Gyurkity Péter

Nem tud 5G-modemet kifejleszteni az Apple

A jelek szerint befuccsolt a házon belüli projekt, így maradnak a Qualcomm megoldásainál.

Az Apple fejlesztései kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy több régebbi okostelefonnak inthet búcsút az iOS 16, eközben viszont az idei, valamint az jövőre várható generáció kapcsán is egyre-másra jelentek meg az előrejelzések és friss információmorzsák. Most egy újabb példány bukkant fel, ami viszont már komoly kudarcra hívja fel a figyelmet.

Már hónapokkal korábban felmerült, hogy az Apple a 2023-ra tervezett iPhone 15 típusokat saját, házon belül kifejlesztett 5G-modemekkel szerelné fel, ezzel leváltva az Qualcomm által leszállított példányokat, egyben pedig fokozatosan leépítve az együttműködést. A számos alkalommal megbízható forrásnak bizonyult Ming-Chi Kuo folyamatosan figyelemmel követi a fejleményeket, most közzétett rövid Twitter-bejegyzésében pedig arra utal, hogy a házon belüli projekt kudarcba fulladt, így az iPhone 15 is a Qualcomm modemjére épül majd. Ezzel a partner részesedése marad 100 százalékon a korábban meghatározott 20 százalékos arány helyett, vagyis nem lesz komoly változás a modemek terén.

A fenti hír (amennyiben helytálló) komoly kudarcot jelent az Apple számára, amely már jó ideje igyekszik megszabadulni az Qualcomm partnerségétől. Katasztrófáról persze nincs szó, mindössze annyi történt, hogy több időre lesz szükség a saját megoldás kifejlesztéséhez, bár ezzel kapcsolatban arról sem feledkezhetünk meg, hogy 2019-ben 1 milliárd dollárért vásárolták fel az Intel modemes részlegét – amelynek korábban szintén meggyűjt a baja az 5G-modemek kifejlesztésével. A munka minden bizonnyal folytatódik, meglátjuk, mire jutnak majd az elkövetkező 1-2 évben.

Az Apple egyébként éppen 15 évvel ezelőtt mutatta be az első iPhone okostelefont, amely akkor forradalminak bizonyult és hamar népszerűvé vált. Az akkor alkalmazott 3,5 hüvelykes kijelző és egymagos processzor ma már nevetségesnek hat, ez viszont nyilván igaz lesz a mai példányokra a 2030-as évek második felében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #4
  Nem a hardver fog elavulni, hanem az elérhető szolgáltatások. Ahhoz, hogy a telefonod használható maradjon szükség van a szoftveres támogatásra is, márpedig egy 15 éves hardvert egyetlen gyártó sem fog támogatni, annak hiányában pedig nem férsz hozzá az online tartalom nagy részéhez.
 • Sequoyah #3
  De, laptopnal is volt kenyszer, csak mar elfogyott ra a ter es az igeny.
  15 eve minden evben lattam valami kivanatosat az uj telefonokban, szoval ha penzem van ra, akkor lecsereltem volna minden evben. Most viszont a majdnem 4 eves iPhone-omat eszem agaban sincs lecserelni. Szoval a telefonok is elertek most mar arra a szintre, hogy minden megvan benne amire egy atlag felhasznalonak szuksege van.

  Mig 15 eve egy 4 eves telefon szornyen elavultnak szamitott, ma meg teljesen modern. Ebbol a trendbol extrapolalva, egy 15 eves telefon 15 ev mulva nyilvan nem szamit majd ujszerunek, de kozel sem tunik majd annyira elavultnak mint ma egy 15 eves telefon.
 • CrazyAchmed #2
  "nem biztos hogy a mai telefonok nevetségesek lesznek 15 év múlva"
  Nem biztos, de inkább valószínű, hogy azok lesznek. A laptop azért nem jó példa szerintem, mert ott nincs az a kényszere a gyártóknak, hogy minden évben kitoljanak egy-egy új generációt, mobilnál meg muszáj valamit "virítani" minden évben, így 15 év múlva eléggé el fog térni a mostanitól, ez biztos.
 • zola2000 #1
  "Az akkor alkalmazott 3,5 hüvelykes kijelző és egymagos processzor ma már nevetségesnek hat, ez viszont nyilván igaz lesz a mai példányokra a 2030-as évek második felében"

  Nekem akkor az hatott nevetségesnek a nokia N95 mellett, hogy a kezdeti verzióban még nem volt appstore, nem lehetett hivatalosan emulátorokat használni, nem tudta a másolás-beillesztes műveleteket, nem volt fájlkezelő, csak 2 megapixeles fixfókuszos kamerája volt stb én nem hittem a sikerében akkor még.

  Egyébként nem biztos hogy a mai telefonok nevetségesek lesznek 15 év múlva, ma egy 15 éves laptop jó lehet böngészni kis erőforrás igényű linuxal vagy memória+SSD frissítés után windows 10et viszi, míg 2007ben egy 1992es laptoppal mit lehetett kezdeni?