Franczy

Transmeta tervek

A rendkívül alacsony áramfelvételű processzorairól ismert Transmeta cég most megkezdett reklámkampányában a Crusoe processzort megpróbálja a hálózati eszközök, nyomtatók és egyéb beágyazott rendszerek gyártásával foglalkozó cégek körében népszerűsíteni, vagyis a Transmeta új piacok felé kíván nyitni.

Mark Allen, a Transmeta cég elnök-vezérigazgatója a napokban azt nyilatkozta, hogy ha minden jól megy, nagyjából egy év múlva legalább annyi processzort adnak majd el a különböző beágyazott rendszerek gyártóinak, mint amennyit jelenleg a hordozható számítógépek piacára. Allen elmondása szerint több cégnél már folynak a Crusoe processzorok kompatibilitási- és sebességtesztjei, vagyis minden jel arra mutat, hogy a Transmetának hamarosan újabb bevételi forrásai lesznek.


Beágyazott rendszerek alatt a legtöbb esetben olyan, nem PC-kompatibilis eszközöket kell érteni, mint amilyenek például a set-top boxok, a pénztárgépek vagy a bankjegykiadó automaták. Szakértők szerint a Transmetának azért rendkívül fontos a beágyazott rendszerek piacára való betörés, mert ha ebben a piaci szegmensben sikereket ér el, akkor jelentős mértékben növelni tudja majd a gyártási kapacitását, ez pedig visszahat majd a cég notebook piaci érdekeltségeire is, hiszen a nagyobb gyártókapacitás olcsóbb processzorokat jelent majd.

A Transmetának az elmúlt időkben sikerült ugyan néhány neves számítógépgyártó céggel szerződést kötnie a Crusoe processzorokkal kapcsolatban, azonban a legfrissebb tanulmányok szerint, ha a cégnek nem sikerül új bevételi forrásokat találnia, akkor megvan az esélye annak, hogy a Transmetát egyszerűen bedarálja majd a konkurencia.

Dean McCarron, a Mercury Research piackutató cég szakértője elmondta, hogy a Transmeta az elmúlt évben körülbelül 500 ezer processzort adott el, ami első hallásra talán nem túl rossz adat, azonban sokak szerint a cégnek egy év alatt legalább 1 millió processzort kéne legyártania ahhoz, hogy egyáltalán életben maradhasson ebben a nagyon komoly ellenfelekkel teli piaci szegmensben.

A Transmeta a várakozások szerint egyébként az ebben a hónapban megrendezésre kerülő Microprocessor Forumon mutatja majd be legújabb fejlesztéseit, így többek között várhatóan itt mutatják majd be először a Crusoe 5600-as processzor nagyobb teljesítményű utódját, a Crusoe 5800-at.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!