Berta Sándor

Káros lehet az iPhone szoftverének kényszerből való megnyitása

Az Apple vezetője felemelte a szavát a tervezett európai jogszabály ellen.

Az európai uniós digitális piaci törvény (DMA) a Sideloading nevű gyakorlatot is támogatná, amelynek lényege, hogy a felhasználók az Apple és a Google szoftverboltjain kívül más forrásokból is beszerezhetnek programokat és egyszerűbb lenne a készülékekre előre feltelepített alkalmazások eltávolítása. Tim Cook, az Apple vezetője a Washingtonban megrendezett International Association of Privacy Professionals (IAPP) nevű adatvédelmi konferencián óva intett mindenkit attól, hogy az iPhone készülékeken futó szoftverrendszerek megnyitását kikényszerítse.

A menedzser úgy vélte, hogy ez káros és veszélyes lépés lenne, miként a Sideloading támogatása is az és az új európai uniós szabályozás káros következményeire is fel kellene készülni. Cook kiemelte, hogy ha az iPhone operációs rendszerét meg kell nyitni más alkalmazások előtt, akkor azok megkerülnék az Apple App Store rendszerét és biztonsági előírásait, ezáltal pedig az ártani akaró személyek vagy csoportok lehetőséget kapnának a kártevőik becsempészésére.

Az Apple első embere hangsúlyozta, hogy a cége az adatvédelem szabályozása mellett van és a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) bevezetését is üdvözölte. De rendkívül aggódik azon szabályozások miatt, amelyek aláásnák az adatvédelmet és a biztonságot különböző egyéb célok miatt. Washingtonban és máshol is a politikai döntéshozók a piaci verseny nevében olyan lépéseket vezetnek be, amelyek az óriáscéget kényszerítenék arra, hogy engedélyezze az iPhone készülékekre azoknak az alkalmazásoknak a feltelepítését, amelyek az App Store-t és annak előírásait valamilyen eljárással megkerülik.

A menedzser felelevenítette, hogy a koronavírus-járvány kezdetekor megjelentek olyan beszámolók, amelyek szerint különböző személyek látszólag legitim Covid-követő szoftvereket töltöttek le, amelyekkel azután megfertőzték zsarolóvírusokkal az eszközeiket. Azok a megoldások kifejezetten azokat célozták meg, akik a programboltok védelmi mechanizmusait megkerülő programokat honlapokról szedték le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #20
    Hivatalosan MINDEN szoftvert csak bérelsz!
    Egy kivétel van: ha te magad vagy a jogtulajdonosa.
  • csikoskecske #19
    GrapheneOS-en F-Droid + Aurora Store, meg sandboxolt Play Services nagyon jól szuperál.
  • zola2000 #18
    Az iOSnek hivatalosan inkább csak béreled a használati jogát a telefonnal, különben nem hogy nem ingyenes inkább nem eladó.

    Az AOSP ingyenes nyílt forráskódú szabad OS mint a linux, azért tudja használni máig a Huawei is, vannak olyan forkjai amik elvileg tényleg nagyobb privacyt adnak mint az iOS ... a google forkja mondjuk pont nem olyan mégis az a legnépszerűbb.

    Egyébként egy akár xiaomi telefon miui helyett lineage OSel google play helyett f-droiddal valószínűleg jobb privacy szempontból mint egy google pixel/iphone (csakhát hiányozna sok "parasztvakító" feature nekem is lol)
  • M2 #17
    Ennyi ésszel az iOS is ingyenes, mert soha senki nem fizetett még érte, ingyen jár a telefonhoz.
    Még a fejlesztői eszközei is ingyenesek, a nyelve pedig ingyenes és open source.
    LOL!
  • dyra #16
    Kösz, hogy elmondtad mi droid. Ezt biztos be is nyalják a politikusok. A valóság az, hogy a Google szolgáltatások nélkül kismillió dolog nem működik vagy Pistikének kell agyon buherálnia, hogy menjen. A bootloader zárt és nincsennek root jogaid. Vagyis lényegében csak egy felhasználó vagy a rendszerben.

