Hunter

"Marsbeli jellemvonásokat" találtak a Földön

Egy Marsról származó meteorit furcsa jegyei, melyről többen úgy vélik, hogy idegen baktériumok megkövesedett maradványai, a tudósok szerint a víz alatt alakultak ki. Kutatók meglepő azonosságra bukkantak a Földön található vízalatti kőzetek és ásványos lerakodások mikroszkopikus jegyei és a híres Mars meteorit, az ALH84001 mikrobaszerű szerkezetei között.

A felfedezés közelebb viheti a tudósokat, hogy megtudják: vajon a 3,9 milliárd éves meteorit megkövesedett idegen életet tartalmaz-e. A bizonyíték vulkanikus kőzetekből és a világ legnagyobb alkáli tavából, a Törökországban található Van tó vízalatti geológiai formációiból származik. Ezeket a kőzeteket összetett karbonátok gömböcskéi pettyezik, melyek nagyon hasonlítanak az ALH84001-ben találtakhoz. Ezek a karbonát gömböcskék rendszerint a cianobaktériumoknak is otthont adnak.


A Van (bal oldalon lévő képek) és a ALH84001 nanodarabkáinak összehasonlítása - méretük megegyezik

Elektronmikroszkóppal vizsgálva a Van tóból származó karbonátokon felfedezhető, hogy hasonló méretű és szerkezetű parányi rúdszerű és ovális struktúrákból - melyekre a kutatók "nanotestekként" utalnak - áll össze, mint amit a meteoriton láthatunk. A kutatást Jozef Kazmierczak a Lengyel Tudományos Akadémia professzora és Stephan Kempe, a német Dramstadti Műszaki Egyetem professzora végezte el. Kazmierczak professzor szerint a Van tóból származó minták mutatják a legnagyobb hasonlatosságot az ALH84001 szerkezeteivel.

"Fizikailag és kémiailag is erős jelei vannak, hogy valami hasonlót tanulmányozunk" - nyilatkozott a BBC News számára. A Naturwissenschaften magazinban, ahol tanulmányukat publikálták, a szerzők azt bizonygatják, hogy az ALH84001 gömböcskéi valószínűleg a Mars egy hajdani alkáli tavában alakultak ki. A felfedezés újabb támogatást nyújt annak az elképzelésnek, mely szerint egykoron a tavak és sekély tengerek gyakoriak voltak a vörös bolygón.


A híres ALH84001
A kutatók több lehetséges eredetet is felvázoltak a Van tó karbonátjai eredeteként. Az egyik lehetőség szerint a cianobaktérium heterotrópok - egy baktérium, ami szerves összetevőkből származtatja energiáját - általi felbomlasztásakor jöttek létre. Egy másik lehetőségként azt vetették fel, hogy a karbonátok spontán, csapadék hatására alakultak ki, ami ha bebizonyosodik, akkor igen kétségessé teszi a lehetőséget, hogy az ALH84001 a marsbeli élet maradványait hordozza.

Kazmierczak és Kempe nem vont le következtetéseket a nanotestek természetéről. Más kutatók azonban bizonyítékot látnak bennük egy minden eddiginél parányibb mikroba létére, melyet "nanobaktériumnak" neveztek. A nanobaktériumok létét számos tudós keményen cáfolja, ők azok, akik hisznek az élet méretének egy alsó korlátjában. Szerintük az ALH84001 nanotestei egyszerűen túl kicsik ahhoz, hogy megkövesedett életformák lehessenek.


Kalciumban gazdag
vizekben is kialakulhattak
A kanadai McGill egyetem bolygó tudományokkal foglalkozó professzora, Hojatollah Vali, aki dolgozott az ALH84001-en, nem lát bizonyítékot nanobaktériumok létére. Szerinte a Van tó karbonátjai nem biológiai eredetűek. Vali szerint a magnetit és a vas-szulfid jelenléte a meteoritban, melyet a Földön egy bizonyos baktérium termel, a legjobb bizonyíték arra, hogy valaha létezett élet a Marson.

Dr. Kathie Thomas-Keprta, a Lockheed-Martin Corporation munkatársa, aki maga is alaposan megvizsgálta a meteoritot, meglepődött a Van tavi minták láttán. "Megdöbbentő a hasonlóság a Van tó és az ALH84001 karbonátjai között" - idézi nyilatkozatát a BBC News. A vita akkor oldódhat meg, ha egyszer végre egy űrexpedíció Mars kőzetekkel megrakodva visszatér a Földre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!