JohnnyCage

Efficeon processzor: a Transmeta nagy visszatérése?

Még az idei évben megjelenik a Transmeta következő generációs processzora, az Astro kódnevű magra épülő Efficeon, amelyhez a társaság komoly reményeket fűz a notebook és Tablet PC piacon.

"Az Efficeon drámaian megnöveli a sebességet, miközben több teljesítményhez kapcsolódó problémát is kiküszöböl" - mondta Mike DeNeffe, a Transmeta marketingigazgatója.

A chip kezdetben a mini-notebookokban, és Tablet PC-kben fog megjelenni, vagyis azon területeken, ahol a társaság Crusoe chipjei jelenleg is megtalálhatóak. Az Eficceon később, várhatóan a jövő év elején azonban a normál méretű, 12-14 colos kijelzővel rendelkező notebookok piacán is feltűnik.

A Transmeta helyzetét a közelmúltban megrendítette, hogy miközben a chipóriás Intel egyre nagyobb figyelmet szentelt a mobil chipek fogyasztásának csökkentésére, a társaság TM5800-as Crusoe chipje gyártástechnológiai problémák miatt nagyon sokat késett. A hosszas késések miatt a notebook gyártók lemondtak a TM5800 Crusoe chipek alkalmazásától, ráadásul a chip teljesítménye a megjelenéskor már nem is volt megfelelő.

A társaság új Efficeon chipje azonban újból növekvő pályára állíthatja a társaság eladásait. A chip órajelenként 8 utasítás végrehajtására képes, ami jelentős teljesítménynövekedést eredményez a hasonló processzorokhoz képest, amelyek általában 3 utasítást dolgoznak fel órajelenként. Az Efficeon a Transmeta szerint 50 százalékkal gyorsabb a korábbi Crusoe chipeknél általános alkalmazások esetén, a multimédiás szoftvereket pedig 80 százalékkal gyorsabban futtatja.

A HyperTransport összeköttetést alkalmazó Efficeon 1 GHz fölötti órajelen fog debütálni. A chip teljesítményét az októberi Microprocessor Forum rendezvényen hozza nyilvánosságra a gyártó, a karácsonyi vásárlószezonra pedig már a mobtokban lesznek az Efficeon notebookok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #6
    Pontosan.
    Valószínű nagyon-nagyon sok üresutasítást hajt végre(illetve fizikailag nem hajt végre).
  • Power #5
    ???
    A VLIW miatt kizárt, hogy ütközés legyen.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    heh utasítás meg miegymás? arra még nem gondoltak hogy ez a 8 utasítás mire lefut ... mert hiába egyszerre gondolom nincs 8 cache meg 8 memóriavezérlő meg 8 agp ....
  • versio #3
    8-at? elmennek az annyukba, megin ez az átbaszos duma
    a legjobb risc procik is 2 utasitást hajtanak végre orajelenként
    az viszont lehet hogy 8 utasitás van feldolgozás alatt, de a p4 -ben meg 16 van egyszerre a pipeline-okba



  • hzx #2
    Bocs, ezt nem értem. Hogyhogy nincs ennyi utasítás? Jó pairing esetén az újabb procik simán végrehajtanak ennyit. A HyperThreading-el még tovább növelhető a párhuzamosság.