Gyurkity Péter

Szépen emelkedik a sebesség az 5G terjedésével

Csaknem minden országban gyorsultak a mobilos elérések, a kivétel azonban némileg meglepő.

Az ötödik generációs elérések terjeszkedése visszatérő témának számít lapunkon, tavaly nyáron például arról számolhattunk be, hogy Dél-Korea vezet az 5G elérhetőségében. Most az átlagos letöltési sebesség kapcsán látott napvilágot egy friss felmérés, eszerint csaknem mindegyik országban sikerült jelentős mértékben növelni azt, ebben pedig szintén az 5G játszik kulcsszerepet.

Az OpenSignal tette közzé a napokban saját részletes anyagát, amelyben számos országot felsorolnak, az azokban mért átlagos mobilos letöltési sebesség szerint rangsorolva az államokat. Nem pusztán a jelenlegi állapotokat vetik azonban össze, a felmérésben ugyanis a 2019 első negyedévében mért adatokat hasonlítják össze a tavalyi év végén begyűjtött számokkal, vagyis ennek révén azt láthatjuk, hogy az 5G fokozatos terjeszkedése mennyiben változtatta meg a viszonyokat. Ennek kapcsán rögtön szembetűnik, hogy szinte minden országban sikerült jelentős mértékben növelni az átviteli sebességet, ez például a listavezető Dél-Koreában 52,4-ről egészen 129,7 Mbps-ra ugrott, míg Kanadában 42,5-ről sikerült 64,1 Mbps-ra növelni az iramot. Az USA-ban ennél jóval szerényebb növekedést regisztráltak, odaát 21,3-ról nőtt 37 Mbps-ra a letöltési sebesség, viszont a listában néhány kivétel is akad, amelyek meglepetést okozhatnak.

Hazánkat például külön megemlítik, itthon ugyanis gyakorlatilag stagnált a letöltési sebesség, ez mindkét esetben 32 Mbps körül volt, vagyis az 5G egyelőre nem váltott ki észlelhető mértékű gyorsulást – ami nyilván annak köszönhető, hogy az új hálózat elérhetősége igencsak korlátos. A helyzet persze máshol sem ennyire egyértelmű, több amerikai felhasználó például egyenesen letiltja az 5G-t, mivel saját tapasztalataik szerint az LTE egyelőre jobb átviteli sebességet kínál, bár ezzel kapcsolatban arról sem feledkezhetünk meg, hogy egyes szolgáltatók előszeretettel ragasztják az új nevet a meglévő hálózatokra, amelyek alig-alig felelnek meg az új szabvány előírásainak – ahogy azt annak idején a 4G esetében is tették.

Eközben persze a 3GPP is dolgozik az újabb, még gyorsabb változatokon. Jelenleg a legtöbb helyszínen a Release 15 van használatban, ami az 5G első változatát jelenti, ezt szép lassan követi majd 3 további példány, amíg a Release 18 révén megvalósul az 5G Advanced bevezetése, a jövő év végétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Mivel varhatoan rovid tavon le fogjak kapcsolni a 2/2.5/3G-s halozatokat, igy ott vagy megjelenik helyettuk a 4/5G (inkabb mar csak az 5G) vagy nem lesz terero, csak max. 2G-s segelyhivas, de egyebkent meg beszelni sem lehet majd. Ez eleg gyors 5G elterjedest fog hozni, nagyon rovid ido alatt. Persze csak a protokoll valtozik, a frekvencia nem, igy igazabol csak a ping fog csokkenni, de gyorsabb nem lesz.

    ps: A 2/2.5/3G-s telefonok csereakcioja azert zajlik most, mert iden (2022) ev vegere az embernek vagy 4G VoLTE (4G+) kepes vagy teljes 5G-s telefonja lesz vagy nem fog tudni meg telefonalni sem. A lefedettseg pedig meg fog egyezni a mostani 3G-s lefedettseggel, mivel alapvetoen a 3G-s tornyokat szerelik at 5G-sre. Egyebkent csak a jarvany miatt csuszott 2020-rol 2022-re az atallas, mert a lezarasok alatt nem lett volna jo otlet ha hirtelen leallitjak a teljes 2/2.5/3G-s rendszert. (a 2G-s net mar kikapcsolasra kerult, varhatoan iden megszunik a 2.5 es 3G-s net, hanghivas es sms is, belertve a regi riasztok, autos lopasgatlok, tuzjelzok, automatak es penztargepek tamogatasat is)
  • parzone #3
    Magyarországon még használható 5G lefedettség sincsen maximum csak kis foltokban. Nincs okunk sebességekről beszélni. Jelenleg vicc az egész. Ráadásul érdemes megnézni pl. a Vodafone 5G lefedettségi térképét, ami sajnos közelében nincs a valóságnak. Egy csomó kis településen 5G lefedettséget jelez amit nem létezik természetesen. Olyan mintha egy ecsetről tetszőlegesen foltokat ejtettek volna a térképen. Persze biztos van pár valóban lefedett terület de sok a kábítás is. Szégyen. ilyen hozzáállás mellett nem mostanában lesz használható 5G hálózat. Először normális lefedettség kellene és utána beszélhetünk sebességekről. Ebben az értelemben sereghajtók vagyunk és ha így folytatódik a hálózatépítés akkor sokáig azok is maradunk. Ez a szomorú valóság. Az 5G mint lehetőség már sokunk telefonjában megvan de hiú ábránd hogy ezt sokan 1-2 éven belül ki is tudjuk használni. Bár ne lenne igazam.
  • kvp #2
    Magyarorszagon egyelore nem engedelyeztek a magasfrekvencias 5G hasznalatat, tehat csak a meglevo 3/4G-s savok kozott lehet 5G-s szolgaltatast adni. Ez igy nem hozhat nagybb savszelesseget, csak max. kisebb ping idoket es ezen a 2/2.5/3G kivezetese sem fog javitani, csak varhatoan a szolgaltatas lefedettsegi terulete no majd meg.

    Az USA-ban sok helyen ugyancsak a 3/4G-s halohatok helyen vezettek be az 5G-s protokollokat, de ott raadasul sok bazisallomas eseten csak szoftvercseret vegeztek, tehat az alacsony (hardvers) szintu radios protokollok meg mindig csak 4G-sek es csak a felso reteg lett 5G-s. (talan 4.5G-nek lehetne hivni)

    Ahol bevezettek a valodi magasfrekvencias 5G-t, ott tobb dolog jelent meg egyszerre:
    - nagyobb savszelesseg
    - kisebb halozati kesleltetes
    - meteorologiai radarok zavara
    - nato-s katonai radarok megvakulasa
    - magas halozati terheles eseten kis mertekben magasabb feluleti homerseklet a szektorsugarzokra kozvetlenul ralato feluleteken
  • duke #1
    "Szépen emelkedik a sebesség az 5G terjedésével "

    Persze de milyen aron ? Mert kozben a korona virus is durvan terjed. Ennyit szerintem nem er meg a gyorsabb letoltes. (bezzeg a jutub mar letiltott volna)
    Utoljára szerkesztette: duke, 2022.02.21. 13:44:53