Hunter

Rejtélyes feketelyukat találtak

A Földtől nem kevesebb, mint 3 millió fényévre lévő M33 galaxisban a tudósok feltételezése szerint egy közepes tömegű feketelyuk található. A közepes jelző persze relatív, hiszen ez a tömeg a mi Napunk háromezerszerese. A legkisebb feketelyuk is tízszerese a Napnak, míg a legnagyobb akár egymilliárdszoros tömeggel is rendelkezhet. Tudjuk, hogy mindent magukba szippantanak, olyan erős a gravitációs vonzásuk, hogy még a fény sem menekülhet éppen ezért nehéz rájuk találni. A csillagászok azonban kikövetkeztették, hogy szinte minden galaxis közepén található egy-egy hatalmas feketelyuk, beleértve a Tejút-rendszert is.


3 millió fényév szinte kimondhatatlan, ha kilométerben akarjuk meghatározni, a kozmikus standard szerint viszont közelinek számít, az M33 pedig a leggyakrabban megfigyelt szomszédunk. A new jersey-i Rutgers Egyetem tudósai az M33 vékony profilja miatt következtetnek arra, hogy ott egészen másféle feketelyuk rejtőzik, mint a többi bolygórendszerben.

"A feketelyuk tömegének legjobb mérőeszköze a galaxis 'kidudorodásának tömege" - fejtette ki a Rutgers csillagásza, David Merritt. "Az M33-nak pedig szinte nincs is".

Hogy érthetőbb legyen a fenti állítás, összevetve a Tejút-rendszerrel, amely kissé egy tükörtojásra emlékeztet - ahol egy a napnál 3 milliószor nagyobb tömegű feketelyuk rejtőzik a "sárgájában" - az M33 alakja viszont olyan lapos, mint egy palacsinta.

Mivel ezek nem láthatóak, a kutatók úgy próbálják megállapítani a jelenlétüket és a méretüket, hogy a galaxis közepe körüli csillagok örvénylését figyelik, Merritt és munkatársai ezt a Hubble Űrteleszkóp segítségével végzik.

Ha a csillagok gyorsabban örvénylenek, ahogy haladunk a középpont felé - ahogy azt a lefolyóban távozó víz is teszi, akkor ott, nagy valószínűséggel egy feketelyuk tevékenykedik. A csillagok örvénylési sebességétől függően tudják a csillagászok megbecsülni a tömegét. Rendelkeznek ugyan hozzávetőleges magyarázattal a kis és hatalmas feketelyukak kialakulásáról, ám a közepes tömegűek eredete sokkal rejtélyesebb, mondta Merritt.

A kvazárok és egyéb fényes objektumok, melyek másodpercenként összehasonlíthatatlanul nagyobb energia létre hozására képesek, mint a Nap, könnyen átalakulhatnak hatalmas tömegű feketelyukakká, míg a haldokló csillagokból, szupernóvákból képződhetnek a kisebbek.

A közepesekre azonban egyelőre nincs magyarázat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • _RudY_ #33
  Kisebb feketelyukakat jó lenne házilag előállítani, mondjuk főleg 8-as, 10-es méretben, mert akkor simán eladnám lakásfelújítóknak és barkácsolóknak...fúrógyár meg zárhat befele )÷Đ
 • Meszi #26
  hogy ott egészen másféle feketelyuk rejtőzik, mint a többi
  bolygórendszerben.

  Ez egy mondat a cikkbol...Nem is tudtam hogy feket lyukak vannak a bolygorendszerekben...Elegge erdekes a kijelentes...Kicsit elirtak.
 • Meszi #25
  dukenak teljesen igaza van, innen egyertelmuen kideritheto egy fekete lyuk gravitacios mezeje.
  Informacio sajna nem juthat ki a fekete lyukbol, igy sosem fogjuk megtudni mi van odabent. A jelenlegi legjobb elkepzeles szerint a fekete lyuk teljes tomege (ami mar ugye nm anyag,hanem energia formajaban van jelen) a fekete lyuk tomegkozeppontjaban egy pontban osszpontosul.Ez egy vegtelenul kicsi teret jelent.
 • KiPéTa #21
  Egyáltalán honnan tudjuk, hogy szétszedné a gravitáció? Valamit közel vittek már egyhez, vagy esetleg láttak már egy ilyen esetet? :) Amúgy szerintem azt is meg kéne nézni, hogy ha gravitációnak térgörbítő hatása van, akkor nem lehet, hogy a térgörbület kelt gravitációt? Az érzékelésre pedig nem tudnak jobbat kitalálni a fénynél (látás)?
 • CAD #20
  Sztem tok erdekes a tema, kar hogy szintes smmit nem tudunk rola... ezek a "send a robot" dolog eleg nagy baromsag... egyreszt, hogy jut el oda a robot? - ok hogy csak 30 ezer ev, de mivel hajtjuk meg? - napenergiával? - ok amig napkozelbe van es utanna? - egy ido utan mar kovetni sem tudjuk - es ha beleutkozik valamilyen kisbolygoba, vagy akarmi masba? - szal jelenelg halálosan lehetlen, ugyhogy maradjunk a mindent a szemnek - vagyis jelen esetben meg annak sem - effektusnál...
 • Lacc #16
  Fiúk, megtaláltam a megoldást! Küldjünk be egy robotot MADZAGGAL, esetleg SPÁRGÁVAL! Ha eéág ideig bent volt, megrántja a spárgát, és mi a Földről VISSZAHÚZZUK! Ezt be is küldön a NASA-nak!
 • KaanGr #7
  és nem csak a robot nem tudna belöle kijönni, hanem a rádiohullám vagy bármilyen vivőfreki vagy akármilyen jel, amin adatot tudna szegény robot külddeni. Dzóval nem sok értelme. De ez télleg érdekes. Mi van ha az a feketelyuk már tényleg nincs csak a ég elküldött fényeit látjuk. :)
 • Laalee #3
  ha olyan gyorsan miesz mint a feny a tomeged és a mereted végtelen lenne :)

  nemtudom miert nem a szubteren keresztul mennek :)