20
  • M2 #20
    Hivatalosan MINDEN szoftvert csak bérelsz!
    Egy kivétel van: ha te magad vagy a jogtulajdonosa.
  • csikoskecske
    #19
    GrapheneOS-en F-Droid + Aurora Store, meg sandboxolt Play Services nagyon jól szuperál.
  • zola2000
    #18
    Az iOSnek hivatalosan inkább csak béreled a használati jogát a telefonnal, különben nem hogy nem ingyenes inkább nem eladó.

    Az AOSP ingyenes nyílt forráskódú szabad OS mint a linux, azért tudja használni máig a Huawei is, vannak olyan forkjai amik elvileg tényleg nagyobb privacyt adnak mint az iOS ... a google forkja mondjuk pont nem olyan mégis az a legnépszerűbb.

    Egyébként egy akár xiaomi telefon miui helyett lineage OSel google play helyett f-droiddal valószínűleg jobb privacy szempontból mint egy google pixel/iphone (csakhát hiányozna sok "parasztvakító" feature nekem is lol)
  • M2 #17
    Ennyi ésszel az iOS is ingyenes, mert soha senki nem fizetett még érte, ingyen jár a telefonhoz.
    Még a fejlesztői eszközei is ingyenesek, a nyelve pedig ingyenes és open source.
    LOL!
  • dyra
    #16
    Kösz, hogy elmondtad mi droid. Ezt biztos be is nyalják a politikusok. A valóság az, hogy a Google szolgáltatások nélkül kismillió dolog nem működik vagy Pistikének kell agyon buherálnia, hogy menjen. A bootloader zárt és nincsennek root jogaid. Vagyis lényegében csak egy felhasználó vagy a rendszerben.

    Megkerülhetetlenek. MS asztali szegmens dettó.

    Fejlődés lényegében megállt. A pozíciók lemeredtek. Aki ötletes dolog áll elő másnap már felvan vásárolva. Itt tartunk. Közben megy a rinya, hogy a Google, a Facebook cenzúráz vagy épp milyen kiskapun lapátolják ki az adatokat. Mert senki nem tudja még a forráskódot se átnézni.
  • zola2000
    #15
    "Rejtsék el a sideloading feloldásának lehetőségét, alapból legyen kikapcsolva, és a lehetőség engedélyezésekor tegyenek ki egy nagy piros felkiáltójelet hogy ez rossz ötlet, biztosan folytatod? "

    Valahol olvastam hogy windowson pont ettől fél a steam a Windows 8 óta, hogyha lenne egy ilyen erős (különben jogos) figyelmeztetés ami androidon is van az sok új felhasználót elijesztene (ha normálisan használható lenne a windows store még jogos is lenne a félelmük mert androidon is elijeszti ez a tudatlanabb felhasználókat apk telepítése előtt) emiatt menekültek előre a steam machine és a linux felé (újabban steam deck)

    "Az Apple-nek üzleti érdeke, hogy zárt maradjon az iOS. Minden app vásárlásból 30%-ot csípnek le. "

    Érdekes hogy a konzolokat emiatt nem kéne megnyitni?
  • kvp
    #14
    Az android ilyen nyilt "szabvany". Az android open source project egy teljesen nyilt es publikus megoldas, ami a teljesen nyilt es publikus linux kernelre epul. Ez a valtozat egyebkent teljesen Google mentes. Eleg sok olyan android alapu telefon van, ami ezt hasznalja, pl. szinte az osszes belso piacos kinai keszulek es az ujabb huawei-k, de ebbol fork-olt maganak egy zart verziot az Amazon es nemreg a Microsoft is (a win11-es emulatorahoz).

    Szoval a technologia halad, de nem bizottsagok hoztak letre a szabvanyokat hanem egyszeruen a ket legnagyobb felhasznaloi bazisu rendszer maradt meg. Ebbol a Google nyiltta es ezzel kvazi ingyenesse tette a sajat termeket es csak az Apple ragaszkodik a zart megoldasahoz. A tobbi piaci szereplo nem tudott az ingyenessel versenyezni. (az Apple a zartsaga miatt igen, ezert is lenne minel fontosabb kinyitni, elvagva ezzel az extraprofitjuk nagyreszet)
  • dyra
    #13
    Kellene egy nyílt szabványú telefon platform zárt majomságok nélkül. Ezen kellene dolgoznia az országoknak. Vicc amit ezek nagyok csinálnak velünk. Szerintem a zárt rendszereikkel már a technológia haladást is veszélyeztetik.
  • csikoskecske
    #12
    // Az Apple és az adatgyűjtés témához hozzászólva:

