JohnnyCage

Kikerült a netre a Half-Life 2 bétája

Ezidáig ismeretlen hackerek feltörték a Valve Software internetes rendszerét, és a karácsonyi vásárlószezonra ígért Half-Life 2 teljes forráskódját ellopták. Az eset miatt a Valve a jövő évre halasztja a játék megjelenését.

Az eset a lopás ténye mellett felveti annak veszélyét is, hogy a játék online felhasználóit a jövőben esetleg hackertámadás érheti. Gabe Newell, a társaság alapító vezérigazgatója a HalfLife2.net weboldalon jelentette be az esetet reagálva azokra a híresztelésekre, amely szerint a játék forráskódja kijutott a társaságtól. A Valve nem kommentálta a vezető bejelentését, de igazolta annak hitelességét.

Klikk ide! Klikk ide!

Newell közleménye szerint szeptember közepén ismeretlen támadó jutott be a társaság e-mail rendszerébe, szeptember 19-én pedig a teljes Half Life 2 forráskódot megszerezte. A vezető szerint a hacker gyakorlatilag a társaság teljes számítógépes rendszerét megbénította. A támadó egy billentyűleütést naplózó programmal megszerezte a fejlesztők jelszavait, amelyet követően gyakorlatilag már nyitva állt az ajtó a hacker számára. A Valve Software internetes rendszerét az elmúlt egy évben emellett sorozatos denial-of-service (DoS) túlterheléses támadás érte.

Egyes jelentések szerint a támadó azért szerezte meg a játék kódját, hogy lehetőséget keressen benne a csalásra. A biztonsági szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a forráskód, amely egyes weboldalakról már letölthető, lehetővé teszi a hackerek számára, hogy könnyedén feltörjék a Half Life 2 játékot online játszó felhasználók számítógépét. Az eset ráadásul nem csak a Valve Software-t érinti, mivel az ellopott kódban más cégektől licencelt megoldások is voltak.

Klikk ide! Klikk ide!

Ezzel gyakorlaitilag több év munkája sérült meg súlyosan, hiszen többek között vadonatúj, a hírek és a megjelent videók tanulsága szerint forradalmasító hatású grafikai motor ketyegett a progi alatt, amelyért később más cégek milliókat fizettek volna Valvéék persze egyből dühödten közölték, hogy valószínűleg emiatt a játék csúszni fog, ám az újabb botrány még nagyobb port kavarhat. Kikerült ugyanis a hírek szerint a netre a Hl2 bétája, amelyet szintén hekkerek loptak el. A kiadó pedig megfáradtan erre csak annyit közölt, hogy a játék jövő áprilisában lesz hozzáférhető mindenki számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #65
    Hat ez uberszar, hol van ebbe AI? Meg a quake 1-be is tobb van. A grafika jo lett volna egy evvel ezelott hat nem tom sztem ezt kar lesz kiadni.
  • Cat #62
  • [NST]Cifu #60
    <i>...A kiadó pedig megfáradtan erre csak annyit közölt, hogy a játék jövő áprilisában lesz hozzáférhető mindenki számára...</i>

    <b>NEM IGAZ!</b>
    Egy VUGames illető nyilatkozott a Reauters-nak, ennyi. Nincs hivatalos megerősítés!
  • gonosz #57
    en az isora iratkoznek fel.. :) (ha 2000 ft lenne pl megvennem, kulfoldon fizetesaranyosan kb annyiba kerul)
  • Sub #54
    Az én véleményem: Ha a Valva olyan hülye hogy neten tartja a legújabb legnagyobb befektetésű dolgait az ő baja! De hogy a lopás miatt elhalasztjátk a megjelenést meg kell veszni!!!!!!!
    "A támadó egy billentyűleütést naplózó programmal megszerezte a fejlesztők jelszavait,.." Beszarok bazzeg!!!!!!! Egy kurva keyloggerrel fel jutni a Valve szerverihez!!! Ekkora védelmet! Az emberkét aki csinálta remélem jól megtömték legalább pénzzel!
    Másik oldalról:A Valve rendezte az egész játékot! Ha igen elérte céljait:1. Van mire fogni miért halasztanak!!!!!
    2.Megint mindenki a Half-Liféról beszél!!!
    Na ennyi lettem volna!
    Ja és inkább a FULL JÁTÉKKAL nyomhatnám mint szaros bétákkal de ettől függetlenül kipróbálom!!!! Az egész világ egy kurva nagy összeesküvés!!!
  • Dragoner #52
    eröl enyit hülye f****szok miért kel cstlakoztatni a nethez és különben is ha kisé felbaszták a gémerek(ez nem vicc)akkor miért ne szivasák be öket??? az 1 dolog hogy elöte elopják a motort de az a fasz valve meg nézhetné mi a fasz van szoval eröl enyit miért is lopták el mindet ,ert a gamerek(hackerek, crackerek)meg a normális játékosok kisé kifordultak magukbol idegesek letek jácanak az agyukal nah és a cracerek meg hackerek ugye kisé beszopatják a valvét emiat, és most éehet gondolkozni hogy miért ???IS??? továbbá no comment...

    saját vélemény:én letöltöm és eleszek vele adig mia g a teljes meg nem jelenik enyi
  • Orgi-CRPD #50
    A Hackert es a Crackert tenyleg meg kene kulomboztetni! Szvsz. tok bena barmok ha tenyleg elloptak toluk a forraskodot. Ha pedig direkt szivarogtattak ki akkor meg mi ertelme ennek a "azert loptak el, hogy feltorhessek kesobb a HL2 klienseket futtatok gepeit" dumanak?? A kiszivargott/ellopott beta pedig valoszinuleg reklamfogas. A forraskod pedig eleg sokat erhet meg felkeszen is, nemvaloszinu, hogy direkt lett volna. Addig rangattak az egeret a windows-okon mig megzuztak a gepeiket. :-)) Megerdemlik amit kaptak! Vertek a nyalukat egy motorra ami joval kevesebb technikai ujjitast hoz, mint a Doom3. Az Ati vs. Nvidia parbajba is belefojtak amihez semmi kozuk. Mindket kartyan tokeletesen futo programot kene irniuk nem szivatni az Nvidia tulajokat. Persze ehez nem directx kene hanem OpenGL. (http://hardwired.hu/forum/forum.hw?t=8302&hir=7022)
  • Tikal #49
    lehet hogy hülyeséget mondok de egyáltalán egy ilyen fontos dolgot miért kell elérhetővé tenni, ugy értem netre kapcsolva? miért nem lehet zárt rendszerben fejleszteni?

  • Mice #48
    amúgy meg dunsztom sincs miért kell minden -ha már így írták- "állítólagos" modelnek vigyorogni?
  • Mice #47
    Őszintén, te ha kiadó lennél mit mondanál?

    Gondolod, hogy inkább azt mondanák, hogy

    "hát igen, sza&ban vagyunk, de akkor már legalább ha kipróbáljátok, akkor minnél többen, mert szeretnénk tudni, hogy tetszeni fog e nektek!"

    viccnek jó