    Megkerülhetetlenek. MS asztali szegmens dettó.

    Fejlődés lényegében megállt. A pozíciók lemeredtek. Aki ötletes dolog áll elő másnap már felvan vásárolva. Itt tartunk. Közben megy a rinya, hogy a Google, a Facebook cenzúráz vagy épp milyen kiskapun lapátolják ki az adatokat. Mert senki nem tudja még a forráskódot se átnézni.
  • zola2000 #15
    "Rejtsék el a sideloading feloldásának lehetőségét, alapból legyen kikapcsolva, és a lehetőség engedélyezésekor tegyenek ki egy nagy piros felkiáltójelet hogy ez rossz ötlet, biztosan folytatod? "

    Valahol olvastam hogy windowson pont ettől fél a steam a Windows 8 óta, hogyha lenne egy ilyen erős (különben jogos) figyelmeztetés ami androidon is van az sok új felhasználót elijesztene (ha normálisan használható lenne a windows store még jogos is lenne a félelmük mert androidon is elijeszti ez a tudatlanabb felhasználókat apk telepítése előtt) emiatt menekültek előre a steam machine és a linux felé (újabban steam deck)

    "Az Apple-nek üzleti érdeke, hogy zárt maradjon az iOS. Minden app vásárlásból 30%-ot csípnek le. "

    Érdekes hogy a konzolokat emiatt nem kéne megnyitni?
  • kvp #14
    Az android ilyen nyilt "szabvany". Az android open source project egy teljesen nyilt es publikus megoldas, ami a teljesen nyilt es publikus linux kernelre epul. Ez a valtozat egyebkent teljesen Google mentes. Eleg sok olyan android alapu telefon van, ami ezt hasznalja, pl. szinte az osszes belso piacos kinai keszulek es az ujabb huawei-k, de ebbol fork-olt maganak egy zart verziot az Amazon es nemreg a Microsoft is (a win11-es emulatorahoz).

    Szoval a technologia halad, de nem bizottsagok hoztak letre a szabvanyokat hanem egyszeruen a ket legnagyobb felhasznaloi bazisu rendszer maradt meg. Ebbol a Google nyiltta es ezzel kvazi ingyenesse tette a sajat termeket es csak az Apple ragaszkodik a zart megoldasahoz. A tobbi piaci szereplo nem tudott az ingyenessel versenyezni. (az Apple a zartsaga miatt igen, ezert is lenne minel fontosabb kinyitni, elvagva ezzel az extraprofitjuk nagyreszet)
  • dyra #13
    Kellene egy nyílt szabványú telefon platform zárt majomságok nélkül. Ezen kellene dolgoznia az országoknak. Vicc amit ezek nagyok csinálnak velünk. Szerintem a zárt rendszereikkel már a technológia haladást is veszélyeztetik.
  • csikoskecske #12
    // Az Apple és az adatgyűjtés témához hozzászólva:

    Sokáig én is így vélekedtem az Apple-ről, viszont ők sem sokkal különbek a tech óriások többségénél. Ugyanúgy gyüjtenek be adatokat a felhasználókról, és az iCloud titkosítás is ugyan végponti -, de a kulcsokkal azért rendelkeznek. Ráadásul a teljes szoftver (iOS) zárt, tehát nem ellenőrizhető semmilyen állításuk, igéretük (ellenben a nyílt forráskódú szoftverekkel, mint amilyen pl. egy GrapheneOS, vagy pc-nél Linux distrok).

    Hirtelen két cikket tudok linkelni, de van ennél sokkal több:

    https://www.theguardian.com/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data

    https://www.theregister.com/2022/04/08/apple_ios_privacy/

    Az Apple talán annyiból egy fokkal jobb a Google-nél, hogy az Apple üzleti modellje nem a felhasználók adatjainak kereskedéséből áll. Adatot viszont ugyanúgy begyüjtenek.

