Alex

A Pannon GSM és a T-Mobile Magyarország harmadik generációs szolgáltatási jogosultságot kapott

A Nemzeti Hírközlési Hatóság az augusztus 31-én meghirdetett UMTS (3. generációs) mobiltelefon szolgáltatási pályázaton meghirdetett négy frekvencia blokk közül háromban lezárta az eljárást, jelentette be Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke.

A hatóság határozata szerint az "A" blokk pályázatán a T-Mobile Magyarország Rt. tette a legjobb ajánlatot, a "C" blokk pályázatán pedig a Pannon GSM Távközlési Rt. Az úgynevezett "B" blokk esetében a hatóság még nem hozott határozatot, az új belépőknek fenntartott "D" blokk pályázatát pedig eredménytelennek nyilvánította, miután a jelentkezőket nem tudta nyilvántartásba venni.

A 15 évre szóló frekvencia használati jogosultságért a Pannon GSM Távközlési Rt. 19 milliárd forint, a T-Mobile Magyarország Rt. pedig 17 milliárd forint nettó összeget fizet. A Pannon GSM az UMTS jogosultság mellett egy kiegészítő DCS (1800 MHz-es) frekvencia csomaghoz is hozzájut. Az összeg első tételét, egyenként 5,5 milliárd forintot még az idei évben befizetik a cégek, a fennmaradó összeget pedig 3 részletben, 3 évben belül kell teljesíteniük.

A pályázat nyomán 2006-ban elindulhat Magyarországon a harmadik generációs mobiltelefon szolgáltatás. Az UMTS megjelenésével a hagyományos telefonvonalas, illetve a kábeltelevíziós hozzáférések mellett egy harmadik szélessávú internet-hozzáférést biztosító technológia jelenik majd meg Magyarországon. Az UMTS a hagyományos mobiltelefon-beszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet, ezáltal a mobiltelefonon internet alapú multimédia-szolgáltatások is elérhetőek lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chappy #7
    jó soká
  • Nyers #6
    Az államnak megint hatalmas biznisz volt a jogosultság kiadása. Befektethetnék a nem létezző "Olcsó Szélessávú Internetet Minednkinek" projectba ...
  • TeszteloPontHu #5
    Olyan olcsó azért nem lesz! :)
  • Gabest #4
    2006-ban már olyan elavult lesz, mint a mostani mobilok adatátvitele.
  • Cactus #3
    Valaki esetleg tudna erről kicsit felvilágosítani? Mármint az UMTS-en történő netezéssel. Gondolom elérhető lesz PC-vel is.
  • htmm #2
    Szelessavu mobilnet... Ha-ha. Biztos 5000 ft lesz 200MB.
  • akyyy #1
    2006?