Berta Sándor

Elektronikus orr küzdheti le a whisky-hamisítókat

A megoldás száz százalékos pontossággal azonosítani tudja az egyes italfajtákat.

A Sydneyi Műszaki Egyetem kutatói által megalkotott elektronikus orr képes elvégezni a különböző whisky-fajták azonosítását és ezáltal lehetővé teszik az illegálisan átcímkézett vagy hamisított italok kiszűrését. A kifejlesztett rendszer hiba nélkül felismeri az ismertebb márkák termékeit, a származást és a stílust, ezáltal helyettesítheti akár a drága laboratóriumi teszteket is.

Steven Su, az elektronikus orr társfejlesztője kijelentette, hogy eddig a különbség kimutatására vagy egy képzett szakértőt kellett alkalmazni, aki szintén követhetett el hibákat vagy tudósoknak laboratóriumban kellett átfogó és időigényes elemzéseket végezni. Az új technológia gyors és egyszerűen kezelhető elemzést kínál, amely egyúttal kimutatja az italok minőségét is. A hamisított italok kiszűréséből mind a kereskedők, mind a vásárlók profitálhatnak.

A kutatócsoport úgy tanította be a rendszert, hogy az hat whisky-fajtát azonosítson, ez minden esetben négy percen belül megvalósult. Az elektronikus orr 100 százalékos pontossággal megállapította a régiót, míg a márkaneveket az esetek 96,15, a stílust pedig 92,31 százalékában határozta meg pontosan.

Az elektronikus orr nyolc gázszenzorral rendelkezik, amelyek egy rendkívül kis mennyiségű whisky segítségével megállapítják az adott fajtára jellemző egyedi jelmátrixot, amelyet egy szoftver elemez ki. A programot korábban a szakértők számos whisky-illat alapján készítették fel. Az eljárás alkalmazható a feketepiacon értékesített hamisított parfümök vagy védett állatok testrészeinek a felismerésére, sőt, akár betegségek diagnózisára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #2
    Akkor a különböző ázsiai boltokban kapható töményekre azonnal rá kellene menni....
  • Agyturbinikusz #1
    Ilyet a liftben kell felszerelni, és máris megszűnik a fingás problémája. Különben meg nem szeretem a malátapálinkát. Igya az akinek 6 szülésre képes felmenője van.