SG.hu

Büszke 3G győzelmére a Pannon GSM

A harmadik generációs mobilszolgáltatás licenceire kiírt magyarországi UMTS tenderen a kiírt három licensz közül a legértékesebb "C" engedély megvásárlására kapta meg a jogot a Pannon GSM.

A Pannon GSM a licencért 19 milliárd forintot fizet, ebből 5.5 milliárd forintot 2004-ben, a többit 3 éves részletfizetéssel. Pataki Dániel, a tendert kiíró és elbíráló Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke ma a Pannon GSM sajtótájékoztatóján elmondta: "A Pannon GSM nyerte el a legnagyobb és ezáltal a legértékesebb frekvencia csomagot. Emiatt is bízom abban, hogy az elkövetkező 15 évben ugyanolyan magas szinten tudja kiszolgálni ügyfeleit, mint eddig. A Pannon GSM ajánlata minden tekintetben megfelelt az előírt követelményeknek, így mindkettőnk számára előnyös megállapodás köttetett."

A harmadik generációs, szélessávú vezeték nélküli adattovábbítást és kapacitásnövekedést lehetővé tevő mobiltávközlésnek nagy jövőt jósol a vállalat. Ove Fredheim, a társaság vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kijelentette: "A szélessávú szolgáltatásokkal teljesítjük ki igazán mobilmegoldásaink körét: minden, ami hasznos, minden, ami szórakoztató, gyorsan, olcsón elérhető lesz bárhol a közönség számára. Új korszak kezdődik a magyar mobiltelefonálásban, és a Pannon GSM itt is élvonalbeli teljesítményt nyújt."

A Pannon GSM 2005-ben kezdi meg a különböző szélessávú szolgáltatások bevezetését. Az elnyert csomag tartalmaz 2x 15 MHz FDD1 és 1x 5 MHz TDD2 UMTS frekvenciasávokat, valamint 74 csatorna GSM 1800-as frekvenciablokkot. A hatóság az engedélyhez nem támaszt lefedettségi és tartalmi követelményeket, a társaság ennek megfelelően a piaci igényeknek, a felhasználók követelményeinek megfelelő ütemben vezeti be az új szolgáltatásokat.

A Telenor-csoport már több országban nyújt 3G szolgáltatást, üzletileg kiforrott megoldásokkal rendelkezik decembertől a fogyasztók Norvégiában is élvezik a szélessávú szolgáltatások előnyeit. Per Erik Hylland, a Telenor magyarországi ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: "Közép- és Kelet-Európa a világ egyik legfejlettebb mobilpiaccal rendelkező régiója. Hisszük, hogy a szektor további növekedéssel kecsegteti az operátorokat és a harmadik generációs világ csak a kezdet: a mobilpiaci fejlődés az előttünk álló években sem fog lassulni."

Az UMTS mozaikszó a 3G szolgáltatás egyik lehetséges - Európában preferált - technológiai rendszere, melynek rövidítése az Universal Mobile Telecommunications System elnevezésből adódik. Az UMTS átviteli sebessége 2 Mbps, míg a korábbi csúcsminőséget jelentő GPRS maximális átviteli sebessége 115,5 kbps.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!