Hunter

Tiltakozások az Enola Gay kiállítása ellen

Az áldozatok hozzátartozói és a háborús veteránok tiltakozása ellenére kiállították a washingtoni Smithsonian Repülési és Űr Múzeumban a restaurált Enola Gay-t, azt a repülőgépet, ami 1945-ben ledobta az első atombombát Japánra.

A Boeing B-29 Superfortresst hivatalosan hétfőn adták át a Washington Dulles nemzetközi repülőtér déli peremén elhelyezkedő múzeumnak. A hatalmas területet elfoglaló Steven Udvarhazy Center hivatalosan december 15-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az 1945. augusztus 6-án Hirosimára ledobott atombomba 66 000 japán életét oltotta ki, míg további 69 000 ember szenvedett sérüléseket, melybe többségük belehalt. A második bombát augusztus 9-én robbantották fel Nagaszaki felett, ez 40 000 ember életét követelte és 25 000 sebesülését okozta. A sugárzás áldozatainak száma 230 000-re tehető. A bombázás után Japán augusztus 14-én kapitulált.




Az Enola Gay dobta le az atombombát Hiroshimára. A B-29-es szárnyszélessége 43 méter, tömege 62 370 kg

Ez az első alkalom, hogy az Enola Gay-t teljesen összeszerelték 1960 óta. Az 1984-ben elkezdett helyreállítást magánjellegű adományokból finanszírozták, összesen 300 000 munkaórát vett igénybe. A bombázások felett még ma is komoly viták zajlanak. 1995-ben a múzeum visszavonta egyik kiállítását, melyben szerepelt volna a hírhedt repülőgép törzsének egy része, a hirosimai bombázás ötvenedik évfordulóján.

A bombázót Paul Tibbets pilóta nevezte el Enola Gay-nek, édesanyja tiszteletére. Tibbets vezette a 12 fős legénységet a "Little Boy" névre keresztelt bomba ledobásakor, ami reggel 8 óra 16 perckor következett be Hirosima városa felett. A bombázás túlélői erőteljes nemtetszésüknek adtak hangot a tervezett kiállítás hallatán.

"Számunkra az Enola Gay egyenlő az atombombával" - mondta Sunao Tsuboi a bombázás áldozatai által létrehozott szervezet 78 éves igazgatója, aki a mai napig viseli a robbanás okozta égési sérüléseket és egyike a számtalan rákban szenvedő hirosimainak. "A repülőgép kiállítása nem csupán számunkra sértés, de a bombázás dicsőítése is."






A 300 ezer munkaórával restaurált gép csak egyike a 15, atombombák
ledobására módosított repülőgépnek

A múzeumot az amerikai háborús veteránok is hevesen támadják, akik szerint a tervezett kiállítás túlságosan is a japán áldozatokra összpontosít, és figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy a bombázás lényegében Japán megadását eredményezte, egyben a II. Világháború végét jelentette. Jack Dailey, a múzeum igazgatója folyamatosan állítja, hogy a múzeumnak nincs szándékában a viták felszítása, hozzátéve, hogy a kiállítás az amerikai történelemben lezajlott repülési és űrrepülési technikák fejlődési bemutatójának része. Ez azonban nem győzte meg a túlélőket.

"Ez egyértelműen egy embereken végrehajtott kísérlet volt, ami gyerekeket, felnőtteket, öregeket és nőket gyilkolt meg válogatás nélkül" - nyilatkozott Akito Suemune, egy másik atombomba elleni szervezet elnöke, aki 18 éves volt a Little Boy ledobásakor. "Nem hisszük, hogy a kiállítás a technika bemutatását szolgálná."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RUSSIANBOY #53
    Én csak most szereztem erről a kiállitot repülőről tudomást egy dokumentum film formájában.


    Akármennyire tetszik nem tetszik egyeseknek és sértőnek tartják ez is a történelmünk része igy ez is kiállitást érdemel.


    Voltamm anno kétszer is Auscwitz-ban és az se semmi.Ennyi erővel azt is be lehetne tiltani de nem.Sajnos ezek a dokumentumfilmek és "emlékek" amik ki vannak állitva meg vannak hagyva kell hogy emlékeztessenek minket hogy milyenek is vagyunk valójában és mégegyszer ne kövessünk el ilyen hibát.

    Ugyhogy akármennyire is megrázo ez a tény hogy egy 45ben repült gépet amely a világ első atombombáját dobta le ki kell állitani.

    Bár az amerikaiakat valoszinüleg büszkeséggel tölti el eleinte de ugy ahogy a nácik között is voltak akik nem értettek egyet az akkori döntésekkel-parancsokkal vagy az elvekkel ugy szerintem amerikaiak között is megoszlik a vélemény.


    Én nagyon szivesen megnézném egyszer ezt a repülőgépet mert az attol a pillanattol már nem csak egy gép.


    Bár szörnyűséget hordozott a belsejében amit az ember maga készitett el de ez már akármennyire is szörnyű a történelmünk része mint Auscwitz vagy mint Csernobil.

    Utóbbit persze szintén megnézném mivel érdekel a téma és ilyen jellegű történeteket is irok (www.stalker-story.hupont.hu)





    gonosz:

    Te miről beszélsz?Japcsikhoz egyáltalán semmi közünk nem volt a németek meg innen is vittek zsidókat és mészároltak le embereket mivel Hitler elve szerint a(z akkori) német egy felsőbbrendű faj és világuralomra akart törni.Még hogy szövetségeseik voltunk..


