Gyurkity Péter

Az 5G gyorsabb kiépítését szeretné az EU

A tagállamok több téren elmaradnak a kívánt szinttől, a versenyben maradáshoz ezt le kell dolgozni.

Az ötödik generációs technológia meglehetősen gyakran szerepel híreinkben, nemrég például arról írtunk, hogy már vezetnek az 5G-okostelefonok, később azonban a problémákról is olvashattunk, Románia ugyanis nem tudta értékesíteni az 5G-licenceket. Most az EU-s illetékesek jelezték, hogy gyorsabb, határozottabb lépéseket akarnak.

A napokban az európai bizottság a Digital Economy and Society Index (DESI) 2022-es jelentését tette közzé, amely a A digitális korra felkészült Európa névre keresztelt program fontos részét képezi. Az anyagban a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutatókat vetik össze tagállami szinten, ebben pedig azt látjuk, hogy ezen a téren is igencsak komoly különbségek jelennek meg a közösségen belül. Kiemelik például, hogy Finnország, Dánia, Svédország, valamint Hollandia meglehetősen jól áll a rangsorban, viszont még ezen országokban is kívánnivalót hagy maga után a mesterséges intelligencia, valamint a Big Data alkalmazása, annak elterjedtsége, ez pedig fontos hiányosság, mivel az évtized végére kitűzött célokat enélkül nem igazán érhetjük majd el.

A négy különböző szempontot felsoroló indexben Lengyelország, Görögország, Bulgária és Románia kullog a sor végén, ezen tagállamokban kifejezetten rossz a helyzet – ahogy azt korábban említettük, utóbbiban még a licencek értékesítése is komoly gondot okozott. A lengyelek és a görögök jelentős mértékben javítani tudtak a lemaradáson, a bolgárok és románok viszont még mindig komoly hátrányban vannak, ami csak részben magyarázható történelmi okokkal. Hazánk hátulról a hatodik, éppen megelőzve Szlovákiát, viszont picit lemaradva Horvátországtól, amely a humán tőke és a digitális technológia jobb integrációjával előzött meg minket, bár az elérések és a digitális szolgáltatások terén már mi állunk jobban.

A bizottság szerint eddig a rendelkezésre álló spektrum 56 százalékát sikerült csak értékesíteni, ennek felgyorsítása lenne a következő feladat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!