    Sokáig én is így vélekedtem az Apple-ről, viszont ők sem sokkal különbek a tech óriások többségénél. Ugyanúgy gyüjtenek be adatokat a felhasználókról, és az iCloud titkosítás is ugyan végponti -, de a kulcsokkal azért rendelkeznek. Ráadásul a teljes szoftver (iOS) zárt, tehát nem ellenőrizhető semmilyen állításuk, igéretük (ellenben a nyílt forráskódú szoftverekkel, mint amilyen pl. egy GrapheneOS, vagy pc-nél Linux distrok).

    Hirtelen két cikket tudok linkelni, de van ennél sokkal több:

    https://www.theguardian.com/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data

    https://www.theregister.com/2022/04/08/apple_ios_privacy/

    Az Apple talán annyiból egy fokkal jobb a Google-nél, hogy az Apple üzleti modellje nem a felhasználók adatjainak kereskedéséből áll. Adatot viszont ugyanúgy begyüjtenek.

    // A cikk eredeti témájához hozzászólva:

    A sideloading nem kell hogy alapból elérhető legyen a felhasználó számára, de ha szeretne élni vele, a lehetőséget a kezében kell hagyni. Szíve joga kellene legyen, hogy azt csináljon azzal a megvásárolt eszközzel amit csak szeretne, PLÁNE ami a szoftveres használatát illeti. (Ahogy ez a számítógépeken is mai napig van.) Itt jön a kérdés, hogy akkor mi most csak béreljük az eszközt, vagy valóban a miénk 100%-ig? Erősen ajánlom figyelmedbe Louis Rossmann-t a YouTube-on / Odysee-n, aki ebben a témában nagyon otthon van.

    A kutya itt van elásva: Az Apple-nek üzleti érdeke, hogy zárt maradjon az iOS. Minden app vásárlásból 30%-ot csípnek le. Azzal hogy megnyitnák a lehetőséget 3rd-party áruházak használatához, ez a monopólium komoly fenyegetés alá kerülne. És ez itt a valódi kimondatlan probléma...

    A példád nem feltétlen mondanám megfelelőnek, mert:

    Nem a telefon kameráját (vagy bármilyen más hardver modult) cserélné ki az ember egy utángyártott sz@rra, ami után jogos felvetés lehetne hogy használt piacon eladva másnak szarabb tapasztalata lesz az iPhone-nal mint termékkel.... Eladás előtt a telefont úgyis feltétlen reseteled, tehát a szoftver érintetlen lesz, és sideloading esetében csakis szoftvert érintő változtatásokról beszélünk....

    A macOS is nyílt, bármilyen forrásból való szoftver telepíthető, mégsincs semmilyen brandinget érintő negatív hatása a macbook-ok vagy iMac-ekre vonatkozóan, se nincs "szétcseszve". (Egyébként iOS-ra is lehet sideloadolni gond nélkül, csak nem hivatalosan...nekem is 3rd-party youtube kliensem van, anélkül hogy Jailbreakelt lenne a készülék)

    Rejtsék el a sideloading feloldásának lehetőségét, alapból legyen kikapcsolva, és a lehetőség engedélyezésekor tegyenek ki egy nagy piros felkiáltójelet hogy ez rossz ötlet, biztosan folytatod? a veszélyek a következők: blablabla...adják meg a lehetőséget a hozzáértőknek hogy úgy használják az általuk birtokolt eszközüket, ahogy azt szeretnék. Ha be van kapcsolva a sideloading lehetősége, bármelyik app kifagyásakor dobjon ki minden olyan alkalomkor egy figyelmeztetőt, hogy ezen az eszközön be van kapcsolva a sideloading, ami esetlegesen okozhat ilyen gondot. Így pofonegyszerűen elhatárolható a felhasználói élmény maga a készüléktől és az Apple brandjétől.

