Gyurkity Péter

Már vezetnek az 5G-okostelefonok

Jól ismert nevek növelik a technológia népszerűségét, viszont jönnek fel az olcsóbb megoldások.

Alig néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy Európában a Realme nőtt a leggyorsabban, ami némileg meglepő, bár ez egyben szépen illeszkedik a kínai gyártók előrenyomulását mutató trendbe. Most az 5G-okostelefonok terjeszkedéséről olvashatunk egy friss anyagban, eszerint már megtörtént a nagy váltás.

A Counterpoint Research elérhetővé tette friss felmérését, amelyben az elkövetkező néhány év várható fejleményeit is előrejelzik. Ebben egyebek mellett arról olvashatunk, hogy az idei év első hónapjában már megtörtént a nagy váltás, akkor ugyanis világszerte az eladott új okostelefonok már több, mint fele, egészen pontosan 51 százaléka támogatta az 5G-elérést, vagyis kevesebb, mint 3 évre volt szükség a többség megszerzéséhez. A listavezető egyértelműen a kínai piac volt, ezt Nyugat-Európa, valamint Észak-Amerika követte a sorban, a piaci penetráció ugyanis sorrendben 84, 76 és 73 százalék volt.


Kínában már több mint 1,5 millió bázisállomás teszi elérhetővé az új generációt a felhasználók számára, bár azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a rövidebb hullámhossz miatt eleve több ilyen eszközre van szükség a megfelelő lefedettség eléréséhez. További érdekesség, hogy Észak-Amerikában a frissen értékesített 5G-telefonok fele érkezett az Apple-től, vagyis a kései váltás ellenére a cég nagyon jól jött ki ebből, viszont gyors ütemben növekszik az olcsóbb, középkategóriás androidos okostelefonok aránya, a legnépszerűbb modellek ugyanis már a 250 és 400 dollár közötti kategóriából kerültek ki. Latin-Amerikában és Ázsiában eközben a még szerényebb, 150 és 200 dollár közötti tartomány képviselői is 5G-támogatással futnak be, ezek az 5G-eladások 20 százalékát tették ki.

A most közzétett előrejelzés alapján a cég arra számít, hogy 2027-re már 4,4 milliárd 5G-előfizetés lesz használatban, ezzel a 4G LTE első helyét ezen a téren is sikerül majd megkaparintani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Meg fog szunni a 2/2.5/3G. Ha nem cserel valaki keszuleket, akkor nem fog tudni telefonalni. A 4G-s chipkeszletek gyartasat pedig mar leallitottak, tehat ahogy fogynak el a raktarakbol, ugy jon a helyukre az 5G.

    De ugyanilyen folyamat a benzines/dizeles autok kivezetese is, ha mar nem lehet massal kozlekedni, akkor mindenki elektromosat fog venni vagy nem kozlekedik. Vagy a gaztuzeles kivezetese 2030-tol, amikor a tervek szerint mar nem lehet majd az EU-ban vezetekes foldgazt venni, igy kenytelenek lesznek az emberek atallni a modernebb elektromos (hoszivattyus, stb.) megoldasokra vagy nem futenek.
  • Macropus Rufus #1
    és az meg egy másik dolog, hogy az 5G lefedettség sehol sincsen a 4G/4G+-hoz képest. Nem értem az embereket. Vettem egy Ferrarit, de 50-el nem megyek sehol gyorsabban mert az utak alkalmatlanok rá. Mondjuk az EU útjainak a 75-80%-át értem ez alatt. Akkor meg minek vettem? Na ez a helyzet sztem az 5G-vel is.

    Itt lehet megnézni, országonként a lefedettségeket:
    https://cdn.nperf.com/hu/map/HU/-/2213.Telenor/signal/?ll=46.05417324177818&lg=20.126953125000004&zoom=8