Gyurkity Péter

Játékgyártók perelték be a másolóprogram fejlesztőjét

Három játékgyártó cég indított közösen szövetségi bírósági pert tegnap az "X Copy" másoló szoftvert fejlesztő 321 Studios ellen, mert a program lehetővé teszi eredeti PC játékok lemásolását.

A New York-ban benyújtott indítvány szerint a Games X Copy program megsérti a szerzői jogokról szóló törvényt, mivel megkerüli a kalózmásolatok készítését megakadályozó védelmet. A 321 Studios - amely a filmes cégekkel is hadilábon áll DVD másoló szoftvere miatt - a szövetségi bírák ítélete szerint köteles beszüntetni termékeinek értékesítését New York és Kalifornia államban. A keddi indítványt az Atari, az Electronic Arts, valamint a Vivendi Universal Games közösen nyújtotta be a szövetségi bíróságon. A három szoftvergyártó cég a Games X Copy forgalmazásának teljes tilalmát, és a 321 Studios által okozott károk megtérítését szeretné elérni.

Doug Lowenstein, az Entertainment Software Association elnöke szerint a játékgyártó cégek jelentős károkat szenvednek, mivel a Games X Copy-hoz hasonló programok megkönnyítik a kalózmásolatok készítését: "A 321 Studios mindössze 60 dolláros áron árulja a szinte bármely PC játékról tökéletes másolatot készítő programját." Lowenstein szerint a program tudatosan törvényt sért, miközben felhasználóbarát eszközként hirdeti magát.


A 321 honlapján viszont ezt a képességet a program legnagyobb előnyeként emelik ki: "Nem kell többé attól félnie, hogy lopás, vagy karcolás miatt elvesznek eredeti játékai. A Games X Copy által készített példányok tökéletes másolatai az eredetinek; akár teljes gyűjteményét archiválhatja." Robert Moore, a cég alapító-elnöke ezzel egy időben hangsúlyozta, hogy a szerzői jogról szóló szövetségi törvény rendelkezései lehetővé teszik a fogyasztóknak, hogy saját használatra másolatot készítsenek szoftvereikről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #27
  ja, jol irtad, onnan hogy vannak automatikus hibajavítási mechanizmusok a cdiroban, és a gyári cdre direkt raknak rá ilyen hibákat, tehát ha javítja az iró, akkor az másolt cd
 • Devla #26
  Olyan helyekre irnak a lemezen, ahol a szabvanyok szerint nem lehetne adat ezert egy sima file masolasnal nem kerul at, vagy direkt olvashatatlan reszeket hagynak a lemezen, esetleg a ketto kombinalva.
  Sok program sima masolasnal file szinten dolgozik, de a legtobb masolasvedelem atkerul clonecd es hasonlo programoknal, amik a cd tartalmat masoljak at, hibak kijavitasa nelkul es lead-in/lead-outok lemasolasaval is.

  Javitsatok ki, ha valahol pontatlan volt vagy hulyeseget irtam.
 • Devla #24
  En is ilyesmire gondoltam :)
 • formatuq #23
  "szabadsag hazajaban"

  LOL
  Amerikara gondoltal?
  Amerika: szabad orszagban, szabad akaratodbol, azt csinalsz amit SZABAD!!!!!!
 • Tetsuo #22
  Az EU + nyal nekik 1000rel! :(
 • Demon Eyes Kyo #20
  jogvédök sux
 • Devla #18
  A pert az nyeri, akinek tobb penze van, es nem az, akinek igaza(a torveny szerint is! - lasd backuphoz valo jog porba tiprasa). Ugy latszik a torvenyek se egyenloek mar a szabadsag hazajaban, lassan alapitvanyt kell inditani a hatranyos helyzetu torvenyeknek, amiket mindenki magasrol le...

  #7: Szerzik? A jobb csapatoknal alapkovetelmeny, hogy mindenki maganak irja meg a hasonlo programokat.
 • pafi #13
  Az Alcohol 120% jobb. :-D
 • Tetsuo #12
  És azokkal a weboldalakkal mi van ami a krekket adja tök ingyen a másolatokhoz? Az legális.
  Azt hittem az USÁban rendezett a jogi háttér, ha még ott sem akkor qrvanagy balhék lesznek még!
 • ollie #10
  "A 321 Studios mindössze 60 dolláros áron árulja"

  bazz ez rohadt drága!