Hunter

Újonnan felfedezett neutroncsillag

Hűvös csillagok

Tízszer olyan hideg az a csillag melyet nem rég még egy nukleáris robbanás hihetetlenül forró hullámai ostromoltak, mint arra a tudósok számítottak. Ez arra késztette a csillagászokat, hogy újra értékeljék elméleteiket a csillagfizikával kapcsolatban.

Több mint egy évtizede, többmilliárdnyi hidrogénbomba energiája rázott meg egy neutroncsillagot nem messze galaxisunk középpontjától. Hónapokkal a folyamat lezajlása után egy asztrofizikus a földkörüli pályán haladó Chandra röntgensugarú obszervatóriuma segítségével megmérte az ostromlott csillag hőmérsékletét és meglepve tapasztalta, hogy az semmivel sem forróbb, mint a közeli csillagok, akik megúszták a felszabadult energia pusztítását. "12 év folyamatos termonukleáris robbanásokkal. Az ember azt gondolná, hogy ez felmelegíti a dolgokat," - mondta Rudi Wijnands a Massachusets Institute of Technology munkatársa, aki múlt héten jelentette be felfedezését.

"Most nyitott a kérdés, vajon némely neutron csillag tovább van fagyott állapotban, mint azt gondoltuk... vagy rendkívül gyorsan lehűlnek". A neutroncsillagok a szupernóvákká robbant hatalmas csillagok maradványai. A haldokló égitestek levetik a külső burkukat, míg a belsejük berobban és összeomlik sűrű magvakká, melyek intenzív gravitációs erőt gyakorolnak. Mint a többi neutron csillag, ez az egy is, amit KS 1731-260 ként ismernek, gázokat vagy a táplálóanyagot húzza el egy egészséges kísérő csillagtól.

A donorbolygótól elnyert kavargó anyag beleütközik a neutroncsillagba ezáltal hőrobbanásokat elindítva. Ezek a gázelnyelő periódusok hetekig, akár évekig is eltarthatnak. A csillagászok azt várták, hogy a KS 1731-260 viszonylag felforrósodik a 12 éves robbanássorozat végére. Az eredmény azonban azt mutatta, hogy ez a neutroncsillag semmivel sem melegebb mint a szomszédaikból mindössze hetekig vagy hónapokig táplálkozó társai. A csillagászoknak egyelőre nagyon kevés elképzelésük van a dolgok miértjére. Talán a megfigyelt objektum sokkal hosszabb ideig volt fagyott állapotban, mint azt a tudósok feltételezték. "Lehet, hogy egy újfajta neutroncsillag rendszert azonosítottunk, ami évezredekig szunnyadhatott" - mondta az MIT csillagásza, Walter Lewin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!