Hunter

Újraéledt a hidegfúziós vita

A hidegfúzióról szóló állítások lenyűgözők, azonban nem meggyőzőek. Erre a következtetésre jutott egy 18 tagú tudományos bizottság, akiket a területen végzett kutatások átvizsgálásával bíztak meg.

Az Egyesült Állomok Energiaügyi Minisztériuma által december 1-én közzétett eredmények újra felszították a 15 éve folyó vitát arról, hogy vajon végbemehet-e a nukleáris fúzió szobahőmérsékleten. A jelentés szerint a bizottság "megközelítőleg egyenlő arányban" megoszlott a kérdést illetően, mely arra irányul, miszerint a hideg kísérletek valóban létrehozhattak-e energiát hő formájában. A tagok azonban abban egyetértettek, hogy nincs elég bizonyíték a hidegfúzió kialakulására, és arra panaszkodtak, hogy a publikált munkák többsége igen szegényesen dokumentált.


Hidegfúziós cella

Az átvizsgálás pozitív elmozdulást jelent a hidegfúziót tekintve, vélekedik David Nagel, a washingtoni George Washington Egyetem munkatársa, a bizottság által átvizsgált hidegfúziós munkálatok összegzését elkészítő tudós. "A legtöbb tudós szerint a hidegfúziónak már a gondolata is nevetséges, mégis miután lecsillapodtak a kedélyek, a munkánkat felülvizsgáló kutatók egyenlő arányban megoszlottak a kérdést illetően" - mondta. Mindemellett sokan még mindig szkeptikusak maradtak.

"Érdekes hogy a bizottság további, majd 15 év kutatás után sem találta meggyőzőnek a hidegfúziót" - mondta Bob Park, a Maryland Egyetem egyik fizikusa, az értéktelen tudományokról szóló Voodoo Science című könyv szerzője. Park szerint bár a kutatások minősége javult, azok alapján egyelőre senki sem vágna bele a hidegfúzióba.


A TIME '89 májusi címlapja
A fúzió a csillagoknál - mint például a Nap - megszokott jelenség. Ott hidrogén atomok olvadnak össze, hogy héliumot alkotva hatalmas mennyiségű energiát szabadítsanak fel. A tudósoknak hosszú ideje meggyőződésük, hogy a fúzió itt a Földön is hatalmas energiaforrássá válhat, azonban eddig senkinek sem sikerült irányítani a fúziós reakciókat, mivel azok csak a csillagokban tapasztalható hőmérsékleti és nyomási körülményekhez hasonló értékeken alakulnak ki.

Legalábbis ez volt a nézet egészen 1989-ig, amikor Stanley Pons és Martin Fleischmann azt állították, hogy egy kis méretű vízzel teli eszközben egy újfajta fúziót állítottak elő. Pons és Fleischmann állítása szerint, amikor elektromos áramot futtattak a deutériummal, egy nehéz hidrogén izotóppal dúsított víz által elválasztott két palládium anód között, egy kicsi, de mérhető fúziós reakció jött létre. Egy nagy nyilvánosságot kapott sajtótájékoztatón a kutatók azt hangoztatták, hogy ez az úgynevezett hidegfúzió forradalmasíthatja a világ energiatermelését.


Stanley Pons és Martin Fleischmann

Pons és Fleischmann állításait más tudósok elég gyorsan megfosztották nimbuszaitól, számos kísérleti hibát mutatva ki a mérésekben. Mindezek ellenére a hidegfúzió ötlete tovább élt a filmekben és a sci-fi világában, valamint a kutatók egy kis közösségében. Ezek a kutatók addig rágták az amerikai energiaügyi miniszter, Spencer Abraham fülét, míg az felülvizsgálatot rendelt el 2003 augusztusában a minisztérium tudományos direktóriumától. Bár az átvizsgálás szkeptikus maradt, a bizottság közel egyhangúan azon a véleményen volt, hogy az energiaügynek támogatnia kellene a jól átgondolt hidegfúzióval kapcsolatos javaslatokat. Nagel szerint számos ilyen kutatási tervezet kerül benyújtásra az elkövetkező hónapokban, melyek közt az övé is szerepelni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #62
    Na most akkor mégsem lesz kísérlet?
  • NEXUS6 #61
    Hát igen, az eredeti vizbontós kísérlet egy csomó durranógázt termel, amivel valamit kezdeni kell, meg hát maga az elektrolízis is csak rontja a hatásfokot. A MAHG berendezés egy kicsit jobb hiszen itt már csak a jelenség legfőbb faktora, a hidrogén van a rendszerben, monnyuk annak megfelelő kezelése sem gyerekjáték.

