mint az ég és a föld."

    Hogy is mondtad? "Akkor olvass jobban utána, ha már ennyire magabiztosan állítasz valamit, vagy inkább kérdezz." Nos, ez nem egészen így van. Az igaz, hogy az egyik demó ugyebár mpeg2 dekódolás volt "kereskedelmi mennyiségben", de nem spéci kézzel optimizált ASM kód volt, hanem az SDK segítségével összerakott, C kódú programocska, ami szálainak megfelelő ütemezését a Cellhez fejlesztett OS alrendszer irányította (tulajdonképpen pont ez utóbbit demózták elsősorban, csak olyasmivel, ami a laikusok figyelmét is felkelti, és persze témábavágó - ezt a Toshiba tartotta egyébként, aki főleg ilyesmi célokra akarja használni).

    A másik demó egy 3D render motor volt, ami már jóval kevésbé nevezhető olyan spéci dolognak, mint a videodekódolás.

    "3.) Lehet belőle rendelni???"

    Hamarosan.
  • TommyGun #20
    Megsúgom hogy a PS3 bemutató után beismerte a Sony hogy a legtöbb demo előre rendelet szar volt....jókis Sony marketingnek bene ugorj....
    Egyellőre 1 év múlva jelenik meg...és fingunk sincs hogy valóban annyit fog e tudni mint amennyit állítanak róla...azmeg a másikfele hogy a PS3 egy CÉLHARDVER....jáááccccani lehet vele meg HD-t nézni azt gyakorlatilag szevasz...

    X360 nem mellesleg nem CELL alapú....
  • Power #19
    1. "és olvastam is róla, hogy tudományos téren is alapesetben ezt használják.."
    Akkor olvass jobban utána, ha már ennyire magabiztosan állítasz valamit, vagy inkább kérdezz.
    "mert mindenhol lassabb a DP"
    Ez sem igaz.

    egy nagyságrenddel lassabb a cellen a dp peak.

    2a). Nem most jöttem le a falvédőről ilyen marketing dumáknak én már nem dőlök be.
    b). Ezek marketing demók, kihegyezve 1-1 rész területre, de egy valós alkalmazás ettől annyira távol van, mint az ég és a föld.

    3.) Lehet belőle rendelni???

    2.
  • dez #18
    1. De az vagyok, mert magam is SP-t használok nagyjából mindenre (mármint amire nem elég az integer), és olvastam is róla, hogy tudományos téren is alapesetben ezt használják, mert mindenhol lassabb a DP.

    Mellesleg DP-ben sem olyan lassú a Cell, csak jóval lassabb, mint SP-ben.

    2.a. Jól kidolgozott rendszer van arra, hogy lehet fullra kihasználni. Nem túl bonyi. Az persze alapfeltétel, hogy megfelelően párhuzamosított legyen a művelet.
    2.b. Már hogy ne lett volna? 1. 48 mpeg2 stream real-time dekódolása, és HD képernyőre kicsinyítése 6x8-as mátrixban, vagy (gombnyomásra) véletlenszerű elrendezésben. 2. Cell-alapú real-time 3D renderelés demózása. Nem hallottál még ezekről?

    3. Nem csak prototípus létezik belőle, hanem már legyártottak jópár darabot. Sőt, már a 2. verziónál tartanak (csökkentették a vonalvastagságot, egyes egységeket megdupláztak, mert volt rá hely bőven, plusz hőeloszlás szempontból is optimizáltak némi átrendezéssel).
  • Power #17
    1. Ebben a helyedben nem lennék olyan biztos.
    2. De igaz, eléggé spéci esetekben közelíti csak meg a peaket. Továbbá semmiféle valós reprezentáció nem volt eddig.
    3. Amíg valami csak prototípus addig kár bármiféle teljesítménybeli számokkal dobálózni.
  • dez #16
    "1. Csak SP."

    Szinte az összes hétköznapi, és a legtöbb tudományos számításhoz elég.

    "2. Ez csupán elméleti értékek, valós felhasználás mellet ennek csupán a töredéke lesz."

    Ez egyszerűen nem igaz. Az igaz, hogy ez a peak, de úgy van kitalálva, hogy a sustained sem sokkal kevesebb. (Már prezentálták az erre vonatkozó megoldásokat, stb.)

    "3. Egyelőre mindkettő csak prototípus."

    Na és? A végtermékben majd fele órajelen megy szerinted?
  • Power #15
    Jaj, ne már.
    1. Csak SP.
    2. Ez csupán elméleti értékek, valós felhasználás mellet ennek csupán a töredéke lesz.
    3. Egyelőre mindkettő csak prototípus.