    ...Millió módja van ezt úgy implementálni, hogy a márka nem hogy nem sérülne, hanem elásná az Android egyetlen előnyét. Csak hogy ez pénzt nem hozna a házhoz annyit, amennyit egy "körbefalazott udvar" sok kis 30%-a ;) Az Apple egy mohó cég, egyébként borzasztó ügyes dizájnerekkel, tervezőkkel. Sokmindenben a toppon vannak, de őket sem kell dobogóra emelni. A fanatizmus elfogult nézetekhez vezet, ami káros.

    U.I: Mac és iPhone felhasználó vagyok.
    Utoljára szerkesztette: csikoskecske, 2022.04.15. 18:30:13
  • M2 #11
    Szerintem ha lehet kapni olyan telefont is, ami nyitott, akkor miért ne lehetne az Apple telefonja és szoftvere teljesen zárt? Majd a vevők eldöntik, hogy mennyire nyitott/zárt telefonokat vagy platformot akarnak.
    Ez egy elég drasztikus beleszólás egy cég termékfejlesztési stratégiájába, és azért hoztam az autós példát, hogy megértsük hova futhat ki egy ilyen művelet a végén.
    A világon több a zárt hardver+szoftver rendszer, mint a nyitott. Ha ez a törvény átmegy, miért ne lenne kötelező minden platformot megnyitni? Egy törvénybe nem lehet cégnevet beírni, hogy csak XY-ra vonatkozik!
  • Bruce_Willis
    #10
    Szerintem te kevered a szezont a fazonnal. Ez a cikk nem erről szól. Az egy másik sztori.

    Aki "berhelni" akar, annak ott a droid!
    Nem kell az ios-t szétcseszni holmi "berhelni" vágyók miatt. Éljék ki a vágyukat máshol.
  • Bruce_Willis
    #9
    Igen, az apple az aki felhívja a figyelmed rá hogy miután a felhőjében tárolod a fényképeidet, fájljaidat, onnantól kezdve már nem a tiéd. Gyakorlatilag bármit csinálhat vele. (Ha az apple operációs rendszerét használod bármelyik készülékeden, akkor te sem vagy kivétel.)
    Az apple az aki átolvassa az emailjeid tartalmát, a benne lévő fájlokat.
    Az apple az aki minden tevékenységed monitorozza.
    Az apple az aki minden weboldalon analízist készít.
    Az apple az aki minden ingyenes applikációban elhelyezi az analitikát.
    Az apple az aki profilt készít rólad nem anonim módon.
    Az apple az aki ismeri az érdeklődési köröd, és célzott hirdetésekkel bombáz.
    Az apple az aki most azt találta ki hogy a jövőben megfigyeli a mozgást az üzletekben, mondván, így pontosabb adatot tud szolgáltatni a nyitvatartásról.
    Az apple az akit nem kért meg erre senki, és jogtalanul közli a betörőknek hogy egy lélek sincs az üzletben.

    Ja várj...
    ...lehet hogy én is összekevertem a két céget, hisz annyira egyformák..

    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2022.04.14. 20:46:19
  • Dodo55
    #8
    Nem. Ez olyan, mintha légzsák nélküli sportkormányt szeretnél a Volvod-ba és a gyári kormány olyan módon lenne rögzítve, hogy azt csak a márkaszervizek tudnák hatékonyan leszedni, te magad csak nagyon nehezen beszerezhető szerszámokkal és azokkal is pl. csak úgy, hogy a szerkezet sérülését kockáztatnád.

    Az addig oké, hogy a gari ugrik, de ami a te tulajdonoddá válik, aminek egyszer kifizetted a vételárát, azzal utána a gyártó nem mondhatja meg, hogy mit tehetsz vagy mit nem tehetsz, maximum az állam (pl. a vizsgabiztos műszaki vizsgán beleköthet a példában szereplő légzsák nélküli sportkormányba, feltéve ha közúti forgalomban kívánod az autót használni).

    És az is oké, hogy a szoftver szellemi tulajdonjogát nem kapod meg, de a hardverét igen is. Tehát vagy a bootloadert nyitják meg, hogy olyan OS-t rakj rá, amit csak jól esik, vagy a hozzá adott OS-t olyan mértékben, hogy bármit tudjál benne berhelni szabadon, de ez így jelen formájában nem állapot, főleg, hogy úgy tudom a telefonon tárolt fájlokhoz sem lehet közvetlenül hozzáférni.
  • cateran
    #7
    "az apple más mint a google, az apple nem kereskedik adatokkal, nem gyűjt rólad adatot. A google kártékony, az apple nem az."

