Berta Sándor

Leállította virtuális valóság operációs rendszere fejlesztését a Meta

Egyáltalán nem halad zökkenőmentesen a megálmodott metaverzum felépítése.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója tavaly október végén jelentette be, hogy Meta lesz a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető vállalat új neve. A menedzser remélte, hogy hamarosan egy "metaverzumot" működtető cégként tekintenek majd rájuk. A metaverzumban Zuckerberg szerint találkozik a fizikai és a digitális világ és "magával ragadó virtuális online élményt" nyújt majd a felhasználóknak. A Meta elképzelései között szerepelt egy új, XROS nevű kiterjesztett és virtuális valóság operációs rendszer kifejlesztése is, amely azonban akadályokba ütközött.

A The Information azt írta, hogy a projektet már tavaly novemberben leállították, a konkrét okok ugyanakkor nem ismertek. A Meta a The Verge szerkesztőinek cáfolta, hogy kivonulna a területről vagy visszavenne a kapcsolódó erőfeszítéseiből. A tervek jegelése mindenesetre azt jelenti, hogy a társaság egyelőre annál az Androidon alapuló operációs rendszerénél marad, amelyet jelenleg a Quest és a korábbi Oculus nevű virtuális valóság eszközei esetében alkalmaz. Az XROS fejlesztési munkái egyébként már 2017-ben elkezdődtek és a cég 300 szakembert vont be a projektbe. Az operációs rendszer meglehetősen előrehaladott állapotban van.

A munka átmeneti leállításának hátterében az állhat, hogy a csapatot vezető Mark Lucovsky nemrég elhagyta a vállalatot és a Google hasonló szoftverprojektjéhez csatlakozott. A Meta illetékesei a The Verge szerkesztőinek azt mondták, hogy nem állítják le a munkát, a csapat előrelépéseket ért el és a metaverzum vízió megvalósítása érdekében továbbra is beruháznak az olyan jövőbeli számítástechnikai platformok fejlesztésébe, mint a kiterjesztett valóság szemüvegek és a hordozható eszközök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    "Miért csinált az apple külön Ipad OSt Ios helyett?"

    Az ipad os es az ios alatt a kod ugyanaz, csak a telefonokon letiltottak par feature-t. Az android fejlesztoi lustak ket eltero feature set-et tamgogatni, ezert ha a hardvergyarto nem tiltja le kulon, akkor telefonon is mennek a tablet-es dolgok, csak a kisebb kijelzo miatt benan.

    "Ha csak érintő kijelző van miért nem jó haszálni tableten a Windows10et, miért jobb annál még az android x86 is?"

    Teljesen jo a win10 tablet modban, csak eleg nagy kijelzo kell, mert a legtobb mai program nagyobb felbontasu es atmeroju kijelzore van optimalizalva. Rendes pixel pontos touch-os tollal pedig a win10 tablet modban is tokeletes.

    "Gondolom ugyanezért lehet jó ide is külön OS."

    Csak es kizarloag a kulso gyartotol fugges a gond, barmikor kirughatja oket a Google a play store-bol es akkor el vannak vagva a felhasznaloktol. Open source android-ra meg nem akartak fejleszteni, mert az ciki. (ami az Amazonnak egyebkent jo volt)
  • zola2000 #8
    Miért csinált az apple külön Ipad OSt Ios helyett?

    Ha csak érintő kijelző van miért nem jó haszálni tableten a Windows10et, miért jobb annál még az android x86 is?

    Gondolom ugyanezért lehet jó ide is külön OS.
  • Sir Cryalot #7
    az :D

    addig nézegette ezeket az agyatlan tömegeket zuck amíg (...)
  • quatlander #6
    Metaverzum.
    Ez már valami komplexus lesz.
  • kvp #5
    Ha kirugtak azert ment el, ha magatol ment el, akkor meg azert, mert nem haladtak. 300 ember erre keves. Ha 30 ezer lett volna, akkor talan lett volna eselyuk befejezni.

    (ami 30000 programozoval 3 ev munka, az 300 programozoval 300 ev, de ha nem teljesen linearisan skalazodik es csak 100 ev lenne akkor is suthetik)
  • Tetsuo #4
    "A csapatot vezető Mark Lucovsky nemrég elhagyta a vállalatot és a Google hasonló szoftverprojektjéhez csatlakozott."
    Ez milyen gerinctelenség már? :-O
  • kvp #3
    Csak arrol van szo, hogy a mostani megoldas Android-on fut, ami egy konkurens ceg termeke. Szerettek volna egy sajat megoldast, de nem linux alapon es menet kozben rajottek, hogy ebbe sokkal tobb toket kellene befektetni. Meg a google is linux-ot rakott az Android ala, de a Sony playstation-okon is az van.

    ps: Jelenleg tomegek altal hasznalt operacios rendszerbol a windows mellett az bsd unix alapu macos/ios es a linux alapu android van csak. A microsoft kuzd mint malac a jegen, az apple-nek csak par hardverrel kell kompatibilisnek lennie, az android-ot meg a linux miatt az open source kozosseg tamogatja. E melle egy zart forraskodu rendszert osszehozni 0-rol, ugy hogy barmilyen hardveren menjen eleg draga otlet. A 300 fejleszto egy cegtol meg sehol sincs a linuxon dolgozo kb. 16000 emberhez es 1400 ceghez. Es a linux fole az android-on meg dolgozik kb. 27000 google-os fejleszto (a teljes 60 ezerbol), ez kb. 43 ezer ember a 300 fos facebook-os csoporttal szemben, ahonnan a fomernok egyebkent is pont most ment at a google-hoz... :-D
  • RJoco #2
    Különben hogy tudnák a látható terület 80%-át legálisan reklámmal tölteni?
    Meg még több adatot gyűjteni?
  • janos666 #1
    Miért kell ahhoz specializált OS, hogy egy VR videójátékot futtasson valaki?