Berta Sándor

Szabadulna orosz befektetőitől a Jolla Oy

A finn szoftverfejlesztőnél az ukrán-orosz háború volt az utolsó csepp a pohárban.

A Sailfish OS operációs rendszert készítő Jolla Oy képviseletében Samuli Simojoki vezető LinkedIn-bejegyzésében jelezte, hogy szeretnék kiváltani a beruházóik közül a Rostelekom orosz távközlési konszernt.

A menedzser rámutatott, hogy bár a döntésben szerepet játszott a mostani konfliktus is, de valójában már nagyon régóta keresnek alternatív befektetőket azért, hogy az orosz beruházóik részesedését csökkentsék. A mostani háború mindenesetre végképp világossá tette a számukra, hogy a cégnek nincs jövője anélkül, ha nem váltja ki az orosz részesedéseket. Ezt a megoldást egyre erősebben keresik. A finn kormány és az Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) támogatják az elképzelést, sőt, néhány európai ország is érdeklődést mutat egy lehetséges partnerség iránt, ha a tulajdonosi viszonyok megváltoznak és tisztázódnak.

A Rostelekom tulajdonosai nagyrészt az orosz állam és az orosz államilag ellenőrzött bankok. Az elmúlt esztendőkben a Rostelekom lett közvetve a Jolla Oy legnagyobb részvényese, de Simojoki kiemelte, hogy ennek ellenére sincs többségi tulajdona. Néhány évvel ezelőtt a Jolla Oy még komoly piacként tekintett Oroszországra, mert ott nem rendelkezett nagy befolyással a Google. Időközben azonban a cég már leállította az orosz üzletét és más területek felé fordult, ezek egyike az autóipar.

Ezt Simojoki is megerősítette, hozzátéve, hogy érdekes üzleti lehetőségeik vannak az operációs rendszereknél is. A lehetséges érdeklődők között van a Mercedes- Benz csoport, amellyel a vállalat már megbeszéléseket is folytat. A gyártó egyébként már most képviselteti magát a finn társaság felügyelőtanácsában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merwenus #1
    Az elején a pénz jól jött, most hogy megy a szekér szabadulna tőlük, szép.