    A balacklight projektes fiúk elég messzire jutottak. Ők már spektroszkópiai vizsgálatokat is végeztek (roppant meglepő eredménnyel - tört h' értékű energia szintek!) és a H2 molekulák bontásához is asszem megfelelő frekijű mikrohullámot használnak, ami jobb hatásfokot biztosít. Lásd a hagyományos izzó energia igénye vs. az új energia takarékosak, (azok is valahogy így működnek.)
    Szóval ők nem kispájáznak, ebből következik viszont hogy egy csomó dolgot/szabadalmat már levédtek.

    Én is valami ilyesmin gondolkoztam, az utóbbi egy két évben, örültem is meg el is kámpicsorodtam, hogy a BL fijúk már rég kitalálták, meg fényévekre járnak már kutatás terén.

    Másrészt, én úgy érzem, hiába az ő méréseik és az ehhez kapcsolódó teóriájuk a legkiforrottabb mind közül, még is valami hibádzik benne!
    Bár talán csak az irigység beszél belőlem.
  • HUmanEmber41st #60
    "(gáz/szén/fa) akkor olyan helyre lehet eladni, ahol az előbbieket nem lehet használni, monnyuk valami robbanásveszélyes környék."
    A leírásából kitűnik, hogy a készülék nem igazán robbanásbiztos.. Inkább háztartásba mini-erőműnek..
  • HUmanEmber41st #59
    "TE mint fizikus nem tudnál rávenni 1 Professzort, hogy építeese meg itt M.o.-n?"
    A másik szakmámban dolgozok (programozóként), így sajnos nincsennek megfelelő kapcsolataim ehhez. Pedig érdemes lenne megpróbálni."
    Egyetemi ismeretségekre gondoltam..
  • NEXUS6 #58
    Szal, ha nekiállunk akkor tisztázni kell, mit is akarunk csinálni.

    Nos, q.rva jól felszerelt labor nélkül asszem, esélyünk sincs olyan kísérletek elvégzésére, amivel a jelenség lényegére tudnánk rájönni.
    Szal a Nobel-díjra való hajtás kiesett. Ez nem feltétlenül alapvető hiányosság, hiszen az elektromosságot is már régen használták, miközben még annak valódi természetével a tudomány adós maradt.

    Egy viszonylag egyszerű felszereléssel, viszont jó hatásfok vizsgálat végezhető el. Fleischman + Pons se valami Los Alamos-i szuper kísérletet végzett. Gyak volt egy volt;) mérőjük (multiméter), meg egy-két hőmérőjük. Spektroszkópiai vizsgálatot bizti nem végeztek. Nekem az is kérdéses, hogy valami neutron meg gamma/röntgen detektoruk volt-e. Ha lett volna szerintem akkor kétszer is elgondolkoznak mielött a világ elé állnak a fúzió elmélettel.

    A dolog másrészt lényegtelen, mert úgy tűnik az eddigiekből hogy a hobbykísérletező életét nem fogja a sugárzás kioltani, mert hogy nincs.

    Szal ki kell választani egy szimpit a neten terjengő leírások közül.

    A cél először is lehetne egy sima elektromos fűtőberendezés. Sajnos ezzel nem feltétlenül lehet az évszázad üzletét megcsinálni, ha a rendszer hatásfoka nem éri el azt a szintet, hogy versenyképes legyen a más fűtési módokkal (gáz/szén/fa) akkor olyan helyre lehet eladni, ahol az előbbieket nem lehet használni, monnyuk valami robbanásveszélyes környék.

    Minek után jól kiismertük azokat a paramétereket, amelyek kulcsfontosságúak a jelenség szempontjából, akkor már lehetőség lesz a berendezés hatásfokának addig való emelésében, hogy egy generátort is rá lehessen rakni.
    Ez már egy kicsit izgisebb, meg igényesebb feladat lesz.
  • [NST]Cifu #57
    Az ötlet tényelg jó, csak akkor neki kéne állni...
  • BiroAndras #56
    "TE mint fizikus nem tudnál rávenni 1 Professzort, hogy építeese meg itt M.o.-n?"
    A másik szakmámban dolgozok (programozóként), így sajnos nincsennek megfelelő kapcsolataim ehhez. Pedig érdemes lenne megpróbálni.
  • FtranX #55
    jó ötlet! sok sikert! :)
  • NEXUS6 #54
    Én benne lennék;)
  • HUmanEmber41st #53
    Dobjuk má' össze ezt a cuccost he!!!!