Gyurkity Péter

A Transmeta kiszállna a processzorpiacból

A mobil és alacsony fogyasztású processzorok fejlesztésével foglalkozó vállalat az elmúlt négy év veszteségei, és a vártnál alacsonyabb érdeklődés miatt felhagyna a processzorok gyártásával.

A Transmeta a közeljövőben "újragondolja jelenlegi üzletágát, amely az x86-kompatibilis mikroprocesszorok tervezésére, fejlesztésére és gyártására szakosodott" - áll a vállalat közleményében. A sajtóanyag szerint a cég felhagyna saját termékeinek gyártásával és forgalmazásával, és ezután kizárólag egyes innovatív chiptechnológiák licencelésével foglalkozna. A lépésre az elmúlt évek folyamatos sikertelensége, és a piaci helyzet alakulása miatt kényszerül a vállalat, amely egyetlen termékével sem tudott átütő sikereket elérni.

A processzorok tervezése, fejlesztése és legyártása rendkívül költséges folyamat, még akkor is, ha a műveletek egy részét más vállalatokkal végeztetik el. A licencelés ezzel szemben jóval kevesebb erőforrást igényel - kiváló példa erre a Rambus, amely szintén a szellemi tulajdon licencelését végzi: a vállalat mindössze 200 főt foglalkoztat.


A Transmeta rendkívűl kis fogyasztású processzoraival akart hódítani

A különböző technológiák licencelése egyáltalán nem számít újdonságnak a vállalat történetében. A Transmeta már 2003 végén elindította új részlegét, amely - némi meglepetésre - rövid időn belül túlszárnyalta a processzorgyártó üzletágat. Az elmúlt negyedévben például a chiptechnológiák licenceléséből befolyt bevételek elérték a 3,7 millió dollárt, míg a processzorok eladásából mindössze 3,3 millió dollár származott. A vállalat ugyanakkor három hónap alatt 27,5 millió dollárt vesztett, míg az egy negyedéves veszteség általában 20 millió körül alakul.

A Transmeta 2000-ben még nagy reményekkel vágott bele a processzorgyártásba, és a vállalat vezetése azt remélte, hogy alacsony fogyasztású processzorokkal belátható időn belül jelentős piaci részesedésre tehetnek szert. Erre azonban nem került sor, és a biztató kezdet után a vállalat hamarosan veszteségessé vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mechorg #15
  Az a baj, hogy a cégek (és sok magánszemély) egész konfigokat rendelnek, és akiktől rendelik, azok ráteszik az X százalék hasznukat. Drágább procin nagyobb a haszon, tehát valszeg valami csúcs intelt raknak bele, pedig egy titkárnőnek igazán elég lenne egy VIA is... Vagy ezt rosszul látom?
 • Benedekco #14
  szerencsére igen! és remélem még húzza 1 ideig... sőt jó volna ha beindúlna neki a dolog, mert akkor már csak ő marad kis fogyasztás kategóriában...
 • Benedekco #13
  sokkal de sokkal :)

 • TeszteloPontHu #12
  Annak idején DVD-vel tesztelték a Transmeta procikat, és sokkal kevesebb energiát fogyasztott, kevésbé melegedett, mint az Intel procik, és a lejátszással sem volt gond.
 • mechorg #11
  A VIA meg gyart procit?
 • Benedekco #10
  főleg azért, mert láttam divix-el futni 1 ilyen kis czuccot! 1általán nem volt kis teljesítménye... és a viáknak sincs kis teljesítménye, az árához képest! de viszont jóval kevesebbet fogyasztott... remélem azért legaláb az amd bácsi vagy az intel vezér bevásárolgatnak ezekből a fain kis licenszekből...
 • asysoft #9
  Kár értük. A Transmeta Crusoe processzorok a Code Morphing Software-t futtatták, s azon futott az X86-os kód. Többek között emiatt is lassabbak, mint a normális "huzalozott" CPU-k.
 • Csudri #8
  Így van! Annyire gyenge volt a teljesítménye, mint az 1 GHz-es Via prociknak. Egy DivX film alatt összeszarták magukat, pedig azért elvárható lenne, hogy legalább egy filmet meg tudjak nézni.
 • tehen_m #7
  Nem igaz!!
  A Transmeta kis fogyasztása mellett kicsi teljesítménye is volt.
 • p00h #6
  ez így igaz ahogy leírtad... az ember meg se nézi az olyan laptopot amiben nem intel van v amd