    Ez olyan aranyos volt..Anyukad megengedte, hogy netezz?
  • zola2000
    #6
    A Mac OS víziója romba dőlt azzal hogy ott is lehet steamet/emulátorokat sideloadingolni, az nem veszélyes, csak telefonon veszélyes a telepítés?

    Mondjuk az is jogos hogy ilyen alapon a konzolokat is meg kéne nyitni, ami warezhoz vezet, emiatt még inkább a free2play játékok felé mennének el a kiadók, de ... sajnos a mai játékiparban már lassan mindegy is.
  • zola2000
    #5
    Ez régebben így volt, manapság egyre több olyan dolog derül ki az appleről ami miatt kétséges. Például simán települt a pegasus, át akarja nézni az offline képeket hatóságot játszva, elvileg egy bug miatt kéretlenül is elküldte a siri a háttérben rögzített hangmintákat az applenek, együttműködik a Kínai hatóságokkal megfigyelésekben (persze különben búcsúzhatna egyik legnagyobb piacától ellentétben a googlel aki inkább lemondott a kínai piacról)

    Úgy értem régebben nem jöttek ilyen hírek, manapság egymás után jönnek, ami miatt azt gondolom hogy sajnos ők is el****ultak.
  • Bruce_Willis
    #4
    A választ megkaptad Tim Cook-tól.
    Két szó: biztonság, adatvédelem

    A te javaslatod nem megfelelő. Mindegy hogy a felhasználó döntött úgy hogy más szoftverboltból szerzi be az applikációt, ha megkárosítják, úgy az a hír terjed majd el hogy az ios vált sebezhetővé. Ami igaz is lesz, ha bekövetkezik.

    Ez épp olyan mintha te a volvo szalonban azt mondanád hogy figyi, nekem elég a két első légzsák, sőt valami sokkal olcsóbbat találtál az ebayen, azt szereljétek be nekem.
    Csakhogy ehhez nem adja a volvo a nevét, mert a márka víziója az utasok maximális biztonsága. Ahogy az apple, úgy a volvo számára sem lenne járható ez az út. Több okból sem. Ezzel a veszélyeztetné az utasok biztonságát, kockáztatná a saját hírnevét, csökkentené az emberek volvóba vetett bizalmát, a víziót romba döntené.

    Azt kell látni, az apple más mint a google, az apple nem kereskedik adatokkal, nem gyűjt rólad adatot. A google kártékony, az apple nem az.
    Még véletlenül sem szabad összemosni a két óriást.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2022.04.14. 11:40:21
  • kvp
    #3
    "Amúgy én azt nem értem hogy az Apple is mit rugózik ezen, legyen egy nyitás gomb és aki akarja bekapcsolja aki akarja nem."

    Penz. Az extraprofitjuk mulik azon, hogy meg egy eltero bongeszo motort se tehet fel senki iphone-ra a rendszer romma torese nelkul, de minden iphone-on megnezett mediatartalom utan is fizetni kell az Apple-nel. Ehelyett lenne egy opcio, hogy "free stuff", mint ahogy Android-on is van ilyen. Plusz fel lehetne tenni a Google hivatalos alkalmazasboltjat is (lasd ingyenes Google szoftverek). Raadasul ugy lehetne iphone-ra fejleszteni, hogy elotte nem kell regisztralni az Apple-nel es nem kell megvenni az osx-es fejlesztoi hardvert.
  • ShuckFishTit
    #2
    Minek vettél német autót ;) Viccet félretéve ugye minden autógyártó azért elkezdte a nyitást pl pont az okostelefon összekötésével és azért egy külső térkép alkalmazás nem összehasonlítható egy motorvezérléssel, azért nem hiszem hogy egy külsős szoftverre merném bízni a fékrendszer szabályozását ezáltal az autóban ülők életét. Már amúgyis eléggé kitették az “online” autók a külső támadásoknak. Amúgy én azt nem értem hogy az Apple is mit rugózik ezen, legyen egy nyitás gomb és aki akarja bekapcsolja aki akarja nem.
  • M2 #1
    Majd ha a német autómra is olyan rendszert telepíthetek fel, amilyent én akarok, akkor pofázhat az EU. Amíg itt is tele vannak zárt rendszerekkel, addig jobb ha meghúzzák magukat.