Hunter

Hogyan láthatunk át a falon?

A római idők óta high-tech anyag a beton, amikor felfedezték, hogy vulkánikus hamu hozzáadásával a keverék víz alatt is megköt. Akkoriban úgy hitték, hogy lószőr hozzákeverésével a beton kevésbé hajlamos az összezsugorodásra szilárdulás közben, ha pedig vért kevernek bele, akkor az fagyállóvá teszi. A modern időkben a kutatók más anyagokkal próbálkoztak, melyek új tulajdonságokkal ruházhatják fel, és olyan betont állítottak elő, ami képes az elektromosság vezetésére. Ha feszültség éri felmelegszik, az így készült járdák ezáltal képesek önmaguk hótól való megtisztítására.

Bill Price a Houston Egyetem munkatársa most egy ambiciózus tervvel állt elő, ami még furább tulajdonsággal látja el a betont: azt szeretné, ha átlátszó lenne. Dr. Price-ban akkor merült fel először az ötlet, amikor egy koncertterem építészeti modelljét tanulmányozta, melyet áttetsző anyagok használatával készítettek, hogy ezáltal áttekinthetőbbé váljon az építmény szerkezete. Ekkor kezdett gondolkozni, vajon meg lehetne-e építeni a valódi koncerttermet, úgy hogy az hasonló legyen a modellhez. A dolog nem olyan őrültség, mint amilyennek hangzik. Technikailag a beton három összetevő egyszerű keveréke: egy nagy adag durva adalékanyag (mint a kavics), kisebb adag finom adalék (mint a homok) és a kötőanyag vagy cement, hogy mindezeket szilárddá változtassa.

Így elméletileg elég könnyű elkészíteni különböző méretű műanyag vagy üvegdarabokból, átlátszó ragasztóval. Az év eleje óta Dr. Price különböző receptekkel kísérletezik. Mivel a betont gyakran erősítik acél rudakkal, ezért neki is átlátszó műanyag rudak után kellett néznie hasonló célzattal. A tesztek azt mutatják, hogy szerkezetileg az áttetsző beton épp olyan jó, mint a hagyományos, árban azonban közel ötszöröse. Dr. Price elsőként tapasztalhatta meg, hogy az áttetsző igen messze van az átlátszótól. Célja hogy megvalósítsa ötletét és a teljesen átlátszó beton valósággá váljon.

Mindenesetre munkájának híre széles körben terjed az építészek között, sokan érdeklődnek az áttetsző vagy átlátszó beton kereskedelmi forgalomba kerüléséről. Ez állítólag még várathat magára néhány évet, bár Dr. Price már előrehaladott tárgyalásokat folytat egy jelentős beton gyártóval, mialatt finomítja az általa elképzelt anyagot és megpróbál engedélyt szerezni az anyag használatára egy San antonioi magánház építésénél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #28
    Nemrég? Várjunk csak! Ez egy 2002-es hír... Akkor... ;)
  • tsasvari #27
    Bazz, ezzel egy magyar egyetemista nyert valami díjat nemrég és szabadalmaztatta is... Dr. Price plagizál, mint állat?
  • Gladiator #26
    hát ez szar poén volt.
  • Deus Ex #25
    Üdv.

    Mit mond a rakéta, amikor eltalálja az átlátcó házat?

    - Bocs, nem láttalak.
  • Fatality #20
    Hogyan "láthatunk át a falon"? Pofonegyszerű: Felrajzolunk egy "á" betüt a falra...
  • Gabest #15
    Ez az áramot vezető betonjárda elég gáz, elég ha csak belecsap a villám egy forgalmas sétálóutcában...
  • b #14
    nem tudom mi ezen a kunszt, körk kapitány már vagy 20 éve használja az átlátszó alumíniumot. :)
  • hugi_0 #10
    Muldi csak igy tovabb
  • Totya000 #9
    rajzolunk ra egy "Á"-t
  • item #6
    Beirjuk a consol-ba a cheat kódot !! hehe..