    // A cikk eredeti témájához hozzászólva:

    A sideloading nem kell hogy alapból elérhető legyen a felhasználó számára, de ha szeretne élni vele, a lehetőséget a kezében kell hagyni. Szíve joga kellene legyen, hogy azt csináljon azzal a megvásárolt eszközzel amit csak szeretne, PLÁNE ami a szoftveres használatát illeti. (Ahogy ez a számítógépeken is mai napig van.) Itt jön a kérdés, hogy akkor mi most csak béreljük az eszközt, vagy valóban a miénk 100%-ig? Erősen ajánlom figyelmedbe Louis Rossmann-t a YouTube-on / Odysee-n, aki ebben a témában nagyon otthon van.

    A kutya itt van elásva: Az Apple-nek üzleti érdeke, hogy zárt maradjon az iOS. Minden app vásárlásból 30%-ot csípnek le. Azzal hogy megnyitnák a lehetőséget 3rd-party áruházak használatához, ez a monopólium komoly fenyegetés alá kerülne. És ez itt a valódi kimondatlan probléma...

    A példád nem feltétlen mondanám megfelelőnek, mert:

    Nem a telefon kameráját (vagy bármilyen más hardver modult) cserélné ki az ember egy utángyártott sz@rra, ami után jogos felvetés lehetne hogy használt piacon eladva másnak szarabb tapasztalata lesz az iPhone-nal mint termékkel.... Eladás előtt a telefont úgyis feltétlen reseteled, tehát a szoftver érintetlen lesz, és sideloading esetében csakis szoftvert érintő változtatásokról beszélünk....

    A macOS is nyílt, bármilyen forrásból való szoftver telepíthető, mégsincs semmilyen brandinget érintő negatív hatása a macbook-ok vagy iMac-ekre vonatkozóan, se nincs "szétcseszve". (Egyébként iOS-ra is lehet sideloadolni gond nélkül, csak nem hivatalosan...nekem is 3rd-party youtube kliensem van, anélkül hogy Jailbreakelt lenne a készülék)

    Rejtsék el a sideloading feloldásának lehetőségét, alapból legyen kikapcsolva, és a lehetőség engedélyezésekor tegyenek ki egy nagy piros felkiáltójelet hogy ez rossz ötlet, biztosan folytatod? a veszélyek a következők: blablabla...adják meg a lehetőséget a hozzáértőknek hogy úgy használják az általuk birtokolt eszközüket, ahogy azt szeretnék. Ha be van kapcsolva a sideloading lehetősége, bármelyik app kifagyásakor dobjon ki minden olyan alkalomkor egy figyelmeztetőt, hogy ezen az eszközön be van kapcsolva a sideloading, ami esetlegesen okozhat ilyen gondot. Így pofonegyszerűen elhatárolható a felhasználói élmény maga a készüléktől és az Apple brandjétől.

    ...Millió módja van ezt úgy implementálni, hogy a márka nem hogy nem sérülne, hanem elásná az Android egyetlen előnyét. Csak hogy ez pénzt nem hozna a házhoz annyit, amennyit egy "körbefalazott udvar" sok kis 30%-a ;) Az Apple egy mohó cég, egyébként borzasztó ügyes dizájnerekkel, tervezőkkel. Sokmindenben a toppon vannak, de őket sem kell dobogóra emelni. A fanatizmus elfogult nézetekhez vezet, ami káros.

    U.I: Mac és iPhone felhasználó vagyok.
    Utoljára szerkesztette: csikoskecske, 2022.04.15. 18:30:13
  • M2 #11
    Szerintem ha lehet kapni olyan telefont is, ami nyitott, akkor miért ne lehetne az Apple telefonja és szoftvere teljesen zárt? Majd a vevők eldöntik, hogy mennyire nyitott/zárt telefonokat vagy platformot akarnak.
    Ez egy elég drasztikus beleszólás egy cég termékfejlesztési stratégiájába, és azért hoztam az autós példát, hogy megértsük hova futhat ki egy ilyen művelet a végén.
    A világon több a zárt hardver+szoftver rendszer, mint a nyitott. Ha ez a törvény átmegy, miért ne lenne kötelező minden platformot megnyitni? Egy törvénybe nem lehet cégnevet beírni, hogy csak XY-ra vonatkozik!