Berta Sándor

Hízlalnak és agresszívvá tesznek a videójátékok?

A tudósok egy része károsnak, az agresszió fokozójának, egy másik csoportja pedig üdvözítőnek, a felesleges indulatok levezetőjének tartja a videójátékokat. Ezúttal az előbbi álláspont képviselői "álltak kamera elé".

Svéd kutatók egy 45 perces kisérlet során elemezték a szórakoztató elektronikai termékekből a gyerekekre pszichéjére és fizikájára áramló effektusokat. A szakemberek egy filmet is megtekintettek, majd összegezték a látottakat és véleményt cseréltek. A filmben feltűnt Michael Rich, az Amerikai Pediátriai Akadémia tagja, aki szerint a mai erőszakos videójátékok hatása elgondolkoztató, mivel erősen fennáll a veszélye annak, hogy a gyerekek átveszik a játékokban átélt viselkedésmintákat a valóságban is.

Frank Lindblad, a svéd Karolinska Egyetem klinikai pszichiátere szerint a tesztek során bebizonyosodott, hogy az erőszakos műsorokat néző személyek egy idő után maguk is agresszívvé, erőszakossá váltak és egyre hajlamosabbak voltak a bűnözői magatartásra. Ráadásul, ami egyre aggasztóbb és veszélyesebb, hogy lassan elmosódik a határ a virtuális realitás és a való élet között.

Elisabeth Junttila, aki maga is édesanya és egy olyan szervezet munkatársa, amely az iskolák és a családok közötti kapcsolatok javításáért fáradozik, úgy vélte, hogy néhány gyerek szabályosan függővé válik a játékoktól, az egész szabadidejüket a képernyő előtt töltik, miközben nem mozognak és chipseket, pizzát és limonádét vagy üdítőt fogyasztanak. Ezzel a véleménnyel egyetértett, egy magának hasonló feladatokat kitűző lobbista csoport társalapítója is, aki szerint a gyerekek rossz fizikai állapotban vannak, helytelenül táplálkoznak, egyre kövérebbek lesznek és alváshiányban szenvednek.

A beszélgetés és a tesztek során a kutatók megszólaltattak egy fiatal játékost is, a 16 éves Counter Strike-rajongó Gustav Niel-Berggrent, aki elmondta: amikor megöli a játékban az egyik virtuális ellenfelét, olyan érzés keríti a hatalmába, mint ha gólt lőne a fociban. Szerinte ugyanakkor nem igaz, hogy a játékosok elveszítik a tájékozódásukat és összekeverik a virtuális realitást a valódi élettel.

Ez a vita már hosszú ideje tart, és a témában rengeteg hasonló konferenciát és megbeszélést szerveztek, de valószinűleg soha nem jutnak a felek közös álláspontra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tajfun #35
    Igazuk van, m1 1 jofajta "usdvagdnemapad" film, aztan bejon 1 mosopor reklam, 1bol ideges lesz az ember. :)
  • tajfun #34
    "aki elmondta: amikor megöli a játékban az egyik virtuális ellenfelét, olyan érzés keríti a hatalmába, mint ha gólt lőne a fociban."
    Akkor tiltsuk be a focit is. Az plane hizlal, mindenki ott doglik a tv elott. :)
  • tajfun #33
    "Dagadt vagyok kisoreg, es akkor mi a fasz?..." - Ganxsta Zolee
    :-D
  • arty #29
    ha szaktekintely lennek, es uj autot szeretnek, akkor annak irnek olyan tanulmanyt, olyan eredmennyel akinek es amirol csak akarnak :)
  • Shadow_THH #28
    mozgás->fogyás
    nem mozgás->hízás
    vidójáték->nem mozgás
    ----------------------
    videójáték->hízás

    Most már minden világos! Összeállt a kép! Az egészet a Sóbert Norbi szervezi, de most az amcsik lerántották a leplet! Munkanélküli leszel Norbikám
  • nenad #20
    van tobb modja is, ahogyan meg lehet allapitani milyen hatasu is az emberre az adott dolog.
    Peladul eeg. Illetve egy speci valtozata a rontgentnek ami a ver eloszlasat/illetve mely reszek aktivak az agyban> mutatja.

    Azt mar regen kitalaltak mi a pozitiv rendencia mi nem.
    Nezz meg egy ilyen kepet... mindenkinek bassza az agyat akar tetszik akar nem, van akinek kevesbe van akinek sulyosan, de roncsol,ez van.

  • nagykispeter #19
    Én csak azt élvezem hogy lehet benne gyilkolni!Ez szerintetek agresszivitás?!
  • Lazarus #18
    Hát én még nem híztam meg egyetlen videójátéktól sem :D
  • Mice #17
    lol, szerintem agresszív vagy :) lol
  • QuippeR #15
    Az autók is hízlalnak bazze, mert nem futni kell, csak ülni. Ráadásul még szennyezik a környezetet, és nagy dugóban agresszívvé is tesznek. Ekkora egy balfaszságot.