Hunter

Wimpzilla, avagy a sötét anyag

Wimpzillák hada rejtőzik galaxisunkban és tartják ostrom alatt a Földet. Ezek a fantasztikusnak hangzó bestiák két olyan rejtélyre is magyarázatot adhatnak, ami évek óta megkeseríti a fizikusok életét. Az egyik az univerzum hiányzó tömegének forrása, a másik a bolygónkat súlytó hatalmas erejű kozmikus sugárzások eredete.

A fizikusok kiszámították, az univerzumot felépítő anyag nagy részét a számunkra láthatatlan "sötét anyag" alkotja, máskülönben a galaxisoknak nem lenne elegendő gravitációs vonzásuk, hogy együtt tartsák egymást. Eddig a legvalószínűbb jelöltek a sötét anyag címre a WIMP-ek, a név az angol megfelelő kezdőbetűiből áll össze, jelentése gyenge kölcsönhatásban álló masszív részecskék, melyek 50-100-szorosai egy proton tömegének. A baj csupán az, hogy még soha senkinek nem sikerült észlelni egyetlen ilyen részecskét sem. Ez azért lehet, mert a WIMP definíciója alapján hajlamos egyenesen áthaladni a hétköznapi anyagon. Vagy a sötét anyag valami másból készült. 1999-ben Edward Kolb, a chicagoi Fermi Intézet kutatója munkatársaival egy másik jelöltre voksolt, ami közvetlenül az ősrobbanás után jöhetett létre. Az akkor felszabaduló hatalmas energia a WIMP tömegénél 10 milliárdszor nagyobb részecskéket hozhatott létre, melyeket a kutatók a Godzilla mintájára Wimpzilláknak neveztek el.

"Bár elég furcsa nevük van, a Wimpzillák a jelenlegi spekulatív elképzelések közül a legésszerűbbek" - mondta Angela Olinto. Ha pedig a Wimpzillák léteznek, újabb rejtélyre adhatnak magyarázatot: honnan jönnek a nagy erejű kozmikus sugarak? Ezek a részecske nyalábok bombázzák bolygónkat a világűrből. Energiájuk túl magas ahhoz, hogy egy távoli forrásból utazzanak idáig, így valahol a közelben kell létre jönniük, az asztrofizikusoknak azonban nincs elképzelésük mi okozhatná azokat szomszédságunkban.

A Wimpzillák megsemmisülése vagy elbomlása létrehozhat ilyen hatalmas energiájú részecskéket, állítja Klob, valamint Pasquale Blasi az olasz Arcetri Asztrofizikai Obszervatórium, és Rainer Dick a kanadai Saskatchewan Egyetem tudósa nemrégiben publikált munkájukban.

Míg a WIMP-eket lehetetlen volt érzékelni, nehezebb alakmásaikat könnyebb lehet megtalálni. A kutatók kiszámították, ha a hatalmas energiájú kozmikus sugarakat a Wimpzillák gerjesztik, akkor főként gamma sugarakból kell állniuk, mintsem protonokból vagy atommagokból, ez pedig ellenőrizhető.

A következő generációs kozmikus sugárzás detektorok, mint az argentin Pierre Auger Obszervatórium és az Extreme Universe Space Observatory, melyet az űrállomáson fogna üzembe helyezni, képes lesz betekinteni galaxisunk középpontjába. Ha Blasinak és munkatársainak igaza van, akkor gamma sugarakat kell majd látnunk, melyek a galaxis közepéből áramlanak kifelé. "Ez forradalmasítaná az alapvető fizikáról alkotott felfogásunkat" - mondta Dick.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #38
    1/100000
  • bende #37
    Jobban mondva a vöröseltolódásból számított sebesség.
  • bende #36
    Ja, tudtátok, hogy a vöröseltolódás kvantumos jellegű? 2,67 km/s-os léptékekben változik. Ezérdekes, mert az autópályán az autók nem 5 km/h többszörösével mennek.
  • bende #34
    OK.
    Adjatok egy értéket a Hubble állandóra!

    B.
  • Frank #33
    Talentum Tudomanyos Konyvtar
    John Gribbin: Az ido szuletese
    Qrva jo konyv!
  • Tompi #31
    Ez tutira nem kacsa. Kicsit tul sok nagyon okos emberek(meg talan alam is okosabbak!:) szulemenye. Szoval elhiheted, hogy a tevolsagmeres marha fontos. A kozeli csillagokat egyszeru megmerni Az elmozdulaasbol szamitasz tavolsagot(3szogeles). Viszont egy messzi, messzi galaxisnak :) a tavolsagat csak a fenyessegebol tudod meghatarozni, vagy szupernovabol, vagy valtozo csillagogbol(ezek periodikusan valtoztatjak a fenyesseguket Cefeida, vagy mi a turo). Szoval amig nem tudjuk, hogy mekkora a vilagegyetem, addig nagyon sok dolog marad soteten...
    Van egy jo kis kony errol a temarol. Szerzot nem tudok es a cimre sem emlekszem (de majd Imre kijavit :))) Csak annyira, hogy az alcim ilyesmi: Hogyan mertuk meg a vilagegyetemet. Es azthiszem a vilag-egyetem sorozatban jelent meg, vagy mi....
  • Tompi #28
    De a Hubble allando kiszamitasanal(meghatarozasanal) nem az volt a gond, hogy a vilagegyetem eletkora fiatalabbra jott ki, mint a fold eletkora? Es csak aztan meghataroztak egy elfogadhato erteket...
    Szoval nem lehet, hogy a vilagegyetem joval oregebb, mint gondoltuk es a H allando sem pontos?
    Ezzel nem arra akarok kilyukadni, hogy nincsen sotet anyag, elkepzelheto, hogy nem akkora a mertteke, mint gondoljak?
  • bende #27
    Na ja!
    De ez csak akkor igaz, hogyha helyből feltételezed azt, hogy a világegyetem sok milliárd éves, és ősrobbanással alakult ki. Csak akkor van értelme ennek a képletnek. És persze az is kétséges, hogy tágul-e a világegyetem! A vöröseltolódásnak más oka is lehet!
  • kovga #26
    Azt hiszem hazudnék ha azt mondanám, hogy értem de legalább már dereng valami.
    Persze megvilágosult az is bennem, hogy ez a téma nem nekem való.
  • kovga #24
    Bár van aki azt írta, hogy aki nem ért hozzá az ne szólaljon meg azért mégis érdekelne az a kritikus sűrűség.
    Mennyi is az? Honnan tudják, hogy annak annyinak kell lennie? Vagy csak valaki azt mondta, hogy legyen annyi és kész.
    Nem lehet, hogy már mindent láttunk és közben keresünk valamit ami nincs és nem is kell?