    Amerikával vagyunk szövetségesek és ennek is meg fogjuk inni a levét mert mi minek küldünk magyar katonákat most afgánba?Békefenntartónak vagy valami másnak?Mert nem harcolnak.És nem is kellene.Amerikának is ki kellene vonulnia Afgánoktol és nem halna meg annyi amcsi katona.

    Tény hogy szept.11 után amerika ugymond hadat üzetn Bin Laden-nek de amerika már régebb óta ott tartózkodik mielőtt még lett volna szept.11.Mindig olyan dolgokba mennek bele amihez semmi közük.Most ez van velünk is.Minek küldünk oda magyar katonákat?Menne a franc oda.Ezzel hogy magyar fiaink is ott vannak szépen csak azt érjük el hogy mi is emlitve leszünk azon a bizonyos listán ahol majd várhatók merényletek mert amerika szövetségese vagyunk.És az afgánok szemében amerika ellenség és aki szövetséges vele szintén ellenség akár harcolt velük korábban akár ölt meg embereket akár nem az afgánok szemében amerikát segitjük aki a számukra ellenség igy mi is.
  • BiroAndras #52
    "A japanok mar reg veszitettek es tehetetlenek voltak"

    Lehet, hogy már vesztettek, de ezt ők nem fogták fel. Ha nincs az atombomba, akkor valószínűleg invázióra lett volna szükség, aminek sokkal több áldozata lett volna. Egyébként hagyományos bombákkal is el lehet érni ugyanezt a hatást, csak több ezer gép kell hozzá 1 helyett. Nem az volt a lényeg, hogy 1 várost el tudnak pusztítani (azt már megtették korábban is), hanem az, hogy egyetlen bomba elég hozzá.
    Egyébként ha akkor nem vetik be a bombát, akkor később vetik be, amikor már több van belőle, és esetleg az oroszoknak is van. Sokkal rosszabb lett volna.

    "erre az allitolag legfejlettebb igazsagos nagyhatalom tobbszazezer civilt kivegez egy latvanyos erodemonstracio kereteben. Csecsemoket, terhes noket."

    Folyamatosan bombázták a városokat (mindkét fél), nem ez volt az első eset. Sőt, volt több civil áldozatot követelő hagyományos bombázás is nem egyszer. A másik oldalon pl. Londont is rommá bombázták. Ja, és szó nincs róla, hogy itt bármi is igazságos lett volna.

    ""Bezzeg ha nyert volna Japán és németo a 2. világháborúban, most MIND HALOTTAK LENNÉNK!"
    SZOVETSEGESEIK VOLTUNK!!!"

    Nem hiszem, hogy velük jobban jártunk volna, mint a kommunistákkal. Mi "alsóbbrendű" népek voltunk.
  • Mindenhova #51
    Nem mai a hír...

    Az USA a lehető leg bölcsebben cselekedett.
    Érdekes, h. senkinek nem jut az eszébe megkérdezni azokat a szülőket, akiknek a fiai nem zsákban érkeztek haza:, hölgyem, uram, nem lett volna jobb ha a fiuk meghal? Vagy azokat a gyerekeket akik megszülethettek, nem lett volna jobb, ha meg sem születsz? Vagy azokat a szülőket, akik Porl Habor és a bombákig elvesztették fiaikat. Nem lett volna jobb, már Porl Habor elött ledobni a bombákat? (persze ha léteztek volna) Senki sem tudott akkor még a sugárzásról, annak következményeiről. És külömben is. Japán volt az agresszor. Az agresszor pedig megérdemli, ha elvágják a torkát, és kifolyatják minden csepp vérét. Jólehet, h. manapság az USA is igyekszik ezt kiérdemelni.
  • Deffyant #50
    jólenne ha a kicsinyes zsidózást meg a tömegmészárlások felorolását máshol intéznétek, és ha nem bírják 1esek felfogni hogy az a szerencsétlen vasdarab nem tehet róla hogy mire használták és hogy mi lett a következménye akkor nem tom mit keresnek itt... 1épként is ha a japcsik és mindenki más nem elég fejlett agyilag ahhoz hogy megértsék hogy a történelem az történelem, és a tárgyi emlékek eltüntetésével még semmivel sem teszik jobbá azt ami ott történt, akkor talán a gépet vehetnék 1fajta emlékműnek is az áldozatok emlékére, és nem azon kéne mesterkedniük hogy elsüllyesszék valami roncstelepre...
  • Tetsuo #49
    Tiltakozom!
  • Demon Eyes Kyo #47
    De, az amcsik a történelemben soha semmit sem bántak meg, az indiánok kiirtását sem, ezt miért tennék? Bemutatják, hogy ők milyen fasza gyerekek, ennyi.
  • Power #46
    Sajnálkozott valaha is?
    Talán egyszer majd beismerik, hogy rossz döntés volt.
  • Power #45
    Ha még élne olyan török, akire kátrányt öntöttek, akkor teljes joggal tiltakozna a kátrányos vödör kiállítása ellen.
  • Demon Eyes Kyo #43
    Az usa valamikor is sajnálkozott az atombomba ledobása miatt? Ha nem akkor csak saját maguk dicsőitésére állitják ki ezt a gépet.
  • Bonewerkz #42
    szerintem, hogy az usa egy posztmodern roma, azt tudja mindenki. ettol fuggetlenul, ha mar valaki vallalja a multjat, akkor az mar fejlodes (ahogy a nemet vallalja az auschwitz-ot, vagy az orosz a gulag-ot) mi lenne, ha pl jonne a torok turista tiltakozni az egri varhoz, meg nekiallna forro katranyt borogatni a var falara?:))
    vagyis: ez tortenelem