Hunter

Megtalálták a nagy kihalást okozó meteor kráterét

Úgy tűnik a geológusok megtalálták a földtörténet legnagyobb kihalásának okát, egy gigantikus meteor becsapódást, ami 250 millió évvel ezelőtt következett be az Indiai-óceánban nyugvó Bedout elnevezésű területen.

"Teljesen meghökkentünk, amikor megláttuk a Bedoutból származó anyagokat" - mondta Robert Poreda, a Rochester Egyetem geokémikusa, a Science magazinban publikált írás egyik társszerzője. Csütörtökön egy telefonos sajtókonferencia keretében különböző egyetemek kutatói számoltak be a felfedezésről, egy becsapódási kráter központi gerincéről és a hozzá kapcsolódó meteor becsapódási törmelékekről, melyeket Indiában, az Antarktiszon és Ausztráliában találtak.

"Ez a Föld történetének messze a legnagyobb tömeges kipusztulása" - mondta Douglas Erwin paleobiológus, az amerikai Nemzeti Természet Történeti Múzeum kutatója. A becsapódás a kövületek tanúsága szerint olyan hatalmas erejű volt, hogy az óceánokban élő fajok 90, míg a földiek 70 százalékát söpörte el bolygónkról. Ez a megdöbbentő bizonyíték késztette a korai geológusokat a Föld történetében egy vonal meghúzására, ami lezárta a Perm korszakot és elindította a Triászt.


A 250 millió évvel ezelőtti becsapódás helyzete az őskontinensen

A bedouti lelőhelyről kiemelt kőzettömbök arra utalnak, hogy több réteg óceáni üledék alatt ott pihen egy 250 millió éves meteor-becsapódási kráter. A felfedezést egyedi kvarc kristályok, megüvegesedett földpát kristályok, tiszta szilíciumdioxid-üveg és maga a meteorit apró darabjai támasztják alá. "Ezek együtt egyértelműen bizonyítják a becsapódást" - mondta Poreda, aki évtizedeket töltött vulkáni kőzetek tanulmányozásával, melyek a kevésbé tapasztalt szem számára összetéveszthetők a becsapódási törmelékkel.


Nem-kristályos üveg
A megtalált kvarcok olyan ásványi kristályok, melyek egy becsapódás erejének hatására a Földön található összes többi kvarctól eltérnek. Az üveges földpátok normálisnak látszó kristályok egészen addig, míg egy közelebbi vizsgálat rá nem világitott, hogy ezek egyszer már megolvadtak, majd gyorsan meg is szilárdultak mint nem-kristályos üveg, ami csak egy becsapódás alatt vagy után jöhet létre. A tiszta szilíciumdioxid-üveg felfedezése a meteorit becsapódás egy újabb árulkodó jele, magyarázta Poreda, mivel a hagyományos földi vulkáni folyamatok nem képesek 85 százaléknyi szilíciumdioxid-tartalomnál tisztább üveg létrehozására. "Bolygónkon ez csak becsapódás során jöhet létre" - közölte.

Bár a kutatók biztosak abban, hogy a bizonyítékok egy meteor becsapódására utalnak, hipotézisük véglegesítéséhez további bizonyítékokra és a kőzetek jobb időbeli beazonosítására lesz szükségük. "Az elkövetkező hónapokban további vizsgálódás következik, hogy még több bizonyíték álljon a rendelkezésünkre a fenti feltevés alátámasztásához vagy elvetéséhez" - mondta Erwin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    Mijen időben mérve pontosan?
    Valódi, közepes, dinamikai, baricentrikus, pólusingadozásokra korrigált világ, éves periodicitású ingadozásokra korrigált világ, vagy inercia-időben? :)/Könyvből puskáztam na..
  • ricsi1 #10
    ez mér lol?
  • Sephi #6
    Nem baj mert jo tudni hogy hova kell koltozni... mert ugye mi az eseje annak hogy ugyanoda csapna be egy ?:))
  • Sharkys #5
    Ja bocs, én sem olvasok el minden üzenetet. Egyébként ha jön a következő meteor, akkor úgy is jön Bruce Willis, azt meg ment mineket. :)))
  • Sharkys #4
    Ti szerencsétlenek! Az 65 millió éve volt, ez pedig 244 millió éve! Hát nem tudtok olvasni???? :)))
  • GABOR16 #3
    Akkor 2 szer is megtörtént :-)
    Úgyhogy hamarosan jön az újabb mereor :->.
  • Braveheart #2
    Ja de az "csak" 64 millió éve.
  • Braveheart #1
    Érdekes eddig úgy volt, hogy a mai Közép-Amerikába caspódott be...