Gyurkity Péter

Terrorista kapcsolatokkal vádolják a filmkalózokat

Az amerikai hatóságok úgy vélik, hogy a DVD-filmeket hamisító kalózok egyes csoportjai kapcsolatban állnak ismert terrorista szervezetekkel, sőt ezen szervezetek bevételének egy része éppen a kalózkodásból származik.

Az érdekes következtetés John Stedman, egy Los Angeles megyei speciális kalózellenes nyomozócsoport vezetőjétől származik, aki a Szenátus Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt tartott beszámolójában kiemelte, hogy több általuk megfigyelt csoport is tanúbizonyságát adta Amerika- és zsidóellenes érzelmeinek. "A terrorista szervezetekhez közel álló csoportok némelyike érintett az intellektuális tulajdonnal kapcsolatos bűncselekményekben. Nyomozásaink során több gyanúsított is rokonszenvét fejezte ki a Hezbollah és annak vezetése irányában" - jelentette ki Stedman.

A Nemzetbiztonsági Bizottság rövid időn belül három tanácskozást is tartott, amelyen a terrorizmus bevételi forrásairól értekeztek. A megbeszéléseken többek között elhangzott, hogy a terrorista szervezetek évente 20-30 millió dolláros bevételhez jutnak az Egyesült Államokban értékesített csempészárukból, legyenek azok ruházati cikkek, ékszerek, játékok, vagy akár hamisított DVD-lemezek. Ennek ismeretében Susan Collins szenátor, a bizottság elnöke kijelentette, hogy a hamisított termékek előállítása, értékesítése, vagy megvásárlása bűncselekmény, mégpedig olyan bűncselekmény, amelynek szintén megvan a maga áldozata - jelen esetben azok az állampolgárok, akik a terrorista támadásokban vesztik életüket.


Warezoló fiatalok
Az állítás - amely a bizottság sajtó­közle­mé­nyé­ben is megjelent - meg­le­he­tő­sen nagy visszhan­got váltott ki, ami nem véletlen, hiszen a Kongresszus éppen a szerzői jogi törvények szigorításán, illetve a kalóztevékenység visszaszorításán dolgozik. Sokan attól félnek, hogy az amerikai hatóságok - a terrorista kapcsolatot ürügyként felhasználva - minden eddiginél nagyobb erővel fognak lecsapni a nagyobb kalózcsoportokra, és a fájlcserélgető hálózatok aktívabb terjesztőire.

E félelemnek adott hangot Ernest Miller, a LawMeme híroldal alapítója, aki írásában az érem másik oldalát igyekezett megvilágítani. Véleménye szerint ugyanis nem az a kérdés, hogy a terrorszervezetek mennyi pénzt szednek be a hamisított termékekből - mivel kétségkívül vannak érdekeltségeik ezen a piacon - hanem hogy az állítólagos kapcsolatok ürügyén mennyiben lenne jogos drákói jogszabályok alkotása, illetve a minden eddiginél szigorúbb fellépés.

A fájlcserélő hálózatok speciális problémát jelentenek, mert az mindenki számra nyilvánvaló, hogy a cserélgetésből nem származik bevétel, így a p2p nem lehet a terroristák eszköze. Ennek ellenére igazat kell adnunk Millernek, amikor azt jósolja, hogy a kiadókat tömörítő szervezetek ezentúl nemcsak a kalózkodás, hanem a terrorizmus elleni harccal is indokolják ellenlépéseiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • John Wayne #100
    Csodás kis cikk. És hogy ezt van pofájuk komolyan gondolni? Hogy ők irányíthatják a gépem?
  • tomo #99
    a linuxot mar most is kommunistazzak.
    meg ugye ott a creative commons licensz, ami szinten kommunista.

    szal elobb utobb mennek ezek is levesbe.

    nem beszelve a csodalatos DRM rol DRM cikk a hup.hu n
  • TommoT #98
    "Rosszul emlékszem, vagy tényleg az amerikai kormány pénzelte az AL-KAIdát ??"
    Mi?
  • Lenny #97
    Ezek az amcsik kicsit elszálltak...
    LOLita az egész nyomoronc bagázs, fúúúj!
  • Caprioli #96
    Vajon a linux és más, windows-tól eltérő oprendszerek mekkora kárt okoznak a microsoftnak és ezzel az amcsi gazdaságnak? Mikor tiltják be ezek használatát? Nem teljesen viccből kérdezem!
  • Caprioli #95
    A könyvet már több könyvesboltban is láttam, nem nehéz hozzájutni, ha vkit érdekel a téma.
  • Caprioli #94
    Srácok, ne legyetek nevetségesek!
    Ami az esetleges háborút illeti, lehetetlen. Egyszerűen azért, mert Irak jelen pillanatban is az amcsi szárazföldi erők nagy részét leköti, alig maradt vki otthon, hívják be a tartalékosokat. Pedig az csak egy kis nyomorult sivatagi ország. Semmi az EU-hoz képest. Mo-t hagyjuk a hadsereg területén, önmagunkban tehetetlenek és nullák vagyunk.
    Ami pedig az amcsi gazdasági elnyomást illeti, ajánlom mindenkinek Emmanuell Todd - A birodalom után c. könyvét. Kicsit száraz gazdasági és politikai elemzés, de nekem tetszett és elég logikusan vezeti le a folyamatokat. Az író állítólag '76-ban megmondta, h a SZU hogyan és nagyjából mikor és miért fog szétesni.
  • John Wayne #93
    Hát, gondolom nem akarnak a figyelem középpontjába kerülni. És igazuk van. Egyelőre még nem bántottak HUBot pusztán csak a HUB miatt, kellett mellette üzleti tevékenységet is folytatni, hogy lecsapjon a törvény, de jobb az óvatosság.
  • Piscator #92
    Independence hub
    Figyelem!!!

    A Hubon tilos megosztani a Star Wars episod III. c. filmet!!!

    Hát ezeket a benyalikat, biztos félnek, hogy bezárják a kis hubukat. Mondjuk é is moziban néztem meg.
  • Dante73 #91
    Azthittem, az olajból van pénzük a terroristáknak, és az amcsik támogatják őket a leginkább, hiszen az olajuk nagy része abból a régióból származik...
    Ezek szerint tévedtem, Én támagattam a terroristákat azzal a 2 sms-el amit életemben elküldtem...
    Asszem megyek feladom magam, nem tudok így tovább élni...
    Tudja valaki a címet? Sürgös jeligére, a kiadóba legyen szives!!!