Berta Sándor

Chatbotok segíthetnek a krónikus betegeknek

A páciensek gyorsan választ kaphatnak az őket érdeklő kérdésekre, miközben az adataikkal tökéletesíthetik a kezeléseket és segíthetik a kutatásokat.

A Wefight nevű francia startup alkalmazásokkal és az azokba integrált chatbotokkal akar segíteni krónikus betegeknek. A Vik nevű megoldás másodpercek alatt megválaszolja a felhasználók által feltett kérdéséket, optimalizálhatja a kezeléseket és adatokat gyűjt a különböző orvosi és más kutatásokhoz.

A 2017-ben alapított digitális egészségügyi vállalkozás összesen 15 különböző szoftvert készített el és azokat arra specializálta, hogy a rákban szenvedő vagy a krónikus betegeket és a környezetüket elkísérje a terápiáik során. A kezelt betegségek között vannak az asztma, a depresszió, a migrén és a sclerosis multiplex.

A chatbotok gyakorlatilag a páciensek és a a Wefight adatai között közvetítőként jelennek meg, így az érintett személyeknek nem kell a kérdéseikkel a következő orvosi látogatásig várniuk. A programok eddig több mint 400 000 betegnek 5 millió választ szállítottak, Benoit Brouard, a Wefight első embere azonban hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem helyettesíthetik az orvosok felkeresését.

A vállalat kezelési naplót is kínál, amelyben feltüntethetők a gyógyszerbeszedési időpontok és a heti tapasztalatok. A gyűjtött adatokkal a betegek részt vehetnek a különböző klinikai tanulmányokban és kutatásokban. A tervezett medVik nevű távfelügyeleti platform a jövőben lehetővé fogja tenni a páciensek klinikai kereteken kívül való megfigyelését.

Az alkalmazások fejlesztését és továbbfejlesztését a Wefight a gyógyszergyártó cégekkel és a kutatóintézetekkel való együttműködésekből finanszírozza, cserébe pedig átadja az adatokat, amelyek hozzájárulhatnak a kezelések és a gyógyszerek kifejlesztéséhez, illetve továbbfejlesztéséhez. A megalkotott rendszerrel mindenki nyer: a betegek, az orvosok és a gyógyszergyártók is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!